🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет страхотни трика за вашия смарт часовник

Какво може да направите със своя умен часовник, за да стане още по-практичен за вас и вашите нужди

Пет страхотни трика за вашия смарт часовник
Пет страхотни трика за вашия смарт часовник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има толкова много неща, които може да направите със своя умен часовник, за да стане още по-практичен за вас и вашите нужди! Вижте тези 5 трика, предназначени за операционната система Wear OS, която се използва от повечето смарт часовници на пазара.

Добавете повече информация на екрана

Ако не искате вашият smartwatch да показва само часа на основния си екран, може да го персонализирате и да виждате от пръв поглед броя на стъпките си, пулса си или бележките си и дори да изтеглите допълнителни възможности от Google Play.

За да направите това, задръжте пръста си върху екрана, докато усетите вибрация. Плъзнете настрани, за да видите наличните циферблати и докоснете онзи, който искате да остане на основния екран.

Инсталирайте свои приложения

Всички смарт часовници имат предварително инсталирани приложения, които могат да са ви от полза. Но те невинаги са достатъчни. Ако имате нужда от друг тип приложение, можете просто да го изтеглите от Google Play или от телефона си.

За да направите това, натиснете страничния бутон, докоснете Play Store, изберете желано приложение (можете да потърсите в полето с лупа) и докоснете "Инсталиране".

Пренаредете приложенията, които са ви необходими

Факт е, че вашият смарт часовник има по-малък екран от телефона. И това може понякога да ви затруднява да го използвате, особено ако вече имате доста приложения. Ето защо часовникът дава възможност да пренаредите списъка си с приложения, като изтеглите предпочитаните от вас на по-горна позиция и ги фиксирате там.

За да направите това, натиснете страничния бутон и отворете списъка с приложения. Докоснете и задръжте приложението, което искате да фиксирате. То ще се премести по-горе в списъка и ще се отбележи със звезда. За да откачите приложението от първите редове, просто задръжте пръста си отново върху иконата му.

Сменете клавиатурата

Писането на малката клавиатура на смарт часовника може да бъде малко неудобно, още повече че някои знаци са пропуснати с цел пестене на място. Но все пак можете да опитате няколко други клавиатури. Изтеглете ги безплатно от Google Play и ги сменяйте, като докосвате зъбното колело за настройки, след това "Персонализиране" > "Методи на въвеждане" > "Управление на клавиатури".

Пишете без клавиатура

Вашият smartwatch ще ви даде възможност да пишете съобщения и без клавиатура, само с гласа си. За тази цел отворете приложението, в което искате да пишете, и при "Метод на въвеждане" изберете микрофона. Когато се изпише "Говорете сега", просто кажете ясно съобщението си. След това ще го видите изписано на екрана. Ако е правилно транскрибирано, докоснете отметката и го запазете.