🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компанията зад Palmsbet ще разпредели дивидент за 5 млн. лева

След като лятото акционерите получиха по 1 лев брутно за акция, сега ще вземат по още 40 ст.

Мило Борисов, основател и основен акционер в "Телематик".
Мило Борисов, основател и основен акционер в "Телематик".
Мило Борисов, основател и основен акционер в "Телематик".    ©  Цветелина Белутова
Мило Борисов, основател и основен акционер в "Телематик".    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публичната "Телематик интерактив" ще разпредели 5.18 млн. лева за дивиденти, става ясно от съобщение до Българската фондова борса на 20 декември, сряда. Дружеството, което се появи на борсата през 2021 г., ще раздаде по 40 ст. на акция (38 ст. нето за физически лица след данък) след решение на общо събрание на акционерите във вторник, 19 декември. Компанията вече изплати близо 13 млн. лева (брутно 1 лев на акция) през лятото на 2023 г. При цена 14.5 лева за ценна книга към днешна дата годишната дивидентна доходност достига 9.6%, което е едно от най-високите нива сред публичните компании.

В устава на компанията, която притежава сайтът за залагания Palmsbet, е записано, че минимум 40% от печалбата се разпределя под формата на дивидент (с изключение на спад в приходите, печалбата или увеличаване на дълговете). Последният консолидиран отчет на "Телематик" показва, че към края на септември приходите се увеличават до 86 млн. от 73 млн. лева през 2022 г. Печалбата се свива леко (с около 100 хил. лева), но остава близо 18 млн. от началото на годината. Все пак, за да се отмени правилото за 40% от печалбата за дивиденти, спадът трябва да е поне 25%. Последните данни показват, че към края на септември неразпределената печалба е около 11 млн. лева.

От Македония до Перу

Промените в облагането на хазартния бизнес от 17 декември най-вероятно няма да засегнат особено "Телематик". Предложенията за увеличаването на процента на данъка, но намаляването на базата, е свързано най-вече със залаганията "на живо" (не в сайтовете). За първите девет месеца приходите на "Телематик" от продажби (залози) са над 380 млн. лева, като изплатените обратно печалби са около 297 млн. лева. За такси за хазартната си дейност отиват около 16 млн. лева.

Освен хазартния бизнес в България компанията се старае да развива дейност и на други пазари като Кения, Перу и Украйна. Предвид войната на изток плановете за разширение отвъд Черно море бяха поставени на пауза. В Кения развитието на бизнеса е в "напреднал" стадий заяви пред "Капитал" през ноември 2022 г. Лъчезар Петров, изпълнителен директор на Palmsbet, малко преди компанията да листне бизнеса си и на борсата във Франкфурт. През януари 2023 г. компанията придоби TIB Consult, дружество в Перу, а през октомври и ноември разшири капитала с 280 хил. евро на дъщерното си Palmsbet Curacao, за "по-бързо развитие на дейността в Перу и Латинска Америка". На 14 декември обяви, че е придобила и 50% от македонската "77 БИТС БСЦ", с което получава правото да извършва хазартна дейност и в югозападната ни съседка.

Освен бизнеса с клиенти компанията работи и с фирми чрез дъщерното си дружество "Си Ти интерактив", през което продава права за разпространение на онлайн казино игри. В края на лятото "Телематик" опита да влее и част от бизнеса на Мило Борисов (основател и мажоритарен акционер в "Телематик") с наземни казина Palms Mercur, но КФН спря сделката през септември с претекста, че оценката на бизнеса е остаряла.

Веднъж купи, два пъти плати

Не са много компаниите, които изплащат дивидент по два пъти в годината. В България освен "Телематик", това направи и "Софарма". След като през юни разпредели по 90 ст. на акция, през декември компанията с над 1 млрд. лева капитализация реши да разпредели по още 60 ст. брутно на книга. При цена на затваряне от 5.88 лева (към днешна дата) дивидентната доходност на една от най-големите публични компании на БФБ възлиза на над 25%, като отделно има и капиталова печалба - за една година акциите са поскъпнали с 67%, по данни на БФБ.

Въпреки недостатъците на българската фондова борса като слаба ликвидност, малък брой инвеститори и ограничен избор фирмите се стараят да привличат вниманието на инвеститорите, като заделят все по-голям дял от печалбите си под формата на дивидент. Такива са и плановете на най-новата компания на БФБ - "Булметал", която в края на миналата седмица набра около 8.2 млн. лева. Тя планира да заделя поне 12% от годишния си финансов резултат за дивиденти.

Все още няма коментари
Нов коментар