"Индустриален и логистичен парк – Бургас" расте с втора промишлена зона

На фокус сега е развитието на Фаза 2 в ПЗ "Юг – Запад"

"Индустриален и логистичен парк – Бургас" расте с втора промишлена зона
"Индустриален и логистичен парк – Бургас" расте с втора промишлена зона
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли през 2012 г., при създаването на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" като смесено дружество между община Бургас (32%) и държавната "Национална компания индустриални зони" (68%) партньорите са очаквали, че само десетина години по-късно ще трябва да изграждат нова зона. Със своите 35 инвеститора обаче терените във Фаза 1, разположени в Промишлена зона "Север", вече са практически запълнени и сега усилията на парка са насочени към развитието на Фаза 2 в Промишлената зона "Юг - Запад". Дори и там вече 7 инвеститора са купили имоти, а надеждите са, че необходимата инфраструктура бързо ще бъде изградена със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, което ще даде допълнителен тласък за индустриалния разцвет на региона.

Инвеститорите на Бургас

Индустриален парк - Фаза 1, разположен в Промишлена зона "Север", заема площ около 240 дка и се намира близо до товарна гара и само на няколко километра от пристанище Бургас, магистрала "Тракия" и летище Бургас. В нея вече работят компании от най-различни сектори - производители на профили и дограма, бетонов възел, завод за металообработка, фирми в сферата на отоплението и вентилацията, хранително-вкусови предприятия.

В процес на изграждане са фабрика за акустични стени и седалки за спортни съоръжения, която се изгражда от турската компания "Монсийт". "Сиза дженерал трейдинг енд контрактинг" строи база за производство на вентилационни системи. Наскоро своя база откри официалният представител на "Мицубиши хеви индъстрииз" - "Кондекс" ЕООД. С тези проекти капацитетът на Индустриален парк - Фаза 1 почти се изчерпва.

Избор да изгради новия си завод за бронирани машини в Бургас направи "Интернешънъл арморд груп БГ", той ще е разположен на 140 дка, намиращи се в Индустриална зона "9-и километър" на гр. Бургас.

Разширяване на юг

Затова усилията на дружеството сега са насочени към изграждане на инфраструктурата в Индустриален парк - Фаза 2 от 600 дка, в промишлена зона "Юг - Запад", близо до кв. "Меден рудник". Там има възможности за развитие и на по-големи предприятия, като на инвеститорите се предлагат парцели между 20 и 150 дка. За сравнение, терените в северната зона са между 2 и 20 дка.

По проекта за "Юг - Запад" се работи от началото на 2017 г., като 7 от парцелите вече са продадени. Решаващата стъпка сега е изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура, за което "Индустриален и логистичен парк - Бургас" кандидатства за финансиране по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии за привличане на инвестиции (AttractInvestBG) на Плана за възстановяване и устойчивост. По предварителни разчети инвестицията е около 40 млн. лв., като 20% ще бъдат осигурени от самото дружество.

Възможности за избор

Новият парк също има много добри транспортни връзки. Той се намира само на 4.5 км от пристанището, на 8 км от автомагистрала "Тракия" и на 12 км от летището. Важно предимство за потенциалните инвеститори са приключилите административни процедури по изменение на Подробния устройствен план за урегулиране на поземлените имоти и по одобряване на Технически инвестиционен проект за улиците и техническата инфраструктура за територията, което им дава възможност веднага да започнат да изпълняват проектите си. "Индустриален и логистичен парк - Бургас" предлага също обединяване или разделяне на вече съществуващи урегулирани поземлени имоти според нуждите на предприятията.

Бъдещите инвеститори могат да се възползват от услугите, които дружеството предлага, да съдейства при издаването на всички необходими документи и разрешителни и да посредничи при набирането на подходящ и квалифициран персонал.