Как AI ще промени работата ви

Патрик Бангърт: AI е само един проблем на пазара на труда сред множество други проблеми за човечеството

Революцията е на разработчиците и учените, казва доскорошният вицепрезидент по AI в Samsung SDS и настоящ в Searce Inc.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Патрик Бангърт е старши вицепрезидент по AI в софтуерната компания Searce Inc. Преди това, до април 2023 г., е вицепрезидент по AI в Samsung SDS, звеното за софтуерна разработка на корейския гигант. Има магистратура по физика и докторантура по приложна математика от University College London. Широко следван глас по отношение на AI, но и скептичен по отношение на въодушевлението около езикови модели като ChatGPT.

"Капитал" разговаря с Бангърт в средата на май, а разговорът с него бе излъчен на тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk.

През април написахте в специализираното списание CIO Magazine, че се впечатляваме от думите на ChatGPT и други езикови модели изкуствен интелект (AI), но те всъщност не са толкова впечатляващи, колкото изглеждат. Защо?

- Просто трябва да погледнете върху изходните резултати от ChatGPT, за да разберете много бързо, че те звучат добре, граматично правилни са, добре формулирани са, имат богат речник, но не разбират концепции. Искате да ви напише поема? Ще ви напише поема с чудесен ритъм. Искате есе? Ще ви напише есе с правилната дължина и на конкретното ниво, което поискате - без значение дали е за дете в детската градина или ученик в гимназията.

Когато погледнете в дълбочина обаче, бързо ще разберете, че всичко е грешно. Фактите са грешни, няма логическо мислене. С други думи, ако му задавате въпроси, в които фактите нямат значение, резултатите ще са супер. Ако обаче питате въпроси, в които фактите и числата имат значение, тогава ще имате проблем и ще има нужда от сериозна редакция.

Друго ваше скорошно изказване е, че езиковите модели в момента наподобяват повече кучета, отколкото дори малки деца. Въпросът обаче, според мен, не е на какво ниво са, а дали това въобще има значение? Нужни ли са истински човешки характеристики, ако моделът просто върши административна работа?

- Сравнението с куче е игра на думи, защото много хора говорят за "богоподобен" (godlike на англ.) AI, а някои от големите умове на AI просто обърнаха буквите в "кучеподобен" (doglike). Но повярвайте ми, ние не сме стигнали дори до нивото на куче. Ако въпросът е дали имаме нужда да стигнем ниво на куче или дете - може би да, може би не. Но всъщност проблемът е, че голяма част от хората вярват, че изходният резултат на ChatGPT е добър резултат. А той не е. Трябва да бъдем критични читатели на ChatGPT по същия начин, по който сме критични читатели на Facebook, LinkedIn и традиционните медии, защото голяма част от тях са пълни с дезинформация, пропаганда или чисто и просто лъжи.

Затова AI моделите по света трябва да бъдат предизвиквани. Ако просто приемаме, че това, което казват, е вярно само защото звучи убедително, това ще доведе до много проблеми. Може да използвате ChatGPT за първа чернова на ваше есе, имейл, дори софтуерен код, но подчертавам с дебели букви, че става дума за чернова. Първа чернова. Оттам нататък ще трябват много редакции. Ако например обясните на ChatGPT какъв код искате и след това пуснете този код, той вероятно няма да прави това, което сте желали по начало. Но пък ще ви спести малко време и може да ви направи с 20-30% по-ефективни. Няма обаче да ви свърши цялата работа.

Но ако си говорим дори за елементарни задачи, като да използваме езиков модел за асистент, на който да кажете "покани Йоан на разговор в 15:30 идната сряда" - ние не сме стигнали дори дотам, защото изкуственият интелект няма концепция за време.

В този ред на мисли обаче защо смятате, че големи умове се притесняват от AI, правят подписки срещу развитието на технологията и се надяват развитието му да спре поне за малко? Защо те разглеждат случващото се като революция, а вие - не?

- О, революция е. И наистина е страшно. Но трябва да разделим някои неща. Ние от AI обществото успяхме да направим нещо, което се опитвахме да направим от много години. И ето го сега - нещо, което заслужава да бъде отпразнувано. Същевременно това е постижение на ниво изследователи, не постижение на генерално ниво, където можем да го пуснем като продукт за цялото население на света и да бъде използвано в ежедневието. Да, революция е и да, фантастично е, но е прототип.

Защо е страшно? Не защото е Терминатора. Далеч е от Терминатора. Но е страшно, защото ще бъде ползвано основно от диктатори и авторитарни режими за пропаганда. Може да бъде използвано за създаване на измами в мащаб, който доскоро беше невъзможен за достигане. Да, може би хората ще бъдат малко по-продуктивни на работа, и това е супер, но дотам, поне за момента.

Колкото до бизнес частта - представете си, че вие сте собственик на ChatGPT или подобен модел, а повярвайте ми, има много малко собственици на такива модели. Едва четири или пет компании в света могат да си позволят да тренират подобни модели. Тези хора ще направят ужасно много пари. За тях се случва революция в банковите им сметки. Напълно ги разбирам - и ентусиазма, и посланието им. Но за всички нас, останалите, ние трябва да разберем, че тези послания са реклами на продукт, за който ще трябва да плащаш. Не е по-различно от реклама по телевизията.

Като оставим "Терминатор" сценария настрана, вярвате ли, че има възможност за сценария с "безполезната класа хора", в която голяма част от световното население няма работа, защото тя се върши от AI?

- Не харесвам думата "безполезни", но нека за целите на този разговор я ползваме. За съжаление винаги е имало такава класа. Има я днес, имало я е преди сто и преди хиляда години. И ще я има и след сто години. Тя не е създадена от AI. Може да се запитаме дали AI ще я направи по-голяма, но това е процес, започнал още с индустриалната революция преди 250 години. Тя се дължи на факта, че голяма част от хората, които правят физическа работа, могат да бъдат заменени от механизирани процеси. Това създаде тази класа, която не може да си намери работа и много често дори не иска да си намери работа.

В момента в САЩ има около 7 млн. мъже и 6 млн. жени, които нямат работа и не търсят работа. Какво правят? Предимно гледат телевизия и консумират някакъв вид хапчета, с които се упояват. Това е голям дял от населението на САЩ. Не знам какви са числата в други страни, но съм сигурен, че в процентно естество числата ще са сходни. Тези хора, накратко, са се отказали. Това число не идва от AI, но все пак съществува.

Въпросът е дали AI ще направи тази бройка по-голяма. Отговорът вероятно е да, защото някои работни места ще бъдат толкова автоматизирани, че ще отпаднат. Това ще са предимно ниско платени работни места за хора с ниско ниво на квалификация. Не ме разбирайте погрешно, това е нещо лошо, споменавам го като факт, а не като утеха.

Ако вие искате да сте сигурни, че това няма да се случи с вас, можете да направите едно нещо: да имате добро ниво на умения, които не са свързани с физически труд. Но дори и там има професии, като таксиметровите шофьори и маркетинга например, където AI ще бъде голям удар. Идеята е, че ако обаче имате образованите и уменията да правите това, ще имате образованието и уменията да правите и нещо друго.

Има и друг въпрос: дали AI ще създаде нови работни места? Да, ще създаде. Дали тези работни места ще са толкова, колкото унищожените? Вероятно не. И дали те ще са за същите хора, изгонени от пазара на труда? Със сигурност не. Ако в момента се занимавате с физически труд, няма как утре да станете програмист на AI модели. Но това, което искам да кажа, е, че AI е само един проблем на пазара на труда, насред множество други проблеми за хората.

От стриктно бизнес гледна точка, усещат ли компании като Samsung и, общо взето, която и да било компания извън Microsoft, Google и Meta, натиск да пуснат на пазара AI продукти, дори да не са готови?

- Да. Всички усещат натиск. Той обаче идва от самите компании. Повечето AI модели, които наскоро бяха пуснати за свободна употреба, особено насред цялата вълна от генеративен AI, не са наистина готови за това. Това са прототипи, невероятна работа на множество разработчици и учени, но не и готови продукти. Те могат да се използват само в малък брой случаи. Затова се породи ново напрежение, нов натиск да се пуснат нови AI продукти, които да бъдат използвани в реалната икономика. Множество директори на най-високо ниво се опитват да открият как да използват AI модели в бизнеса си и просто не го намират. Моят съвет е следният: ако не ви хрумва на момента как би ви помогнал AI, вероятно все още няма добра причина да го ползвате.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wuq361179755 avatar :-|
    Толеранс

    Възгледи на информиран и здравомислещ специалист.

    Нередност?
Нов коментар