🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нулева прозрачност: ДКК крие отчетите си и от принципала

Повече от година след крайния срок държавният холдинг не е представил резултатите си за 2021 г., няма и за 2022 г.

За последните две години няма информация какво се случва в държавния холдинг
За последните две години няма информация какво се случва в държавния холдинг
За последните две години няма информация какво се случва в държавния холдинг    ©  Цветелина Белутова
За последните две години няма информация какво се случва в държавния холдинг    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната консолидационна компания (ДКК) продължава наложилата се през последните две години практика да не публикува финансовите си отчети, въпреки че управлява обществен ресурс и активи за над 1.3 млрд. лв. Одитираните данни за 2022 г. трябваше да са обявени до края на юни тази година, но в електронната система на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) те липсват. Нещо повече - над година след крайния срок няма отчет и за 2021 г. С резултатите не разполага дори принципалът на холдинга - Министерството на икономиката и индустрията, става ясно от справка по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), поискана от "Капитал". ДКК консолидира някои от големите държавни компании, сред които военните ВМЗ и "Кинтекс", но и "Монтажи", които разпределяха стотици милиони за ремонта на язовирите.

Агенция за непублична информация

Според Закона за публичните предприятия и правилника за прилагането му всички държавни и общински дружества трябва да предадат одобрени и одитирани годишни отчети, включително анализ и доклад за дейността, до 30 юни на годината, следваща отчетния период. Документите трябва да бъдат представени на ресорното министерство и на АППК, която пък трябва да ги направи видими на сайта си. Самата агенция, която от края на 2017 г. се ръководи от Петя Александрова, има практика да бави публикуването дори когато е получила данните, като обяснява това с необходимостта да ги провери и одобри, за което краен срок няма. Това обаче не й попречи преди време да пусне избрани единични страници от отчета на ДКК за първото тримесечие на тази година (впоследствие заменени с пълните данни). Какво е състоянието на държавния холдинг за последните две години обаче не е ясно.

Не се чете

Информация няма и Министерство на икономиката и индустрията. Заради забавеното оповестяване на няколко отчета на държавни фирми "Капитал" изиска информацията от ресорното ведомство и получи голяма част от нея, но не и на ДКК. "Към настоящия момент "Държавна консолидационна компания" ЕАД не е представило в МИИ, съответно не се съхранява годишен финансов отчет за 2021 г. (консолидиран), както и годишен финансов отчет (индивидуален и консолидиран), анализ и доклад за дейността за 2022 г.", се казва в отговора на министър Богдан Богданов. Предоставеният индивидуален отчет за 2021 г. пък е практически нечетим благодарение на прилаганата и друг път практика на "разваления принтер".

В нарушение на Закона за счетоводството консолидираният отчет на ДКК за 2021 г. не е публикуван и в Търговския регистър, крайният срок за което беше 30 септември 2022 г. Преди време изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров, който пое поста миналия август, обясни забавянето с честите смени на ръководството през миналата година. Дванадесет месеца по-късно обаче отчетът все още не е публичен.

Дивидентите от ВМЗ

За първата половина на 2023 г., за която данните са налични, ДКК повишава приходите си близо 4 пъти до 37.2 млн. лв., което се дължи главно на значителното увеличение на приходите от дивиденти от ВМЗ. Това е и причината за трикратния ръст на печалбата (32.5 млн. лв.). Повишението при разходите с близо 40% пък се дължи на увеличените лихви по кредити. Холдингът има 126.5 млн. лв. заем от държавната Българска банка за развитие, както и над 65 млн. лв. "други", но неясно какви задължения.

Силният принос на ВМЗ към резултата на ДКК не е неочакван. Сопотският завод произвежда различни боеприпаси и продажбите му растат бурно след началото на войната в Украйна. От предоставените от МИИ данни става ясно, че за 2022 г. приходите на дружеството се повишават със 184% до 507.5 млн. лв., а печалбата скача от 1 млн. лв. на близо 82 млн. лв. Силните резултати се запазват и през тази година.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stas_sofia avatar :-|
    stas_sofia
    • + 1

    Заглавието на статията е подвеждащо-ДКК не крие отчетите си, ДКК не е съставило отчети. А как ли ръководство на държавна фирма, която не може да състави дори финансов отчет, управлява много други държавни фирми? Явно са много ценни кадри?

    Нередност?
  • 2
    etv001092816 avatar :-|
    etv001092816
    • + 1

    Този заспал министър Богданов, тръгнал със стари ку*ви нов бардак да прави. Министърче, защо връщаш в ДКК старият директор Зангочев, който беше заедно с Венцислав Димитров? Ние да не мислиш, че спим? Пеевски ти нарежда какво да правиш и ти слушаш, като заспала овца. Скоро си заминаваш, това е най-хубавото! Липсата на смелост и собствено мнение, до това водят! Кошмар!

    Нередност?
  • 3
    etv001092816 avatar :-|
    etv001092816

    Богданчо, кажи и за Четин Казак, който назначи като директор по лицензиите в Ел Би Булгарикум - чисто ДПС, чист Пеевски. И за него ли дебелия ти нареди? Ясен си на всички какво представляваш!

    Нередност?
Нов коментар