Samsung очаква срив на печалбата с 96% до най-ниското ниво от 2009 г.

Това се дължи на значително занижените цени на популпроводници

Продажбите на телефони покриват голяма част от загубите заради по-ниските цени на чиповете
Продажбите на телефони покриват голяма част от загубите заради по-ниските цени на чиповете
Продажбите на телефони покриват голяма част от загубите заради по-ниските цени на чиповете    ©  Reuters
Продажбите на телефони покриват голяма част от загубите заради по-ниските цени на чиповете    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Технологичният гигант Samsung очаква спад на печалбата на годишна база с 96%. Прогнозите на компанията показват, че консолидираната оперативна печалба за тримесечието ще падне до близо 459 млн. долара. Година по-рано тя възлизаше на около 10.8 млрд. долара.

Подобна тенденция се наблюдава и при приходите, като базираният в Сеул конгломерат очаква понижение с 22%. Очаква се общите постъпления да са 46 млрд. долара при нива 49 млрд. през първата четвърт на годината и 59 млрд. през последното тримесечие на 2022 г.

До голяма степен това се дължи на значително по-ниските цени на полупроводниците, които са един от най-големите източници на приходи за компанията. През тази година има голям брой чипове на склад, като търсенето им далеч не покрива предлагането. Ситуацията през миналата година беше точно обратната, като това поражда и огромния спад във финансовите показатели на Samsung.

Загубите на поделението за полупроводници са оценени от анализатори на между 240 и 320 млрд. долара. Цените на DRam чиповете, които се използват в смартфони, персонални компютри и сървъри, се очаква да паднат с до 5% през текущото тримесечие, твърди TrendForce. Според анализатори обаче секторът е близо до възвръщане на старите цени. Goldman Sachs е на мнение, че най-ниските цени на полупроводниците ще бъдат достигнати през това тримесечие, като през 2024 г. се очаква повишение на цените.

"Очаква се цените на DRAM паметта да се възстановят сериозно от четвъртото тримесечие, а двуцифрени тримесечни увеличения се очакват от втората половина на 2024 г.", каза пред Reuters Грег Ро, ръководител на проучванията в Hyundai Motor Securities. Той е на мнение, че южнокорейският производител ще бъде в много добра позиция за годините напред, защото компанията е задържала нивото на инвестиции от 2022 г. "За разлика от своите конкуренти (Samsung) се очаква да запази инвестициите си в чипове с памет през тази година... което ще се изплати чрез засилено пазарно господство през 2025 г.", добавя Ро.

Samsung е в процес по разширяване на капацитета си за договорно производство, което създава чипове за други компании. Според компанията това е добър начин за диверсифициране на приходите, като Taiwan Semiconductor Manufacturing е добър пример за това. Това е и причината Samsung да планира авангардно 2-нанометрово производство на мобилни чипове до 2025 г.

Освен това производителят се опитва да се възползва от процъфтяващия пазар на изкуствен интелект, като на него се отделя голямо внимание. Сървърите, поддържащи изкуствен интелект, изискват поне четири до шест пъти повече DRam капацитет според Goldman Sachs. Компанията в момента е концентрирана именно върху този тип полупроводници.

Ке Хуюн Каянг, изпълнителен директор на поделението за полупроводници на Samsung, е заявил на служителите, че делът на компанията от чипове с памет с висока честотна лента, използвани в AI, надхвърля 50% от бързо развиващия се пазар, пише Financial Times.

Бизнесът със смартфони обаче успява да покрие голяма част от загубите на бизнеса с полупроводници. Очаква се Samsung да представи най-новите си сгъваеми модели по-късно този месец в Сеул. Необичайното в случая е, че това ще се случи седмици по-рано от обикновено, което според експерти е опит за завземане на пазарен дял преди представянето на новия iPhone.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар