🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Национална компания "Индустриални зони" пак е с нов директор

Министърът на икономиката освободи Антоанета Барес, поста й поема Константин Палавеев

Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство    ©  Министерство на икономиката и индустрията
Новият изпълнителен директор на НКИЗ Константин Палавеев е финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи, казват от икономическото министерство    ©  Министерство на икономиката и индустрията
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавната Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която управлява паркът в Божурище край столицата и още няколко други в страната, отново е със сменено управление. Изпълнителният директор Антоанета Барес, която веднъж беше освобождавана за няколко месеца по времето на Корнелия Нинова като министър в правителството на Кирил Петков, вече пак не е на поста. С решение на икономическия министър Богдан Богданов от 25 юли съветът на директорите на компанията се намалява от 5-има на 3-ма души, като тя е освободена, а изпълнителната позиция се заема от Константин Палавеев. Официалното обяснение за промяната е, че ще се следва нова политика за развитие на зоните и парковете на регионален и секторен принцип.

Обичайна смяна

Решението на икономическия министър Богдан Богданов е да намали състава на съвета на директорите, като освободи Антоанета Барес и Даниела Узунова, без да ги освобождава от отговорност. Поста си запазват останалите трима членове - дъщерята на Красимир Премянов Андреана Янкова, Радостина Ситова и Константин Палавеев, като последният става и изпълнителен директор на НКИЗ. Документите за смяната вече са подадени в Търговския регистър и предстои да бъдат вписани. От краткото съобщение на икономическото министерство става ясно, че Палавеев е "финансист с богат опит в сферата на инвестициите, финансите и управлението на активи".

Смените на ръководствата на държавните дружества са обичайна практика за новите правителства. Самата Барес за първи път беше назначена за изпълнителен директор на НКИЗ през февруари 2017 г. при назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков, но в края на март 2022 г. беше освободена от Корнелия Нинова и заменена от дългогодишния председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов. Само 5 месеца по-късно - през септември, тя отново беше върната на поста по време на първото служебно правителство на Гълъб Донев от тогавашния икономически министър Николай Стоянов. Тогава в борда влезе и Константин Палавеев.

Целта - по привлекателни за инвеститорите

Според съобщението от пресцентъра на икономическото министерство целта на поредната смяна е да се изпълни цялостна нова политика за развитие на индустриалните зони и паркове, която е базирана на регионален принцип и е обвързвана с конкретни сектори. По думите на министъра основните проблеми, с които инвеститорите споделят, че се сблъскват, са неподготвените индустриални терени, без необходимата инфраструктура и ресурси.

Подобни трудности има и в най-големия парк, управляван от НКИЗ - този в Божурище. Той практически не разполага с нормален път, въпреки че трафикът към и от него е значителен - само до първият склад на Jysk ежедневно се движат около 200 камиона на ден, а компанията вече има и втора сграда и далеч не е единственият инвеститор. Въпреки че е наречен индустриален, паркът по принцип е много по-предпочитан за логистични проекти заради близостта си до столицата. В същото време високите заплати в региона като цяло не го правят особено подходящ за производство, макар че има и заводи.

Зоните на НКИЗ

НКИЗ е едноличен собственик на "Свободна зона Русе" и "Индустриални терени и складове" (с бази в Свиленград и Божурище), държи също дялове в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" (67.88%), "Индустриална зона Загоре" (50%), "Сантоку инженеринг" (49%) и "Транзитна търговска зона" - Варна (46%).

Освен парка в Божурище компанията управлява също и парковете Плевен - Телиш, Суворово - Варна-запад, Индустриален парк Видин, Свободна зона Русе и Индустриална зона Свиленград, но те са далеч по-малки от този до София. Има и няколко зони и паркове в процес на изграждане (в Карлово, Варна, Кърджали, Симитли и Бургас).

Основният бизнес на НКИЗ е да продава парцели (апортирани от държавата в капитала й) на инвеститори или да им отдава земя под наем. През 2022 г. компанията успява да увеличи приходите си до 42 млн. лв. (11.6 млн. лв. за предходната година) и да отчете консолидирана печалба 11.2 млн. лв. след близо 1 млн. лв. загуба за 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар