🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбите на "Шелли" продължават да растат с 50%

Към края на септември печалбата е нараснала с 8 млн. лв. и вече е над 19 млн. лв.

Волфганг Кирш, изпълнителен директор, който бе назначен след листването на борсата в Германия.
Волфганг Кирш, изпълнителен директор, който бе назначен след листването на борсата в Германия.
Волфганг Кирш, изпълнителен директор, който бе назначен след листването на борсата в Германия.    ©  Надежда Чипева
Волфганг Кирш, изпълнителен директор, който бе назначен след листването на борсата в Германия.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите български публични компании - "Шелли", обяви приходи от над 86 млн. лева за първите девет месеца на 2023 г. Това е пореден ръст с 50% спрямо предходната година, след подобни резултати по-рано през годината. "През деветмесечието на 2023 г. увеличихме повече от четири пъти броя на пуснатите на пазара продукти в сравнение с предходната година - до 22 устройства", казва в съобщение до борсата Димитър Димитров, изпълнителен директор и съосновател.

Компанията произвежда умни устройства - от лампи и контакти до измерватели и аларми, които позволяват автоматизиране на дома и офиса. В допълнение към продажбите компанията обяви и предплатен абонамент за достъп до мобилно приложение, като по този начин събира приходи и от услуги. Само за юли, август и септември продажбите са над 31 млн. лева.

"Основните ни пазари се развиват чудесно, а останалата част от Европа и бизнесът ни в САЩ също показват все по-положителна тенденция", посочва другият изпълнителен директор, Волфганг Кирш. Компанията има регистрирани дружества в Германия и САЩ, а през януари придоби и словенска IT фирма.

Производството на компанията, която продава продукти за автоматизиране на дома и офиса, е базирано в Китай. В края на октомври "Шелли", която до май се казваше "Алтерко" обяви, че ще разшири производствения си капацитет, за да посрещне очакваното търсене в празничния сезон, което може даде отражение върху резултата през последното тримесечие на тази година. Двете производствени линии се очаква да донесат допълнителен приход от около 60 млн. лева годишно. Компанията има за цел да достигне продажби от 400 млн. лева (200 млн. евро) до 2026 г. Печалбата за първите девет месеца е 19.5 млн. лева в сравнение с 11.7 млн. преди година.

Нов формат

На 10 ноември "Шелли" обяви промени в правно-организационния си статут. От акционерно дружество (АД) компанията се превръща в европейско дружество (ЕД или SE). Целта на подобен ход е обединяване на различните дъщерни дружества под една европейска шапка. Освен че така може да премести седалището си в друга държава - членка на ЕС, без да закрива старото, няма особени разлики между двете юридически форми.

Акциите на технологичната фирма на БФБ поскъпват с над 90% за последните шест месеца, а капитализацията надхвърля 750 млн. лева. Компанията се появи на борсата в България през ноември 2020 г., като успя да набере 9 млн. лева През ноември 2021 г. фирмата се листна и на борсата във Франкфурт.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    imaligoogle_hr avatar :-?
    imaligoogle_hr
    • - 1
    • + 1

    Kakвае е тази фирма, която Гугл не я открива?!?!?!

    Нередност?
Нов коментар