"Алтерко" отчете над 50% ръст в печалбата до 6 млн. лв.

Акциите поскъпват с над 3% във Франкфурт, след като повиши прогнозите си в средносрочен план

Начало на търговията с акциите на "Алтерко" е през 2016 г. Вляво е Димитър Димитров, изпълнителен директор и основател.
Начало на търговията с акциите на "Алтерко" е през 2016 г. Вляво е Димитър Димитров, изпълнителен директор и основател.
Начало на търговията с акциите на "Алтерко" е през 2016 г. Вляво е Димитър Димитров, изпълнителен директор и основател.    ©  Георги Кожухаров
Начало на търговията с акциите на "Алтерко" е през 2016 г. Вляво е Димитър Димитров, изпълнителен директор и основател.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Алтерко", доставчик на Internet of Things услуги и продукти за интелигентен дом, обяви драстичен ръст в приходите и печалбата през първото тримесечие на 2023 година. Постъпленията достигат 27.7 млн. лева, ръст с над 60% в сравнение с предходната година, като нетната печалба е над 5.9 млн. лева - скок с повече от 50%. Приходите нарастват значително в почти всички регионални пазари, като най-голям принос за растежа идва от Централна Европа (региона на немскоезичните държави), където приходите се удвояват до 14 млн. лева. Компанията очаква силният растеж на приходите и печалбата да продължи и в средносрочен план до 2026 г. когато обемът им трябва да достигне над 200 млн. евро, е оперативната печалба да е над 50 млн. евро.

"Ще продължим да поддържаме този ръст с пускането на нови продукти", казва в съобщение до Българската фондова борса Димитър Димитров, основател и изпълнителен директор на "Алтерко". Компанията, която произвежда смарт часовници, тракери и продукти за автоматизация на дома, отчита ръст в печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) с 55% до 7.5 млн. лева, като очакванията са растежът да се задържи и през цялата 2023 г. Съветът на директорите очаква приходите от продажби на IoT устройства и свързани услуги да достигнат 140 млн. лева, а печалбата преди лихви и данъци да надхвърли 33 млн. лева в сравнение с около 20 млн. лева през предходната година.

Компанията актуализира и прогнозите си за ръст в средносрочен план, като сега очаква ежегодно покачване в приходите от 43% на година до постигане на приходи от над 391 млн. лева към края на 2026 година. За EBIT средното средносрочната прогноза е над 97 млн. лева до края на 2026 г., със среден годишен темп на растеж от около 48. "Особено сме горди, че особено немскоговорящите пазари показаха, че инвестициите в регионалните структури се изплащат" казва Волфганг Кирш, изпълнителен директор на "Алтерко" относно резултатите, като заявява, че компанията планира подобно разширяване и в скандинавските страни. "Виждаме също така висок потенциал за растеж в Обединеното кралство, Франция, Италия и Испания" допълва Кирш.

Борсови истории

"Алтерко" е публична IoT компания, която се състои от 6 дъщерни дружества и има офиси в България, Словения, Германия, Китай и САЩ. Продуктите на компанията се продават на над 100 пазара. Компанията се търгува на Българската фондова борса от декември 2016 г., като освен това се листна и на борсата във Франкфурт през ноември 2021 г. Акциите на компанията поскъпват и на двете борси днес, макар в Германия скокът да е по-голям - с около 4%, докато в София поскъпването е с около 1.2%. За сега книжата на компанията се търгуват на по-висока цена във Франкфурт, където скокът за последната година е над 30%, докато в България, където книжата на компанията се търгуват на Premuim сегмента, поскъпването е около 20%. Преди около месец компанията оповести предварителните си резултатите, като настоящите са окончателни. С ръстът от днес компанията надхвърли 400 млн. лева пазарна капитализация.

Все още няма коментари
Нов коментар