Ново място | Yum, или китайско 2.0

Street Chefs, които преди години тръгнаха по следите на по-добрия бургер, днес търсят по-добрия китайски вкус

Китайските ресторанти са глобален феномен, един от основните белези на града в цял свят - няма истински градски квартал без "китайско". Само италианската може да конкурира китайската в класацията за най-популярни кухни в света. И, парадоксално, но си приличат освен по големите мигрантски вълни, които ги водят със себе си, и по много ефективната и вкусна комбинация от въглехидрати и протеини. Грубо казано, в единия случай има ориз със сготвени протеини, в другия - паста/тесто с пълнеж от протеини. И още - и двете се вписват идеално в ролята си и на "бавна", и на "бърза" кухня, което допълнително улеснява експанзията им.

Китайската храна има и още едно качество - с цялата й изначална отдалеченост и екзотичност се оказва, че е много адаптивна към различните местни вкусове. Това нагаждане често води до унифициране на вкуса й. Такъв, къде в по-малка, къде в по-голяма степен, е и случаят с китайските ресторанти в България. И добре, че новият Yum по никакъв начин не влиза в рамките на тази картина. Нещо повече - предлага изключително съвестна и автентична интерпретация на превърнали се вече в класика китайски ястия.

Менюто се състои от седем предястия, четири салати, десет основни (предимно стър фрай), две супи - люто-кисела и ламиан. Месото е пилешко, телешко, патешко. И скариди. Сред тях е ламианът с нудли, бак чой и гъби шимеджи, салатата с патица, сладко-киселото пиле, опаковано в пържена бухтичка със сладко-кисел сос и сусам, пелмените с телешко и гъши дроб, пилето кунг пао с кашу и чили, и с бамбук - всички сготвени вещо и прецизно, с много добре балансирани вкусове, и със запазена яркост на цветовете на зеленчуците - нещо съществено за китайската кулинария.

Люто-киселата супа е сред най-добрите познати ми версии - плътна и стопляща. Но може би трябваше да започна с патицата по пекински - кулинарна емблема, наричана с красивото canard laqué на френски заради красива хрупкава глазура и сочното месо под нея във формата на полумесеци, каквато е и тук.

Кухнята е в дъното зад шубера на ресторанта и много прилича на екран, от който може да наблюдавате филма с екипа от българин и двама китайци.

Може би асоциацията с екран не е случайна. В интериора има нещо кинематографично, напомня на декор от красив кадър. Пространството е тип американски diner, отдавна доказал удобството си и уюта формат, който вечер в Yum добива леко будоарно настроение.

Вероятно най-голямото достойнство на интериора е в така добре стилизираните китайските клишета - фенери, ветрила, вази - които тук присъстват не буквално, а като цитат. А това автоматично ги спасява от опасността да бъдат банален кич.

Yum е проект на собствениците на Street Chefs, които преди десетина години тръгнаха по следите на по-добрия бургер, а днес - на по-добрия китайски вкус.

Скоро след "бавния" Yum ще има и "бърз" Yum с храна за вкъщи. Точно отсреща. Откъдето и да се погледне - една прекрасна идея.

Работно време: понеделник - неделя от 12 до 22 ч.

ул. "Генерал Гурко" 38 (откъм ул. "Шишман")

Все още няма коментари
Нов коментар