🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облачните услуги увеличиха приходите на Microsoft до 56 млрд. долара за тримесечието

Печалбата нарасна с 27%

Компанията съкрати около 10 хил. души персонал в началото на годината.
Компанията съкрати около 10 хил. души персонал в началото на годината.
Компанията съкрати около 10 хил. души персонал в началото на годината.    ©  Unsplash
Компанията съкрати около 10 хил. души персонал в началото на годината.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите на Microsoft нараснаха с 13% през третото тримесечие в сравнение с предходната година и достигнаха 56 млрд. долара. В основата за разрастването е облачният бизнес на технологичната компания - Azure. "Има много неща, които се случват едновременно", каза по този повод Сатя Надела. Главният изпълнителен директор посочи няколко основни причини зад ръста: партньорството с Oracle; изкуствения интелект; GitHub и SaaS.

"Имаме най-всеобхватния облачен отпечатък с повече от 60 регионални центъра за данни по целия свят", заяви Надела. Amazon разполага с двойно повече - около 125, докато Meta е с около 20. Платформата за програмисти, която Microsoft придоби за 7.5 млрд. долара през 2018 г., също расте. "Броят програмисти, използващи GitHub, се е увеличил 4 пъти от нашето придобиване преди 5 години", допълни директорът.

Инвестициите в изкуствен интелект също започват да се възвръщат. "По-високото от очакваното потребление на AI допринесе за ръста на приходите в Azure", обясни финансовият директор Ейми Хууд. Развитието на изкуствения интелект е тясно свързано с развитието на облака, посочват от компанията.

Печалбата за тримесечието надхвърля 22 млрд. долара, което е с 27% повече от предходната година. "Новите продукти набират инерция по-бързо, отколкото сме очаквали", заяви Кейт Уайз, анализатор на Morgan Stanley. Акциите на компанията за 2.5 трлн. долара поскъпнаха с 4% след публикуването на данните, след като са добавили 38% от началото на годината.

Нови покупки

Покупката за 69 млрд. долара на компанията за видео игри Activision Blizzard най-накрая беше завършена окончателно на 13 октомври. През лятото компанията успя да се пребори в съда срещу Федералната търговска комисия, която се опита да блокира сделката. Microsoft най-накрая спечели одобрение и в Обединеното кралство, след като се съгласи да предостави правата за стрийминг на игри на Activision на трета компания. Прогнозите на анализаторите са, че бизнесът ще отговаря за около 10% от приходите на Microsoft, като отражение върху резултатите се очаква през следващото тримесечие.

В същото време другата скъпа придобивка - социалната мрежа LinkedIn, която се вля в Microsoft срещу 27 млрд., достига почти 1 млрд. активни потребители.

Все още няма коментари
Нов коментар