🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В нарушение на два закона ДКК не публикува отчет за 2021 г.

Държавният холдинг е подал в Търговския регистър предварителни документи, подписани от по-предишния директор през януари

Венцислав Димитров е третият изпълнителен директор на ДКК тази година
Венцислав Димитров е третият изпълнителен директор на ДКК тази година
Венцислав Димитров е третият изпълнителен директор на ДКК тази година    ©  Цветелина Белутова
Венцислав Димитров е третият изпълнителен директор на ДКК тази година    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява активи за 1.2 млрд. лв. и в чиято структура влизат почти всички дружества към Министерството на икономиката и индустрията, е реално без публичен отчет за 2021 г. В последния възможен ден за оповестяване на окончателните финансови резултати в Търговския регистър - 30 септември, компанията е подала 4 страници предварителни данни, подписани от бившия директор Ваня Караганева на 20 януари тази година.

С това държавният холдинг, през който минаха 630 млн. лв. само за съмнителни ремонти на язовири по противоречивите инхаус процедури, нарушава поне два закона - за счетоводството и за публичните предприятия и контрол. Донякъде отчетното фиаско на компанията може да се обясни с непрестанните рокади в ръководството й през последната година и половина, съпътствани със скандали между министри и назначенията на предшествениците им.

Над закона

На пресконференция преди месец новият изпълнителен директор на ДКК Венцислав Димитров, който беше назначен в средата на август, обясни, че отчетът се бави именно заради промените в ръководството. Такива обективно не липсват - той е третият заемащ този пост от началото на годината. През февруари на мястото на Караганева беше назначена Смиляна Нитова, която след това беше заменена от Димитров. Независимо от това обаче всички дружества са длъжни да публикуват окончателните си одитирани отчети до края на септември. Това с още по-голяма сила би трябвало да важи за компания, която управлява публични ресурси.

Именно затова Законът за публичните предприятия и контрол предвижда държавните и общинските дружества да обявяват резултатите си и текущо, като те са длъжни да публикуват тримесечните си отчети в електронната система на Агенцията за публичните предприятия и контрол. Предварителните годишни отчети трябва да бъдат подадени до 25 април на следващата година, а одитираните - до 30 юни. ДКК няма обявени отчети през 2022 г. там.

Законът изисква също финансовите отчети да съдържат най-малко счетоводен баланс, отчет за приходите и разходите, отчет за собствения капитал, отчет за паричните потоци и анализ на дейността. Това, което ДКК е подала в Търговския регистър, освен че не са окончателни данни, не включва и доклад на ръководството. Самите документи са в процес на обработка и едва ли ще бъдат приети в този вид.

Резултати на хартия

От подадените данни в Търговския регистър се вижда, че към края на 2021 г. ДКК има 1.2 млрд. лв. активи, като половината от тях са вземания от предприятия от групата, а малко над 480 млн. лв. са дългосрочни финансови активи (основно акции и дялове в дъщерни дружества). Компанията има вписани и около 62 млн. лв. други вземания. Това трябва да включва и сумата от 50 млн. лв., за която Димитров обяви, че е по договора за цесия, с който през 2018 г. ДКК купи вземане от свързаната с КТБ "Кемира". Тези пари вероятно ще се превърнат в загуба, тъй като компанията вече е във фалит и не разполага с такива активи. Иначе според предварителния отчет за 2021 г. ДКК има 54 млн. лв. общи приходи и 27 млн. лв. печалба.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Като се сещам каква експертиза мина през това ДКК, то направо лошо ми става. Жалкото е, че в стария борд преди Киро Петков да почне да се прави на икономически министър имаше свестни хора като Рея Каназирева или Радостин Вазов. А като се сещам какви недоразумения дойдоха след това...

    То не беше Ваня Караганева, чието основно достойнство беше членството в Български фонд за жените и приятелството с Линда Петкова.

    Анастас Гогов (да, същият който подскачаше по протестите с Киро Петков и рецитираше високопарни слова с Инициатива правосъдие за нещо си) като нелепа корпоративна версия на Юли Тонкин се появи единствено благодарение на приятелството си с Киро Петков, но не и на някаква адекватна биография. Добре, че ги дошубя от някаква реакция като катастрофира с един служебен Волксваген през уикенда, та го разкараха още септември миналата година.

    След невероятното наследство на дилетантна Киро Петков, дойде ред и на епичното недоразумение Везиева(да, същата, онази с 95% преписаната дисертация). Същата впоследствие направиха съветник и Нинова, уж поради настояване на ПП. За назначенията на Нинова мисля, че се писа вече достатъчно.

    В този смисъл да се надяваме да не се състави правителство и сега, а служебното на Радев да продължи настойчиво с чистката на всички роднини и приятели. Да се надяваме това да продължи и в ББР, където аверчетата на Киро Петков са заети с начинания като забивки на колежки или трудоустройване на разни дами. Все пак Радев беше политическия баща на Кирцата и неговите проекции трябва да зачистят тази бъркотия.

    Нередност?
Нов коментар