Компаниите на "Стара планина холд" увеличават продажбите си за първото полугодие

Прогнозите за следващите шест месеца обаче са за по-ниски резултати

Производителите на хидравлични системи имаха силна 2022 г., но тази година се усеща забавяне
Производителите на хидравлични системи имаха силна 2022 г., но тази година се усеща забавяне
Производителите на хидравлични системи имаха силна 2022 г., но тази година се усеща забавяне    ©  Георги Кожухаров
Производителите на хидравлични системи имаха силна 2022 г., но тази година се усеща забавяне    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основните компании в портфейла на "Стара планина холд" увеличават продажбите си през първите шест месеца на годината. Машиностроителната "М+С хидравлик" отбелязва двуцифрен ръст, по-слабо е повишението при "Хидравлични елементи и системи" и производителя на акумулатори "Елхим Искра". Добрите резултати продължават тенденцията от 2022 г., но заради икономическото забавяне на основните пазари през 2023 г. прогнозите са за спад на продажбите до края на годината.

Холдингът

Консолидираните резултати на "Стара планина холд" все още не са публикувани, но по предварителни данни компанията очаква 14% по-високи продажби (виж таблицата). За втората половина на годината обаче холдингът понижава предварителната си прогноза, като сега очаква спад от 12% на годишна база до 168.5 млн. лв.

От "Стара планина холд" отчитат, че заради увеличаването на цените след пандемията и войната в Украйна през второто тримесечие на 2023 г. световната икономика се забавя. "Клиентите на компаниите в портфолиото на холдинга отбелязват рекордно високо първо тримесечие и слабо понижение през второто, но прогнозите им за втората половина на 2023 г. и поне първото тримесечие на 2024 г. са далеч по-занижени", пише в доклада за дейността. От холдинга посочват още, че макар към средата на 2023 г. компаниите да запазват високи резултати, има ясно изразена тенденция за постепенен спад през второто полугодие след рекордните нива, отчетени през 2022 г.

Портфейлът

Казанлъшката "М+С хидравлик" увеличава продажбите си с 22% на годишна база, значителен ръст има и при печалбата. За цялата 2023 г. компанията прогнозира приходи от 226 млн. лв., което означава, че ще отбележи леко повишение от миналата година.

Ямболската "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) също повишава приходите си, но само с 3.3%. От компанията посочват, че търсенето на продуктите й през второто тримесечие е отчело чувствителен спад, а високите продажби за шестмесечието са резултат от изключително силното първо тримесечие. Заради намаляването на обема на предстоящите за изпълнение поръчки от клиенти ХЕС коригира очакванията си за второто полугодие, като предвижда спад от приблизително 16.9% на годишна база до 38.6 млн. лв.

След отчетения минимален ръст (0.9%) за първите шест месеца на годината за втората половина на 2023 г. пазарджишката "Елхим Искра" също очаква по-слаби резултати. Прогнозата е за около 3% спрямо същия период на миналата година. Като причини от компанията посочват продължаващата несигурност и сериозно занижените очаквания за темпа на растеж на българската и европейската икономика.