Хибридната работа сви наемането на класически офиси в София

Новонаетите офис площи намаляват през второто тримесечие. Интересът към споделените работни пространства се увеличава

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Компаниите в IT и BPO секторите, които са основните наематели, свиват офисите си заради хибридната работа.
  • От 100 компании 84 работят хибридно, всяка пета планира да намали офис площите си, а две трети още не са взели решение.
  • Ситуацията охлажда желанието за вдигане на наеми, но нивата растат при отделни сгради с висока заетост и при нови строежи.

Хибридният модел на работа вече има видим ефект върху пазара на офис площи и в София. Общият обем на сключените наемни сделки за офиси в града през второто тримесечие на 2023 г. чувствително намалява както спрямо същия период на предходната година, така и спрямо предишното тримесечие, сочат данните на консултантите, които следят пазара.

Свиването на пазара е факт

Обемът на новонаетите офиси през април - юни бележи най-ниското си тримесечие за последните две години. През този период са подписани договори за едва 25.6 хил. кв.м, което е с 42% по-малко спрямо предходното тримесечие, казват от Avalant. Половината от сделките през тримесечието са свързани с релокация на наематели в новопостроени офис сгради, а от компанията не включват в общия обем подновяването на договори. От MBL също оценяват новоподписаните сделки през тримесечието на 27 хил. кв.м.

Въпреки по-малкото наемни сделки т.нар. нетно усвояване е положително. Показателят показва с колко реално е нараснал пазарът, като от новонаетите площи се приспаднат освободените. Според Avalant нетното оценяване за второто тримесечие е 8.6 хил. кв.м, но заради отрицателната му стойност през първото тримесечие за полугодието то е 6.1 хил. кв.м. От MBL го разглеждат според вида офиси. За площите клас А за тримесечието то е плюс 18 хил. кв.м, а за клас Б - минус 3.2 хил. кв.м.

Данните на Cushman & Wakefield Forton, които обхващат не само новоподписани договори, но и подновени, потвърждават спад в обема на наетите площи за второто тримесечие - 17% на годишна база. През периода по техни данни са наети 34 хил. кв.м офиси при 41 хил. кв.м през същото тримесечие на 2022 г. От компанията говорят за ниска наемна активност и по-бавно случващи се сделки.

Според Colliers за полугодието наемните сделки за офиси са за 66.7 хил. кв.м. Това е по-малко с около 30% спрямо втората половина на миналата година и с 26% спрямо първата. За отбелязване е, че спадът е спрямо висока база - според компанията 2022 г. е била най-силна като наемна активност при офисите от 2017 г. насам. В показателя си Colliers включват доста широк спектър активности, свързани с офис площи - договори на зелено, наеми от нови за пазара оператори, разширение на компании, релокации и подновяване на договори или предоговаряне на условията по тях, както и преотдаване и продажба с опция за обратно наемане на имота.

Хибридната работа и IT секторът

"Хибридният начин на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък обем на пазара спрямо предходните години", коментира Явор Костов, управляващ партньор на C&W Forton. От компанията отбелязват също, че най-отчетлива е тенденцията за оптимизация на площите заради хибридната работа в IT и BPO секторите, които са с най-голям дял при наетите офиси. Част от компаниите са подновили договорите си за същата площ (т.е. не растат), но новото в наблюденията на агенцията е, че има и такива, които се преместват върху по-малка от заеманата до момента квадратура.

През първото полугодие IT индустрията заема 39% от усвоените площи, следвана от компаниите в сферата на професионалните услуги, показват данните. От Colliers отбелязват, че хибридният модел остава предпочитан от компаниите. В резултат на него те се ориентират към наемане на по-голяма офисна площ на служител, но същевременно поддържат работни места за по-малка част от персонала си.

"Тъй като хибридният работен модел се наложи на пазара на офиси след пандемията, компаниите вече нямат нужда от прекомерно големи офиси и търсят решения за тях. Наемането на по-малки офиси и /или преотдаването на излишните стават обичайна практика за класическите офиси", казват и от MBL. Тяхно проучване, проведено през първото тримесечие на 2023 г. сред представители на 100 офис наемателя в София, показва, че общо 84% от анкетираните компании работят хибридно. При 60% има превес на дистанционната работа, а при 34% - на офисната, показва проучването. Останалите 6% се поделят между служители, които работят изцяло в офиса, и такива, които работят изцяло отдалечено, с лек превес на първите. Близо 60% от анкетираните компании са от IT и BPO секторите.

Кои теми, свързани с недвижимите имоти, ви интересуват. В каква позиция сте вие на пазара на недвижими имоти. Кои неясни въпроси, свързани с имоти, бихте искали да ви разяснят експертите. "Капитал" търси отговор на всичко това в анкета сред читателите си. Моля, попълнете анкетата тук!

Гъвкаво в решенията

Всяка пета компания планира да намали офисната си площ, показва проучването. По-малко (други 13%) смятат да разширят настоящия си офис. С преобладаващ дял от около две трети са компаниите, които все още не са взели решение как да променят ползването на офисни площи.

Движенията явно са разнопосочни. От C&W Forton отбелязват, че има и компании, които са работили изцяло отдалечено последните години и в момента се завръщат в офис сградите. И макар този тип наематели да са с малък дял от пазара, консултантите виждат възможност тази тенденция да се засили през следващите тримесечия.

Наблюдават и тренд компании да напускат коуъркингите и да наемат офис площи в същата сграда или район. Навлизащи нови компании и стартъпи проявяват интерес към сервизираните и споделените офиси, което води до това, че гъвкавите офис площи в София по данни на C&W Forton надминават 60 хил. кв.м и има заявки за отваряне на нови. От Colliers очакват през следващата година да бъдат открити проекти с площ над 9.8 хил. кв.м, повечето от тях в широкия център.

Подобрения в традиционния офис

За момента 76% от участвалите в проучването на MBL ползват единствено традиционни офиси.

Продължава тенденцията компании да инвестират в работното място, за да привличат и задържат служители. Наред с традиционните фактори при избора на офис, каквито са локацията и цената, вече от ключово значение е и сградата да е модерна, със сертификати за устойчивост и екосъобразност. Голяма част от организациите - 68% - са в процес на прилагане или вече са приложили мерки, които са част от европейските стандарти за устойчивост ESG, показва проучването.

Над половината от участниците казват, че искат да подобрят офисната среда, като добавят фитнес, йога студио, пространство за танци и др. Като плюс отчитат и наличието на споделени пространства за работа в близост до офиса.

И споделените пространства

От MBL допускат промяна по отношение дела на традиционните офиси в бъдеще предвид нарастващата популярност на споделените офис пространства. От компаниите, участвали в проучването им, 11% са наели коуъркинги в допълнение към класическите офис площи. Други 6% ползват само споделени пространства, без да наемат офисни площи.

Развитието на пазара на споделените офиси ще продължи в резултат на стабилното търсене, смятат и от Colliers. По техни данни в София гъвкавите офис площи са концентрирани в периферните райони. Там се намират 66% от общата квадратура и 48% от активните оператори. Ползвателите казват, че основният фактор при избор на коуъркинг локация е наличието на хора със сходни възгледи. Над 60% от тях пътуват под 20 минути до избрания гъвкав офис и повече от половината работят там минимум пет дни в седмицата.

Почти половината от споделените офис пространства (45%) са разположени в стари административни сгради, където и оперативните разходи са по-ниски, 29% са в модерни офис сгради, 23% в жилищни кооперации, а останалата част са в хотели и търговски обекти. Местните оператори доминират пазара, като предлагат 87% от площта и 88% от броя локации. Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, а месечният за нефиксирано бюро е 140 евро, за фиксирано - 170 евро, а за самостоятелен офис - 210 евро, по данни на компанията от април-май 2023 г.

В проучване на thesocialhub.co София се нарежда на 11-о място по достъпност на споделените офис пространства в Европа, изпреварена от Будапеща, Белград и Варшава. Според този източник българската столица разполага с 80 подобни локации, като средната месечна цена на човек в коуъркинг пространствата е 128 евро.

В заетите сгради наемите растат

Средните наемни цени на офисите по обща оценка на консултантите остават непроменени. Изглежда, ситуацията на пазара е накарала наемодателите да размислят. Под натиска на нарасналите лихви и най-високата инфлация в България за последните 20 години те бяха тръгнали да покачват наеми. Проучването на MBL от първото тримесечие показва, че реалният наем на 73% от анкетираните компании е бил индексиран - преобладаващо с между 5% и 10%.

При отделни сгради обаче, в които свободните площи са малко, наемодателите продължават постоянно да увеличават офертните нива, отбелязват от Avalant. При сгради клас А в райони с високо търсене това е довело до нива 15-16 евро на кв.м. Натиск за увеличаване на наемите при отделни сгради се наблюдава дори в райони с висок дял физически свободни площи като "Цариградско шосе". Същевременно в сгради с високо ниво на физически свободни площи наемодателите намаляват наема. Това дава възможност на наемателите да договорят както по-добри наемни нива, така и пакети за довършителни работи.

По данни на Avalant има покачване при средните наемни нива на офисите от клас А в центъра - с 0.9%, по "Цариградско шосе" - с 1.3%, а в "Бизнес парк София" и "Лозенец" и "Хладилника" са без промяна.

Повишаване на наемите има и при сградите в строеж - с 1% средно. Наемите за офиси клас А са между 11.5 и 16 евро на кв.м, а има и отделни проекти, които търсят и наеми от 19 евро, отбелязват те.

По темата работи и БОРЯНА ГЕНЧЕВА

Търсят се наематели за над 500 хил. кв.м офиси

Нови строежи почти няма, но започнатите напредват и се предлагат активно

Общият обем на офис площите в експлоатация в София остава почти без промяна през второто тримесечие. Няма и нови започнати строежи. Сградите, които вече са в активно строителство обаче, навлизат в по-напреднал етап, което води до по-голям обем активно предлагани площи на пазара - между 530 и 560 хил. кв.м, по данни на различни консултанти. Общо е наблюдението, че делът на физически свободните офис площи е висок, но оценките за това дали той намалява, или се увеличава са разнопосочни.

Предлагането - почти без промяна

При различните агенции общият обем на офис площите в София варира - от 2.119 млн. кв.м при Avalant до 2.51 млн. кв.м при MBL. Известно е, че около 60% от тези площи са съсредоточени в пет основни района - идеален център, бул. "Цариградско шосе", бул. "България", "Бизнес парк София" и "Хладилника".

От C&W Forton отчитат завършване на малко над 11 хил. кв.м нови площи през второто тримесечие, което води до леко нарастване на общия обем до 2.279 млн. кв.м. Отдават го на две нови сгради - малка офис сграда в центъра и офис част в сграда на разклона за летище София. И други агенции ги отчитат, но ги датират като завършени през първото и през третото тримесечие.

Очакваше се през второто тримесечие да влязат в експлоатация няколко по-малки офис сгради, но при тях има забавяне, казват от Avalant. По техни данни за 2024 г. се отлага получаването на разрешение за ползване на проекти с около 24 хил. кв.м РЗП.

Според Colliers в сравнение с предишното шестмесечие площите тип А в София нарастват с под 1%, а клас Б намаляват с 2.6% поради рекласификация на част от сградите в по-ниския клас С.

Без ръст и при строежите

Сградите в процес на строителство се движат между 190 хил. кв.м по оценка на C&W Forton и 272 хил. кв.м според Colliers. Обемът е сходен на този от последните тримесечия - не са започнати нови проекти с голяма квадратура, а завършваните обекти последните месеци са относително малки, обясняват от C&W Forton.

На годишна база обаче по данни на MBL строителната активност се е повишила с 20% през второто тримесечие на 2023 г. и се равнява на 242 хил. кв.м. Почти половината от проектите в строеж са в районите на "Цариградско шосе" и "Хладилника".

За част от тези сгради вече има предварителни договори. Според Avalant около 9% от площите в строителство вече са отдадени под наем, а 7% се строят за собствено ползване. Според тях в активно строителство в момента са 228 хил. кв.м. Това е с леко увеличение, изразяващо се в три малки офис сгради с обща площ около 7.1 хил. кв.м. Включвайки и тях през полугодието, като цяло са издадени пет разрешителни за строеж на офис сгради с обща площ 17 хил. кв.м. Замразени остават проекти за 42 хил. кв.м.

Свободните площи

Консултантите от C&W Forton отбелязват лек ръст на физически свободните площи през тримесечието, от 16.1% на 16.6%. Отдават го на излизането на нови сгради и на забавените темпове на наемане на свободните площи. От Colliers отчитат, че делът на незаетите площи при офисите клас А нараства до 12.8% спрямо края на миналата година, и при клас Б намалява до 13.7%.

По оценка на MBL средно 16.8% от съществуващия офисен фонд в София е незает, което те измерват като 422 хил. кв.м, но забелязват спад спрямо миналото тримесечие с 0.4% и с 0.9% на годишна база.

От Avalant също отчитат спад - от 19.21% през първото тримесечие до 18.45%. Обясняват го с положителното нетно усвояване и липсата на ново завършено строителство през второто тримесечие. По техни данни общият обем на физически свободните площи в София е 391 хил. кв.м. Повече празни пространства има в офиси клас А, като делът им спада до 19.1%, докато при клас Б е около 17.4%.

И къде са те

"Цариградско шосе" е районът с най-голям дял незаети площи според Avalant. Оценяват ги на 131 хил. кв.м, или на малко под 30% от общото предлагане в района - най-доброто ниво за последните две години. Най-малко свободни площи има в районите "Изток", "Изгрев", "Бизнес парк" и "Хладилника".

MBL посочват покрайнините на града, където е по-голямата част от офис сградите, като района с най-много свободни площи - 18.8%. Най-голям обаче е ръстът на свободните площи в широкия център. Обясняват го с факта, че наемите там в повечето случаи са по-високи от тези в периферията, а сградите са лишени от екстрите, които предлагат модерните сгради в останалите райони - паркинги, ВиК системи, климатизация.

Голямо активно предлагане

Според Avalant активно предлаганите площи в София през второто тримесечие са с най-голям обем от една година насам. Оценяват ги на 531 хил. кв.м, или с 6% повече спрямо първото тримесечие. Обясняват го с това, че много от сградите в процес на строителство са достигнали по-напреднал етап, както и с ниското, макар и вече положително нетно усвояване. В този показател включват и сгради в процес на строителство, които се очаква да бъдат построени до края на 2024 г. По техни данни 16% от сградите, които се очаква да бъдат завършени до края на тази година, и 14% от тези с пусков срок до края на 2024 г. вече са отдадени под наем.

Оценката на MBL се различава. Според тях активно търгуваните офис площи - както в съществуващи офис сгради, така и в сгради в процес на изграждане, са намалели спрямо предходното тримесечие, с 11 хил. кв.м и сега са общо 560 хил. кв.м. В момента близо една трета от тях са по протежението на бул. "Цариградско шосе", следвани поравно от "Хладилника" и идеалния център с по около 11%.
Все още няма коментари
Нов коментар