Кулинарна култура с германски дизайн и качество

Вече 170 години WMF предлага иновативни кухненски продукти, професионални кафе машини и хотелско оборудване

Кулинарна култура с германски дизайн и качество
Кулинарна култура с германски дизайн и качество
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Удоволствието от модерната кулинария не е само в създаването на вкусни ястия, които изпълват сетивата ни. Част от него е и самият процес на приготвянето и поднасянето им. Качествените, функционални уреди, прибори и съдове с красив дизайн и перфектна изработка могат да удвоят насладата от храната и напитките. И ако някой знае това особено добре, то е германската компания за кухненско оборудване WMF.

Създадена през 1853 г. в Гайслинген, Баден-Вюртемберг, днес компанията празнува своята 170-годишнина. През годините тя се е превърнала в бранд, който е разпознаваем с елегантния си дизайн и изключително качество. Богатата ѝ гама от продукти - от ръчно ковани ножове и първокласни съдове за готвене до авангардни електрически уреди, е спечелила доверието на близо 100 милиона потребители, които ги използват у дома, но също и като клиенти на ресторанти и хотели.

Изключителният дизайн

Безспорно изключителният дизайн на всичко под бранда WMF е това, което първо приковава погледите. През цялото си съществуване компанията гледа на дизайна не просто като формалност, а като висококачествена естетика и неделима част от функционалността на уредите и съдовете. През 50-те години на миналия век известният германски индустриален дизайнер Вилхелм Вагенфелд оказва огромно влияние върху продуктите на WMF. "Ерата на Вагенфелд" я превръщат в съвременна марка с първокласен дизайн, а мащабното сътрудничество с международни дизайнери в средата на 80-те години я утвърждават като компания, за която дизайнът е структуроопределящ и част от идентичността ѝ. Получените през годините над 600 престижни национални и международни награди за дизайн са доказателство за високия стандарт и за това колко голяма роля има дизайнът за WMF. Фокусът му винаги е върху потребителя - изчистените силуети, елегантни форми, хармонични линии и прецизни детайли правят уредите и съдовете по-лесни за употреба, а не обратно, като същевременно създават и емоционално изживяване.

Красиви, но и издръжливи

Но освен красиви уредите трябва да са и издръжливи - нещо, в което WMF се е доказала през годините. Компанията се отличава с високо майсторство и изключително качество на продуктите си, което тя самата гарантира със собствените си високи изисквания: строг контрол в производството и най-големият сервизен вътрешен екип в Европа. Етикетът "Произведено в Германия" - сам по себе си синоним на изключителното качество, се отнася не само за крайните продукти на WMF, но и за повечето материали и елементи в тях. WMF работи с внимателно подбрани доставчици и партньори, които предлагат най-доброто.

Компанията е доверен партньор на хотелиерската индустрия и лидер в производството на професионални кафе машини. И това не е случайно. Още в далечната 1927 година WMF създава първата в света професионална хотелска електрическа кафе машина и започва серийното ѝ производство. Това поставя началото на глобалния възход на германското инженерство, а оттогава специалистите на WMF не са спирали да развиват кафе машините. Днес компанията предлага широк избор от модели, подходящи за всякакви нужди, но винаги с безкомпромисен дизайн.

Това съвсем не е единственото, в което компанията е първа. От самото си начало WMF има визия, която комбинира традиция и иновация, а в резултат от това се раждат много уникални материали и технологии с течение на времето. През годините тя е придобила над 800 патента.

Изобретение на компанията е например и първата тенджера под налягане, която прави революция в готвенето преди близо век. Днес, в ерата на климатичните промени, тези уреди отново са свръхактуални, защото пестят енергия. През 1896 г. WMF първа разработва и революционен за времето си процес за галванично-сребърно покритие на приборите за хранене, а няколко десетилетия по-късно внедрява и иновативния материал Cromargan, от който вече десетилетия се изработват приборите WMF, разпознаваеми с красивия си дизайн и несравнимо качество.

Иновациите

Днес компанията остава здраво стъпила на своите ценности и традиции, но не изпуска и фокус от иновациите, които са неразделна част от нейната история, особено при кафе машините. Само няколко примера: наградената технологична платформа WMF CoffeeConnect анализира данни от машините и прави онлайн мониторинг на качеството на кафе напитките, което пък води до по-добри услуги по поддръжката и гъвкави пазарни решения; а системата WMF AutoClean революционизира и опростява машинното почистване - то се случва автоматично, надеждно, в предварително зададени часове и без да е необходима намеса от служителите, което пък спестява време и усилия.

Българските потребители също могат да се насладят на тези прогресивни и качествени уреди и прибори и съдове с впечатляващ дизайн в седемте фирмени магазина на компанията в София, Пловдив и Варна, както и през онлайн магазина wmf.bg.