🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tata Group ще стане първата индийска компания, която сглобява iPhone

Тайванската Foxconn се оттегля от съвместното предприятие за чипове за 19.5 млрд. долара с местния конгломерат Vedanta

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият индийски конгломерат - Tata Group, може да придобие фабриката на Winstron Corp още през август, като по този начин ще се превърне в първата местна компания, която сглобява iPhone. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. Сделката за намиращата се в южната част на щата Карнака фабрика се оценява на над 600 млн. долара, добавят източниците на агенцията.

Според източниците на Bloomberg Winstron е поела ангажимент да достави iPhone на стойност поне 1.8 млрд. долара от завода до март 2024 г., за да получи държавни финансови стимули. Компанията също така планира да увеличи работниците в завода три пъти до следващата година. Тъй като Winstron излиза от бизнеса с iPhone в Индия, Tata ще изпълни тези ангажименти.

Основаният преди 155 години конгломерат има бизнес в множество сфери - от хотелиерство до финансови услуги и автомобилостроене - и през последните години се опитва да навлезе в производството на електроника и електронната търговия. Tata вече произвежда корпуси за iPhone в завода си в щата Тамил Наду, както и има амбицията да започне производство на чипове, е заявявал председателят Натараджан Чандрасекаран.

Пречки пред плановете на Моди

В понеделник тайванската Foxconn обяви, че се е оттеглила от съвместното предприятие за полупроводници за 19.5 млрд. долара с индийския конгломерат Vedanta, което е пречка пред плановете на индийския премиера Нарендра Моди за производство на чипове в Индия.

"Foxconn реши, че няма да продължи работата по съвместното предприятие с Vedanta", се казва в изявление на Foxconn, без да се уточняват причините за това. Компанията заяви, че е работила с Vedanta в продължение на повече от година, за да осъществи "една отлична идея за полупроводници", но те са решили по взаимно съгласие да прекратят съвместното предприятие и тя ще премахне името си от предприятието, което сега е изцяло собственост на Vedanta.

Най-големият наемен изпълнител в света миналата година подписа договор с Vedanta за създаване на заводи за производство на полупроводници и дисплеи в щата Гуджарат. Vedanta заяви, че е напълно ангажирана с проекта си за полупроводници и е "избрала други партньори за създаването на първата фабрика за полупроводници в Индия". "Vedanta удвои усилията си, за да изпълни визията на Моди", се казва още в изявлението.

Според запознат с въпроса източник, цитиран от Reuters, опасения относно забавяне на одобрението на стимулите от страна на индийското правителство са допринесли за решението на Foxconn да се оттегли от начинанието. Ню Делхи също така е повдигнал няколко въпроса относно оценките на разходите, предоставени за искане на субсидии от правителството, добави източникът.

Проектът на консорциума ISMC в партньорство с Tower Semiconductor за 3 млрд. долара също е в застой поради придобиването на Tower от Intel, а планът на сингапурската IGSS Ventures за други 3 млрд. долара е спрян, тъй като компанията иска да подаде отново заявлението си.

Все още няма коментари
Нов коментар