🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вертикалната градина на Botanic Lab за по-здрав офис

Разработката е финансирана безвъзмездно със 130 хил. лева от Норвежкия финансов механизъм

Растенията водят до подобряване на влажността в затворени помещения, абсорбиране на фини прахови частици и вредни електромагнитни вълни
Растенията водят до подобряване на влажността в затворени помещения, абсорбиране на фини прахови частици и вредни електромагнитни вълни
Растенията водят до подобряване на влажността в затворени помещения, абсорбиране на фини прахови частици и вредни електромагнитни вълни    ©  Botanic Lab
Растенията водят до подобряване на влажността в затворени помещения, абсорбиране на фини прахови частици и вредни електромагнитни вълни    ©  Botanic Lab
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въздухът в затворени работни помещения може да бъде няколко пъти по-замърсен отколкото навън. Botanic Wall е умна модулна вертикална градина, която има амбиция да се бори със "синдрома на болната сграда", като внесе зеленина и природа в офиса. Разработката е на българската компания за интериорно и екстериорно озеленяване Botanic Lab и е финансирана безвъзмездно със 130 хил. лева от Норвежкия финансов механизъм (Norway Grants), съобщи за "Капитал" Нуша Огнянова, съосновател и изпълнителен директор.

От устойчиви материали

Botanic Wall има семпъл дизайн и е изградена от устойчиви материали. Корпусът на вертикалната градина съдържа 3D принтирани "джобчета" от рециклиран геотекстил, изработени от фирма "Резонатор", в които се поставят растенията и които позволяват лесната им замяна при нужда. Системата има свой воден резервоар и не изисква връзка с канализация.

Специални сензори следят състоянието на почвата, въздуха, консумацията на вода и електроенергия. Софтуерна система за интелигентно дистанционно управление, разработена от фирма "Предистик", позволява "умно поливане" на растенията само при нужда. А потребителите получават информация за осветление, температура, влажност, нива на замърсеност на въздуха в помещението.

Botanic Wall може да бъде изработена по зададени размери, форма, цвят, брандиране. Модулната вертикална градина може да бъде изградена на различни площи - в стена, върху фасади, като интериорно решение. Базовата цена за около 2 квадратни метра ще бъде около 2000 евро без растенията, уточни за "Капитал" Нуша Огнянова.

Българската компания планира да изгради мрежа от партньори - фирми за озеленяване, които не само ще закупят и инсталират Botanic Wall, но срещу месечен абонамент ще осигурят и поддръжка на системата.

По-малко ресурси

Интелигентното управление оптимизира потреблението на вода от Botanic Wall с близо 30%. Вертикалната градина генерира до 10 пъти по-малко CO2 емисии и изисква четири пъти по-малко време за поддръжка. Растенията водят до подобряване на влажността в затворени помещения, абсорбиране на фини прахови частици и вредни електромагнитни вълни, изброява предимствата Нуша Огнянова.

Освен това Botanic Wall ще позволи на компаниите да измерват фактори, свързани с устойчивото развитие, когато трябва да отчитат социалното и екологичното въздействие от дейността си по новите ESG стандарти.

Целта на Botanic Wall е да трансформира в безопасна, желана и здравословна работната средата в офис, бизнес и други публични сгради, които са позиционирани в гъсто населени градски райони. B бъдеще технологията има голям потенциал да се използва и в други обществени пространства - болници, училища, търговски центрове, коментират създателите.

Норвегия - първи задграничен пазар

Прототипът на Botanic Wall е напълно готов. Авторите са подали искане в Патентното ведомство за регистрация на полезен модел (наричан още "малко изобретение") и водят преговори с български фирми за производството на основните елементи на вертикалната градина. Асемблирането на готовия продукт също ще се извършва в България, уточнява Нуша Огнянова.

Първият пазар, на който ще бъде предложена Botanic Wall, е Норвегия. В Осло българското дружество вече има бизнес отношения с Proptech Norway и StartUp Lab и проучва възможности за бъдещи инвестиции в разработката.

Проектът на Botanic Lab има за цел не само да разработи продукт за продажба на международния пазар, но и да създаде универсална технология, която да може да бъде внедрена в други продукти, използвани в интериора и екстериора на обществени пространства. Размерът на глобалния пазар за умно офис оборудване е оценен на 31.37 милиарда долара през 2020 г. и се очаква да достигне 90 милиарда долара до 2030 г., посочва ланд.арх. Биляна Лесидренска, съосновател и изпълнителен директор на Botanic Lab.

Botanic Lab се занимава от шест години с интериорно озеленяване. Компанията има над 300 проекта, близо 250 клиента и е озеленила около 200 хил. кв. м, от които над 60% са офис площи. Притежава над 10 продуктови дизайна.

Все още няма коментари
Нов коментар