Все повече традиционни финансови компании искат да са част от криптосвета

Deutsche Bank, BlacкRock и Invesco са само част от имената. Намеренията им изстреляха цената на биткойн отново над 30 хил. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Deutsche Bank обяви, че е кандидатствала за лиценз за попечителство на цифрови активи в Германия.
  • BlacкRock се надява да получи първия лиценз за борсов фонд в спот биткойн от регулаторите в САЩ.
  • EDX Markets е новият играч при криптоборсите, подкрепен от Citadel Securities и Fidelity Digital Assets

На фона на растящ регулаторен натиск в САЩ все повече големи традиционни финансови институции искат да станат част от криптосвета. Банковият гигант Deutsche Bank обяви в началото на седмицата, че е кандидатствал за лиценз за попечителство на цифрови активи в Германия. Криптоборсата EDX Markets, която получи финансиране именно от едни от най-влиятелните фондове, включително Charles Schwab (SCHW), Citadel Securities и Fidelity Digital Assets, започна да предлага търговия с биткойн и етер (ETH) в същия ден.

Миналата седмица гигантът в сектора за управление на активи BlackRock (BLK) изненада пазарите, като подаде документи за спот BTC борсово търгуван фонд (ETF). В това отношение състезанието не спира дотук. Нюйоркският фонд за управление на активи WisdomTree е един от последните, които подават ново заявление за спот Bitcoin ETF. Според заявлението, подадено на 21 юни в Комисията за ценни книжа и борси на Съединените щати (SEC), WisdomTree иска от SEC да позволи публикуването на WisdomTree Bitcoin Trust на борсата Cboe BZX под тикера BTCW. Около час след като WisdomTree подаде своето заявление, глобалният инвестиционен мениджър Invesco "реактивира" своето заявление за подобен продукт.

Събитията от последните дни се оказаха основния катализатор за поскъпване на криптовалутите, като тази нощ - сряда срещу четвъртък, bitcoin премина отново 30 хил. долара, а Ether е над 1900 долара.

Мнозина спекулират, че е възможно всички събития да са взаимно свързани и "шамарът" срещу борсите в САЩ да е с цел да се "открадне" пазарен дял от страна на традиционните играчи - действията на регулаторът започна в началото на месеца, а след това дойдоха действията на традиционните играчи.

EDX Markets, криптоборсата с подкрепа от Fidelity, Ch. Schwab и Citadel

Новата криптоборса обяви през септември, че се подготвя да влезе на пазара, като тогава обяви и няколко инвестиции от големи финансови компании и посредници - Fidelity, Schwab, Paradigm, Sequoia Capital и Citadel. С пускането на цифрови активи на пазара идва и нов кръг финансиране, който включва инвестиции от Miami International Holdings, DV Crypto и GTS и други, се казва в прессъобщение на компанията.

"Горд съм да съобщя, че EDX Markets (EDX) стартира успешно своя пазар на цифрови активи и завърши инвестиционен кръг с нови партньори в капитала", написа тези дни главният изпълнителен директор на EDX Markets Джамил Назарали в LinkedIn. "Официалното стартиране на EDX позволява на нашия изключителен екип да внесе в криптовалутата същите ценности и стандарти на конкуренция, прозрачност, справедливост и безопасност, които инвеститорите в традиционни активи очакват и се наслаждават."

Едно нещо, което отделя EDX Markets от другите криптоборси, е, че не съхранява цифровите активи на клиентите. Вместо това потребителите ще трябва да преминат през финансови посредници, за да купуват и продават криптоактиви, подобно на това как се извършват сделките на Нюйоркската фондова борса (NYSE) или Nasdaq (NASDAQ). Регулаторите харесват различния подход, каза Назарали, защото смятат, че е важно да има разделение между функцията за обмен и функцията на брокера и дилъра. Засега борсата предлага само четири токена - Bitcoin, Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash - отчасти поради неясния регулаторен пейзаж в САЩ, където фокусира операциите си.

WisdomTree

WisdomTree е кандидатствал за спот биткойн ETF два пъти преди. Първото му заявление беше отхвърлено от SEC през декември 2021 г. Второто пропадна през октомври 2022 г., като финансовият регулатор цитира подобни опасения за измами и манипулиране на пазара. Към момента на публикуване WisdomTree контролира приблизително 83 млрд. долара активи.

Invesco

Глобалният инвестиционен мениджър Invesco "реактивира" заявката си за подобен продукт. Според документа, който информира SEC за предложена промяна на правилата, Invesco иска от финансовия регулатор да позволи на неговия продукт Invesco Galaxy Bitcoin ETF да бъде листван на борсата Cboe BZX. Според прессъобщение на Investco, те притежават над 1.45 трлн. долара активи, които менажират.

В подаването се отбелязва, че спот биткойн ETF, който използва "професионални попечители и други доставчици на услуги", премахва необходимостта инвеститорите да разчитат на "свободно регулирани офшорни инструменти" на свой ред, позволявайки на инвеститорите по-лесно да "защитят своите основни инвестиции в биткойн".

Въпреки че SEC все още не е одобрила нито един спот биткойн ETF продукт, старши анализаторът на ETF на Bloomberg Ерик Балчунас каза, че "BlackRock вдъхна нов живот на надпреварата" в отговор на неговия собствен туит относно подаването на WisdomTree.

Fidelity

Започнаха да циркулират слухове, че фонда за няколко трилиона долари Fidelity Investments може също да се стреми да се възползва от новооткритият хайп за спот биткойн ETF. Според туит от 19 юни от съоснователя на Arch Public, трейдинг компания, Fidelity Investments, която управлява активи на стойност около 4.9 трлн. долара, може да поиска да подаде документи за собствен спот Bitcoin ETF. Като алтернатива се отбелязва, че инвестиционният посредник може да направи оферта и за покупка на GBTC ETF, продукта на Grasyscale.

Deutsche Bank

Банковият гигант Deutsche Bank AG също подаде молба за регулаторно разрешение да работи като криптопопечител в Германия във вторник (20.06.2023). Този ход дойде само дни след като гигантът за управление на активи BlackRock подаде документи до SEC за създаване на спот биткойн ETF. "Мога да потвърдя, че кандидатствахме за лиценз BaFin за попечителство на крипто", казва говорител на Deutsche Bank пред CoinDesk, като се позова на германския финансов регулатор.

Банката коментира през февруари 2021 г., че проучва попечителството на криптовалута, за да може да предложи "решение за горещо/студено съхранение от институционален клас със защита от застрахователен клас".

Платформата за попечителство на цифрови активи ще бъде пусната на етапи, като в крайна сметка ще позволи на потребителите да купуват и продават цифрови активи чрез основни брокери и дори да предоставят услуги като данъчно облагане, услуги за оценка и администриране на фондове, кредитиране, залагане и гласуване и др.

Банката е активна в пространството от известно време. Съвсем наскоро групата за управление на активи на банката, DWS, съобщи, че е влязла в преговори за придобиване на миноритарен дял в две криптокомпании - Deutsche Digital Assets, доставчик на борсово търгувани продукти, и търговската фирма Tradias.

Другата перспектива

Анонимният блогър Bitfinex'ed, който рекламира своя блог като място за "разкриване на възможни измами от биткойн борсата, Bitfinex/Tether, както и други", даде своето мнение за случващо се на пазара в момента. Въпреки, че многозина го наричат "просто FUD", в свой туйт, той обяснява как според него, тъй като Binance позволява нула процента такси за търговия, a TUSD спря своите атестации, голямо количество TUSD (над 1 млрд. долара) са "принтирани" от нищото и използвани за закупуване на BTC и това, в голямата си част, е причината за покачването на цените на пазара, а не институционалното приемане.

Все още няма коментари
Нов коментар