🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И в ДКК временният борд е бетониран за още пет години

Това става, след като назначенията на служебното правителство в дъщерни дружества на холдинга също бяха избрани за постоянно

Венцислав Димитров остава начело на ДКК за още пет години
Венцислав Димитров остава начело на ДКК за още пет години
Венцислав Димитров остава начело на ДКК за още пет години    ©  Цветелина Белутова
Венцислав Димитров остава начело на ДКК за още пет години    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седем от седем. Толкова са назначените от служебния кабинет временни членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), които са избрани за постоянен петгодишен мандат. Подобно на директорите на дъщерните дружества ВМЗ и "Кинтекст", които наскоро бяха преназначени, и тези на холдинга сега са минали през конкурс. Както и при военните компании обаче крайният избор е направен от едноличния собственик - в случая министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. А решението му да промени леко класирането на комисията гарантира запазването на всичките му назначения за редовен мандат. И всичко това става, като напълно се спазва буквата на Закона за публичните предприятия, макар да е съмнително доколко е в духа му.

Без промяна

Конкурсът за избор на постоянни директори на ДКК - трима независими и четирима представители на държавата, беше обявен в средата на септември. Любопитна подробност е, че резултатите излизат след тези за дъщерните дружества, които бяха отворени по-късно. В същото време докладът на комисията за номиниране на Министерството на икономиката, която определя класирането на представителите над държавата, е изготвен още на 24 октомври, а този на комисията в Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК), която номинира независимите членове, е с дата 4 ноември. Крайното решение на министъра, който не е длъжен да се съобрази с подредбата на комисиите, идва цял месец по-късно - на 2 декември.

По традиция Министерството на икономиката не публикува резултатите от конкурсите, така че не е ясно в какъв ред комисията е класирала кандидатите за представители на държавата. АППК обаче е обявила подредбата на независимите членове, определена от нейната комисия, и тя показва, че класираният на второ място Тодор Гунчев е пропуснат в крайния избор. Вместо него министърът е предпочел класираната на четвърто място Костадинка Кърджиева, която е сред назначените от него през август временни директори. Без промяна са и останалите членове на борда - Венцислав Димитров и Иван Зангочев (независими), Борислава Пенева, Владимир Димитров, Ивайло Лилов и Андрей Лалов (представители на държавата).

Регистърна каша

Заявлението за вписването на новите директори е подадено в Търговския регистър на 12 декември. То обаче още не е вписано с бележката, че изчаква обработка на предходно заявление.

Това е странно по две причини. Първо, въпросното предходно заявление е годишният финансов отчет на ДКК за 2021 г., който по закон се обработва отделно от другите заявления и не би трябвало да е пречка за вписването на новото ръководство. Т.нар. отчет на дружеството е отделен проблем. Той беше подаден в последния възможeн ден - 30 септември, и на практика съдържа съвсем предварителни данни още от януари тази година. По тази причина той не е съпроводен нито от доклад на ръководството, нито от документ, че е приет от едноличния собственик - Министерството на икономиката, нито от одиторски доклад. Всичко това, както и други пропуски, са описани подробно в указания на Агенцията по вписванията.

И тук идва другото странно нещо. Тези указания по неизвестни причини са с дата 13 декември 2022 г. - ден след като е подадено заявлението за вписването на новите директори и цели два месеца и половина след подаването на отчета. В същото време според Закона за Търговския регистър това трябва да стане "не по-късно от следващия работен ден от постъпването на заявлението в регистъра".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvp avatar :-|
    bvp
    • + 1

    ДЛР - Написаното за работата на ТР показва, че авторът няма никаква представа как практически работи и стават вписванията в ТР. Няма как да се произнесе ТР по заявлението за новия борд, преди да е разгледал и се произнесъл по предходното за обявяване на ГФО. Указанията са от 13.12. защото първо ДЛР е разгледало на 13.12 заявлението за обявяване на ГФО, дало е указания и чак след произнасяне по това заявление (за ГФО) ТР ще се произнесе по заявлението за новия борд. Няма нищо странно в този случай.

    Нередност?
Нов коментар