PwC очаква сериозно консолидиране при компаниите за управление на активи

16% от фирмите ще бъдат погълнати или ще фалират до 2027 г., предвижда консултанската фирма

Според консултантската компания тенденцията големите играчи да поглъщат конкурентите си ще се запази
Според консултантската компания тенденцията големите играчи да поглъщат конкурентите си ще се запази
Според консултантската компания тенденцията големите играчи да поглъщат конкурентите си ще се запази    ©  Reuters
Според консултантската компания тенденцията големите играчи да поглъщат конкурентите си ще се запази    ©  Reuters

Проучване на PwC показва, че 16% от компаниите за управление на активи ще бъдат погълнати от конкуренти или ще фалират до 2027 г. Участие в анкетата са взели 500 мениджъри на активи и институционални инвеститори.

Според PwC компаниите в бранша се намират в трудно положение заради дигиталната трансформация, променящите се очаквания на инвеститорите и консолидация. Почти три четвърти - 73%, от мениджърите на активи обмислят стратегическа консолидация с конкурент през следващите месеци, за да получат достъп до нови пазарни сегменти, да изградят пазарен дял и да намалят рисковете.

"Големите мениджъри стават все по-големи", каза пред Financial Times Олуин Александър, глобален лидер на PwC за управление на активи и богатство. "Сега има голям натиск върху разходите в индустрията и натиск върху маржовете, който принуждава мениджърите да гледат на своята критична маса и особено с този натиск от страна на много големите мениджъри в индустрията, дали могат да издържат на това, както и да поддържат марж", добавя той.

В последната година огромен брой компании в бранша завършиха сделки за придобиване на свои конкуренти. Базираният в Калифорния Franklin Templeton се съгласи да закупи конкурента Putnam Investments за повече от 1 млрд. долара, като мениджърът на активи продължава експанзията си в алтернативни продукти и пенсионни планове. Канадската Brookfield Asset Management, която управлява активи на стойност 834 млрд. долара, прогнозира през май, че предизвикателната икономическа среда ще принуди мениджърите на активи да се консолидират до "10 водещи играчи в индустрията".

Това е и причината за прогнозите, че десетте най-големи мениджъри на активи ще контролират около половината от всички активи на взаимни фондове в световен мащаб. Това е увеличение от отчетените през 2020 г. 42.5%.

Друг признак за неоптималното състояние на сектора е спадът на глобалните активи под управление. В момента те възлизат на 115 трлн. долара, което е значително по-малко от отчетените през 2021 г. стойности от 127 трлн. Мениджърите посочиха инфлацията, нестабилността на пазара и лихвените проценти като главните причини за спада. Малко под половината от тях предвиждат, че техните управлявани активи ще бъдат допълнително засегнати от екологични рискове и геополитически промени. Според PwC обаче тази тенденция ще се обърне, като се очаква годишен ръст от 5%. Консултантската компания очаква през 2027 г. управляваните активи да нараснат до 147 трлн. долара.

PwC прогнозира, че роботизираните съвети, които използват алгоритми за предоставяне на финансови услуги, ще увеличат пазарния си дял сериозно. Според компанията до 2027 г. те ще управляват активи на стойност 6 трлн. долара. Проучването установи още, че 90% от мениджърите вярват, че новите технологии като генеративния AI и блокчейн ще увеличат възвръщаемостта и ще привлекат млади инвеститори. Младите инвеститори ще стават все по-важни, тъй като те наследяват 68 трлн. долара от предишното поколение, смятат от PwC.