Бетинг социология: Да заложиш на следващия кмет

Winbet, Betano и други платформи предлагат залози за местните избори. Те дават представа за нагласите на хората, докато подробна социология липсва

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Темата накратко
  • Тези местни избори се отличават с почти пълна липса на прогнози за резултатите от големите социологически агенции.
  • За сметка на това големите платформи за онлайн залози предлагат на потребителите да тестват предсказанията си на хазарт.
  • Това не е нова ниша, но тази година тя присъства в сайтовете на почти всички големи хазартни компании.

Десет дни преди местните избори продължава да цари почти пълна социологическа тишина за прогнозите за резултатите от тях. За разлика от 2019 г., когато социологически проучвания на големите агенции имаше малко след началото на кампанията, сега за нагласите на хората към кандидатите, дори и в големите градове, не се знае почти нищо.

Но докато социолозите мълчат, онлайн залозите за местните избори процъфтяват. Още в началото на предизборната кампания най-големите хазартни компании предложиха на играчите различни възможности да тестват изборните си предсказания - от следващия кмет на редица областни градове, през избирателната активност в страната, до броя на общинските съветници от различните партии в столицата. И макар при онлайн залозите хората са водени по-скоро от желанието си за парична печалба, а не толкова от политическите си предпочитания, коефициентите на кандидатите в различни градове все пак могат да се разглеждат и като своеобразно хазартно социологическо проучване.

Хазартно-политическа социология

С увеличаването на обема на залаганията се разрастват и възможностите играчите да тестват късмета си в различни сфери. Измежду дългия списък от спортове в сайтовете на някои от най-големите хазартни компании вече присъства и секция "Политика". Там потребителите могат да заложат парите си на резултат от своеобразен мач за кметското място между различни политически опоненти. Това не е нов пазар за залози, но местните избори тази година присъстват в сайтовете на почти всички от най-големите хазартни компании.

"Winbet непрекъснато има подобни предложения, свързани с различни събития у нас и в чужбина, например изборите на президент на САЩ и парламентарните избори във Великобритания. През годините и друг път сме предлагали възможност за залози както за кметските и общински избори, така и за парламентарните избори в България", коментират пред "Капитал" от Winbet, в чиято група влиза и Inbet. Сред хазартните брандове, които предлагат залози за местните избори са също Bet365 и Betano. На въпроси на "Капитал" за нагласите на потребителите към политическите залози и средните им размери от Winbet отговориха, че информацията е обект на търговска тайна.

В платформите за онлайн залози политическите сблъсъци предлагат "директен двубой" между двама кандидати за кмет по градове. Коефициентът най-общо показва кой от тях се очаква да има по-висок резултат на изборите на 29 октомври. По-големият коефициент означава по-голям риск и съответно по-голяма печалба за залагащия, ако събитието се случи. Част от критериите за формирането им са броят направени залози, сумите зад тях и разбира се, обществените изяви на кандидатите и нагласите на хората. Хазартът обаче е сложна наука и отвъд коефициентите значение имат още максималните допустими суми, броят направени залози и др.

Към 18 октомври в двубоя за кмет на София Васил Терзиев има четири пъти по-нисък коефициент спрямо Антон Хекимян в почти всяка от платформите, която ги изправя един срещу друг. Тоест залозите определят, че кандидатът на ПП-ДБ има по-голям шанс за резултат над този на кандидата на ГЕРБ-СДС при първи тур. Няма налична комбинация между някой от тях двамата в двубой срещу излъчената от БСП Ваня Григорова. Според залозите за избирателната активност в Столичната община, по-голям шанс и съответно по-малък коефициент има тя да надвишава 42.5%.

В хазартен сблъсък във Варна настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Портних има по-голям шанс за по-висок резултат спрямо излъчения от ПП-ДБ Благомир Коцев на първи тур. Една от най-големите разлики в коефициентите при "директен двубой" е тази между настоящия кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов и кандидата на независимия и подкрепен от ДБ Димитър Найденов. Според залозите първият има близо десет пъти по-големи шансове на местните избори първи тур.

Любопитна информация дават и хазартните игри за категоричен следващ кмет в градовете и разликите между коефициентите на кандидатите. Макар във всички платформи кандидатите да са "класирани" сходно, има разлики в коефициентите във всяка от тях. Така например Ваня Григорова запазва третото си място, но според коефициента й в Bet365 има най-голям шанс да бъде кмет на столицата, а в Winbet - най-малък. Разликата между коефициентите на първите трима кандидати в големите областни градове са сравнително еднакви във всички платформи. Най-отчетлива разлика обаче има отново в Бургас, където хазартът дава най-голям шанс за нов мандат на настоящия кмет и значително по-малък на всички останали кандидати.

Процъфтяващ бизнес

През последните години хазартният онлайн бизнес в България процъфтява и не е изненада, че възможностите за залози се увеличават. Според постъпленията от такси в НАП през 2021 и 2022 г. пазарът е растял с по 50% на година. Това се потвърждава и през рекламния наплив във всички канали. Макар пряката хазартна реклама да е забранена по закон, изглежда комуникационните бюджети на компаниите също се увеличават, с което привличат и нови потребители.

Въпреки това данни за обема на хазартния бизнес в България няма. Както "Капитал" писа в началото на годината, според оценки на хора от сектора един на всеки десет пълнолетни българи е играл някакъв вид хазарт, което са около 500 хил. души. Годишно те генерират няколко милиарда лева под формата на залози, но по-голямата част от тези пари се връща обратно към играчите.

Политическият онлайн хазарт е факт в много държави и е още един бизнес, който печели от наличието на много и чести избори. Въпреки това залозите за политическото бъдеще създават полемика. Най-често срещаната теза на защитниците е, че играчите се информират и научават повече за политическата система, защото правят залозите си на база новини и анализи. Противниците твърдят, че това провокира играчите да гласуват не спрямо предпочитанията си, а спрямо това кой кандидат или партия ще им донесе по-голяма печалба. А вече има и трета страна - когато социологически проучвания липсват, коефициентите могат да дадат представа за нагласите на хората. Или поне на залагащите такива.