🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джак Ма иска фундаментални промени в Alibaba

Изказването на основателя на компанията идва след неочакван скок в представянето на конкурента PDD Holdings

Макар Джак Ма да не заема пост в Alibaba, той е сигурен, че компанията има нужда от сериозни промени, за да се справи с конкуренцията.
Макар Джак Ма да не заема пост в Alibaba, той е сигурен, че компанията има нужда от сериозни промени, за да се справи с конкуренцията.
Макар Джак Ма да не заема пост в Alibaba, той е сигурен, че компанията има нужда от сериозни промени, за да се справи с конкуренцията.    ©  Reuters
Макар Джак Ма да не заема пост в Alibaba, той е сигурен, че компанията има нужда от сериозни промени, за да се справи с конкуренцията.    ©  Reuters

Въпреки че до голяма степен се оттегли от операциите на Alibaba, основателят на компанията Джак Ма призова за фундаментална промяна в дейността на групата. В изненадваща вътрешна бележка той пише, че са нужни "промяна и реформа", за да успее гигантът в електронната търговия да задържи лидерската си позиция в бранша.

"Твърдо вярвам, че Alibaba ще се промени и реформира", написа Ма в публикация, публикувана във вътрешния форум на Alibaba и видяна от Financial Times. "Вярвам, че служителите на Alibaba винаги гледат и слушат", добави той.

Намесата на Ма идва в критичен момент за Alibaba, тъй като новият изпълнителен директор Еди Йонгминг Ву преосмисля плана за преструктуриране на групата, според който компанията се очакваше да се раздели на шест различни бизнес единици, така наречените "мини баба". През миналия месец Ву отмени части от преструктурирането, включително отделянето на облачния бизнес, и забави листването на бизнеса с хранителни стоки, позовавайки се на "пазарни условия". Alibaba също планираше да създаде отделен бизнес, който да управлява ИТ услуги във всички подразделения, от електронната търговия до медиите, казаха двама служители. Но след месеци на подготовка плановете бяха отменени.

Друг важен фактор за позицията на Ма е изключително силното представяне на местния конкурент PDD Holdings. Компанията, която е собственик на електронните магазини Pinduoduo and Temu, почти удвои приходите си до 9.4 млрд долара, като по този начин пазарната капитализация на PDD е почти равна на тази на Alibaba - 183 млрд. и 195 млрд. долара съответно. В публикацията си Ма поздрави PDD за тяхното "изпълнение през последните няколко години", но добави, че само компаниите, които са "реформирани за бъдещето", са спечелили "уважение".

Основните местни бизнеси за електронна търговия на Alibaba Taobao и Tmall се борят с нарастващата конкуренция от Pinduoduo и ByteDance. Редица служители на Alibaba обсъждаха в сряда как Pinduoduo скоро ще ги засенчи, според човек, близък до компанията. Обратният завой на плана за преструктуриране създаде много вътрешно объркване, добавиха служители пред Financial Times.

"Един ден се тревожим за бъдещето на нашите бизнес единици, които са били разделени. На следващия ден те тихомълком се сливат обратно в Alibaba. Не знам какво е бъдещето за преструктурирането на компанията", заяви пред изданието един служител.

Ма завърши поста си с обединителен призив към служителите, които станаха свидетели на срива на цената на акциите на компанията със 75%, откакто Пекин отмени IPO-то на Ant.

Основателят на компанията се отказа от поста на изпълнителен директор през 2013 г. и от този на председател на борда на директорите през 2019 г. През март той направи рядко рекламирано пътуване до Ханджоу, където се намира централата на Alibaba. Това беше точно преди групата да обяви амбициозната програма за преструктуриране.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар