Борсовите производствени компании в началото на 2023 г.: от силен ръст до рязък спад

Машиностроителните предприятия вдигат оборотите си, продажбите на радиатори и торове се свиват през първото тримесечие

Публичните производствени компании показват противоположни резултати през първото тримесечие на 2023 г.
Публичните производствени компании показват противоположни резултати през първото тримесечие на 2023 г.
Публичните производствени компании показват противоположни резултати през първото тримесечие на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Публичните производствени компании показват противоположни резултати през първото тримесечие на 2023 г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите на по-големите публични производствени компании за първото тримесечие на 2023 г. показват диаметрално противоположни тенденции. Докато машиностроителните предприятия увеличават оборотите си с двуцифрени темпове, заводите за радиатори и торове отчитат рязко понижение. Прогнозите за следващото тримесечие са противоречиви и ще зависят от икономическото развитие.

Растящи

Най-значителен ръст на приходите отбелязва казанлъшката "М+С хидравлик" - 28%, като надвишава бизнес плана си. Нетната печалба та компанията се покачва с близо 50%. Една от причините за това е увеличеният производствен капацитет след направените инвестиции в машини и оборудване, отчитат от дружеството. Очакванията за първото полугодие са приходите да достигнат около 127 млн. лв., което е ръст от около 23% на годишна база.

Като положителни тенденции от компанията отбелязват относително стабилните цени на електроенергията и природния газ, както и забавянето на инфлацията. Добър сигнал за икономическата активност е повторното отваряне на Китай като най-голям търговски партньор на ЕС. С преодоляването на затрудненията във веригите на доставки се очаква прирастът на износа на еврозоната да се възстанови, се посочва в доклада на ръководството. Основните пазари на предприятието са страните от ЕС.

Ямболският производител "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС) също расте (12%), като отчита стабилно високо търсене, въпреки противоречивите прогнози на партньорите в края на миналата и началото на тази година. Печалбата на ХЕС обаче намалява (-31%), което е резултат от увеличените разходи за производство и труд. Това са и перата с най-голям дял в разходната структура. Основните клиенти на компанията са отбелязали рекордно високо първо тримесечие, но прогнозите за второто тримесечие на 2023 г. са съществено занижени, посочват от дружеството. Затова ХЕСс коригира прогнозата си за второто тримесечие, като очаква лек спад (-3.8%) на продажбите спрямо същи период на миналата година.

С увеличение от 16% на продажбите производителят на акумулатори "Елхим Искра" в Пазарджик излиза на печалба за първото тримесечие след отчетена загуба за същия период на миналата година. Разходите за материали на компанията са се повишили с 16.7%, но намаление има в разходите за електроенергия. Прогнозите като цяло за тази година са икономическият ръст да се забави.

Свиване

Рязко свиване на дейността се чете в резултатите на производителя на стоманени радиатори "Корадо-България" в Стражица. Компанията понижава оборота си наполовина, с толкова спадат и разходите за материали, както и продадените бройки. Стабилно остава количеството само на тръбните радиатори, които са с по-малък обем. Резултатите не са изненадващи и отговарят на очакванията на компанията. От там посочват като причина силно затруднената строителна индустрия в Европа в резултат на високите лихви, строгите ипотечни условия на националните банки, инфлацията, енергийната криза и геополитическите проблеми. От дружеството очакват по-силно сезонно търсене през втората половина на 2023 г. Наскоро от компанията съобщиха, че търсят възможности за придобиване, за да допълнят продуктовото си портфолио. Това остава задача с много висок приоритет, казват от "Корадо".

Очакван срив има в резултатите на димитровградския торов производител "Неохим". Продажбите спадат с 60% през първото тримесечие и компанията отчита загуба от близо 10 млн. лв. след почти 65 млн. лв. печалба година по-рано. Причината за рязкото влошаване са поредицата от непредвидени спирания на работа заради аварии в завода през последните месеци.

Все още няма коментари
Нов коментар