Alibaba и Tencent ще помагат на Китай с дизайна на чипове

Страната създава консорциум и изследователски институти, за да успее да намали зависимостта си от западните технологии

Технологията с отворен код Risk-V ще бъде ключова за развитието на китайската полупроводникова индустрия
Технологията с отворен код Risk-V ще бъде ключова за развитието на китайската полупроводникова индустрия
Технологията с отворен код Risk-V ще бъде ключова за развитието на китайската полупроводникова индустрия    ©  Reuters
Технологията с отворен код Risk-V ще бъде ключова за развитието на китайската полупроводникова индустрия    ©  Reuters

Китайските власти са успели да убедят технологичните гиганти Alibaba и Tencent да подпомогнат усилията им в проектирането на полупроводникови чипове, съобщава Financial Times. Пекин иска да намали зависимостта си от западните технологии, като за целта e създал консорциум от компании и изследователски институти, които ще създават новата интелектуална собственост.

Един от ключовите институти за начинанието е Китайската академия на науките. Групата използва архитектурата за проектиране на чипове Risc-V ("Риск-5"), която е с отворен код. Тя е създадена през 2010 г. от Калифорнийския университет в Бъркли и през последните години се установява като един от сериозните конкуренти на Arm, която доминира пазара.

Arm, чиято централа е във Великобритания и има значителни операции в САЩ, се смята за уязвима от всяко увеличение на американските санкции срещу Пекин, тъй като компанията доставя дизайна си на китайските технологични фирми. Китайски служител заявява пред Financial Times, че ръководената от правителството инициатива за обединяване на ресурси за дизайн на чип, базиран на Risc-V, ще постави Китай на "правилния път". Служителят добавя, че фрагментираният характер на разработката на Risc-V - стотици различни компании използват нейната софтуерна архитектура с отворен код - забавя замяната на дизайна на Arm.

Oтворената архитектура започна да набира популярност извън академичните среди преди около пет години, което накара фондацията зад Risc-V да премести централата си от САЩ в Швейцария през 2019 г. Това беше направено, за да се затвърди геополитически неутралната позиция на компанията в екосистемата на чиповете.

Преди натиска на Пекин да комбинира ресурси, китайските технологични гиганти Alibaba и ByteDance вече имаха екипи, които работят с технологията Risk-V. Те се опитват да разработят високопроизводителни чипове, за да могат да захранват алгоритмите си с изкуствен интелект (AI) и центровете си за данни.

"Нашата цел е да разработим Risc-V [чипове], които да заменят съществуващите Arm в нашите най-модерни продукти", казва старши инженер в T-head, подразделението за чипове на Alibaba. Въпреки това един изпълнителен директор заяви пред изданието, че тази цел все още е на години от това да се превърне в реалност. Причината за това е, че T-head трябва да се бори с ограничено финансиране в резултат на падащите печалби в компанията майка. ByteDance заяви, че работата му е в предварителен етап, докато Alibaba каза, че способността му за развитие е главно в сектора на интернет на нещата.

Risk-V

Risc-V придоби популярност на Запад около 2020 г., когато предложената продажба на Arm за 66 млрд. долара на американския производител на чипове Nvidia разтърси индустрията на полупроводниците. По-късно сделката се провали и SoftBank, която притежава дизайнера на чипове, планира да листне Arm в Ню Йорк следващата година.

По-рано тази година американският гигант за чипове Intel инвестира част от фонд за иновации на стойност 1 млрд. долара в Risc-V и каза, че неговите леярни ще могат да създават чипове, базирани на трите основни архитектури за дизайн на чипове: Arm, собствената X86 и Risc-V.

Рене Хаас, главен изпълнителен директор на Arm, призна, че Risc-V е "много реална заплаха за нашия бизнес" в интервю за FT по-рано тази година. Той обаче каза, че Arm има значително предимство, защото предлага софтуер заедно със своите проекти и има общност от 50 млн. разработчици, което прави "все по-трудно да се отдалечат нещата от Arm".

Apple премести някои от своите вградени ядра, които захранват технологии като WiFi, Bluetooth и контрол на тъчпада, от процесори Arm към Risc-V, според двама души, запознати с плановете на компанията. Apple също така публикува редица обяви за работа през последните месеци, търсещи инженери, запознати с Risc-V, което потвърждава възможностите на технологията с отворен код.

Компаниите, които се интересуват от разработването на дизайни на Risc-V, имат две възможности: да изградят собствен екип, който да използва архитектурата с отворен код, или да получат лиценз от една от компаниите, които продават проекти на чипове, разработени с Risc-V. Те включват SiFive в САЩ, Codasip в Европа и Andes Technology в Тайван. T-head, Xiangshan и ByteDance разработват вътрешно собствени чипове Risc-V.

Досега Risc-V е използвана предимно за изпълнение на задачи, които са относително прости, в части от устройство, които са скрити от погледа, известни също като "вградени" процеси, както и за приложения, свързани с интернета на нещата. Наскоро архитектурата започна да набира популярност на няколко пазара за чипове, които подобряват производителността на дадено устройство или могат да активират "интелигентност", което се случва чрез сървърни процесори за центрове за данни и чипове с изкуствен интелект.