Борсовите компании отчитат по-слабо полугодие (допълнена)

Над половината по-големи публични дружества понижават приходите и печалбата си за първото полугодие

Непредставителна извадка на по-големите публични компании показва спад на търсенето
Непредставителна извадка на по-големите публични компании показва спад на търсенето
Непредставителна извадка на по-големите публични компании показва спад на търсенето    ©  Цветелина Белутова
Непредставителна извадка на по-големите публични компании показва спад на търсенето    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Второто тримесечие на 2023 г. оправда негативните очаквания за спад на търсенето.
  • Общата несигурност и забавянето в ключови сектори се е отразило на резултатите на местните производители.
  • Прогнозите до края на годината също не са оптимистични.

Притесненията за охлаждане на икономиката и свиване на търсенето, които редица публични компании изразиха през първото тримесечие на 2023 г., вече се оправдават. Отчетите за полугодието на повечето по-големите дружества, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, показват по-слаби продажби и спад на печалбата, а много от тях излизат и на загуба (виж таблицата). Дори и тези, които растат, прогнозират по-тежки шест месеца до края на годината.

Основните причини за това са вторичните ефекти от инвазията на Русия в Украйна, която води до обща несигурност, висока инфлация и покачващи се лихви, а това от своя страна прави клиентите предпазливи в поръчките. Липсата на предвидимост за края на войната допълнително влошава нагласите за бъдещето.

Данните за борсовите дружества са първият конкретен измерител как върви годината за бизнеса. След абсолютно рекордната 2022 г. като приходи и печалби сега очаквано тенденцията се пречупва.

Има и растящи

Половината от 16-те* компании, за които "Капитал" събра данни, повишават приходите си през първото полугодие, но някои от тях влошават крайните си резултати. Начело е "Адванс терафонд", който увеличава оборота си с близо 28%. Приходите на дружеството идват от аренда и наем на земеделска земя и не включват 23.7 млн. лв. постъпления от продажбата на агроплощи. Разходите обаче също растат - основно за консултантски услуги, което почти напълно изяжда печалбата.

На плюс, макар и с 3%, е другият имотен фонд - "Елана агрокредит", който осигурява финансиране за покупката на земеделска земя и отпуска кредити за оборотни средства на фермери. Компанията успява да отчете и близо 11% по-висока печалба.

Сред имотните фондове обаче е отчетен и най-големият спад - близо 76% при "Фонд за недвижими имоти България", който отдава офиси под наем. В доклада се уточнява, че това се дължи на липсата на приходи от преоценка на имоти, каквито миналата година е имало. До края на годината дружеството очаква по-високи постъпления от наеми.

По-добри резултати отчитат производителят на лекарства "Софарма" и търговската компания "Софарма трейдинг". Други растящи изключения са основните компании в портфейла на "Стара планина холд" - машиностроителните "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" и производителят на акумулатори "Елхим Искра". От холдинга обаче посочват, че прогнозите за второто полугодие са доста по-ниски заради спада на икономиката в Европа.

Минимален ръст отбелязва и производителят на акумулатори "Монбат", чийто индивидуален отчет не включва резултатите на добричкия завод "Старт" и на рекицлиращия бизнес на "Монбат рисайклинг". От дружеството наблюдават увеличено търсене на батерии през първите шест месеца на 2023 г. след спада на пазара в началото на войната миналата година.

Свиване

Останалите компании отчитат намаление на приходите, като за всички без една спадът е двуцифрен. Повечето от тях излизат на загуба, а останалите свиват печалбата си.

Най-малко - с 6%, се понижават продажбите на "Захарни заводи". Компанията произвежда етилов алкохол, високопроетинов фураж и захарни изделия, като с изключение на 62% от алкохола, който се изнася, останалата продукция се продава в България. Към средата на 2023 г. обаче дружеството отчита загуба.

Търговецът на строителни и отоплителни материали, пропан-бутан и други горива "Топливо" вече е в групата на компаниите с двуцифрено понижение на приходите. Макар че войната не е засегнала директно работата на дружеството, от там посочват непреките ефекти от нея като причина за намалената покупателна способност на клиентите. Това се е отразило и на обращаемостта на материалните запаси (строителни и отоплителни материали), част от които са се обездвижили.

Подобен спад (14.6%) отчита и севлиевският производител на кабели и проводници "Емка", който изнася 72% от продукцията си. Крайният резултат също е по-нисък, макар че компанията остава на печалба. От ръководството не правят прогнози за следващите месеци, като посочват, че по информация на клиентите им ситуацията е много несигурна и се променя бързо.

Силистренският завод "Фазерлес", който изнася 86% от продукцията си, също отчита затруднения на пазарите. Като основни рискове се посочват непредвидимата икономическа ситуация заради инфлацията, силната конкуренция и драстичното увеличение на цените на дървесината, която е основна суровина, и енергоносителите. Усилията на ръководството са насочени към намаляване на производствените разходи.

С най-голям спад

Над 40% е намалението при последните 3 компании. Две са основните причини за по-слабите приходи на шуменския производител на алуминиеви изделия "Алкомет" - нестабилните пазари и редуцираните поръчки за някои видове валцови изделия, от една страна, както и по-ниските цени на алуминия (над 23% спад на годишна база), от друга. Продажбите като обем са спаднали с 31%, което от компанията обясняват с факта, че много от секторите със засилена консумация на алуминиеви изделия са в застой. Това влияе на темпа на оползотворяване на складовите наличности и на обема на новите поръчки. При пресовите изделия също има спад, макар и по-малък (-8.8%), което е резултат от слабото търсене в строителството и машиностроенето. Цехът за механична обработка на профили обаче работи на пълно натоварване, като от компанията посочват, че в ход са нови проекти за производство на компоненти за електромобили. Поевтиняването на алуминия е довело и до спад на разходите на дружеството, но пък значително (с 81%) са се повишили разходите за лихви заради увеличените стойности на Euribor.

Застоят в строителната индустрия в Европа стои зад свиването с 38% на производството и с 43% на приходите на производителя на стоманени радиатори "Корадо България", част от чешката Korado. Трудностите са провокирани от високи лихвени проценти, строги ипотечни условия, инфлация, енергийна криза и геополитически проблеми, посочват от компанията. "От друга страна, сега може да се види следващият етап от цикъла на сътресения в индустрията, след като някои от конкурентните компании започнаха да обявяват свиване на операциите си", се казва в прессъобщение на "Корадо". В тази ситуация компанията реши да не разпределя дивидент за първото шестмесечие на 2023 г.

С над 63% рекордьор по спад е димитровградският торов завод "Неохим". Компанията отчита продължаващо понижение на цените и на търсенето на амониев нитрат както на българския, така и на международните пазари. През последните месеци предприятието често излиза в непланови ремонти заради аварии, което значително се отразява и на производствените обеми. Запасите от готова продукция са спаднали от над 18 млн. лв. на под 0.5 млн. лв.

*Статията е допълнена с резултати на още компании към 16:45 ч. на 1 август.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар