🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се съхраняват автомобилни гуми

Ако ги съхранявате неправилно, рискувате да промените характеристиките и да скъсите живота им

Как се съхраняват автомобилни гуми
Как се съхраняват автомобилни гуми
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със смяната на сезона дойде време и да сменим гумите на автомобила. Но ако сегашните ви гуми все още са годни за употреба, ще трябва да ги складирате на подходящо място, докато отново дойде ред да ги използвате. Има ли правилен и неправилен начин за съхранение на гуми? Можете ли да ги увредите, ако не ги складирате по подходящ начин?

Отговорът е, че автомобилните гуми имат нужда от малко специални грижи, за да останат годни за употреба в следващите няколко месеца. Ако ги съхранявате неправилно, рискувате да промените характеристиките им, да ги увредите, да скъсите живота им и в крайна сметка да получите ненадеждни и дори опасни за автомобила ви гуми. Прочетете в следващите редове какви стъпки трябва да предприемете, за да можете да ги използвате без проблем в следващия сезон.

Измийте ги

Вода, препарат и четка - това ви трябва, за да почистите добре гумите от натрупаните замърсявания, щом ги свалите от автомобила си. Погрижете се и за джантите. Прахът, калта и пясъкът могат да увредят гумите и да променят здравината им.

Оставете ги да изсъхнат добре, преди да продължите със следващата стъпка.

Не ги мажете с нищо

Няма нужда да мажете сезонните автомобилни гуми с каквито и да било продукти, които обещават по-добро съхранение. Самият материал, от който са изработени, е предвиден така, че да устоява на всякакви атмосферни влияния и няма да се напука или увреди след измиване. От друга страна, третирането с препарати може по-скоро да съкрати живота на гумите, отколкото да помогне.

Опаковайте ги

Най-добрият начин да съхранявате гумите е да ги опаковате в голяма, херметически затваряща се найлонова торба. Важното в случая е торбата да е напълно суха, както и гумата.

За тази цел може да използвате също чували за листа или смет. Сложете гумата вътре, изсмучете добре въздуха с прахосмукачка и залепете здраво отвора с тиксо. Така ще задържите изпаренията на маслата вътре, а праха - вън, и ще предпазите гумата от увреждане.

Сложете ги на тъмно място

Слънчевите лъчи могат да загреят гумата и да я увредят. Изберете място за съхранение, което е далеч от преки слънчеви лъчи.

Дръжте ги на закрито

Освен че трябва да са далече от слънцето, гумите трябва да бъдат и на закрито. Не ги оставяйте навън, дори ако са добре херметизирани и на сянка. Най-добре е да намерите хладно, сухо, умерено проветрено място, където да ги складирате.

Избягвайте да използвате за тази цел навеси или влажни тавански помещения. Най-добре сложете гумите в гаража или мазето, ако не са екстремно студени или мокри. Ако в помещението използвате източник на топлина, сложете гумите далече от него.

Пазете ги далече от двигатели

Важно е във въздуха около гумите да няма изпарения на химикали, но също така и повишени количества озон - той разрушава състава им. Електрическите двигатели с контактни четки генерират озон при работата си, така че е добре в помещението при гумите да няма работещи генератори, компресори, пещи, картерни помпи и други подобни уреди.

Подредете ги правилно

И накрая: гумите трябва да бъдат подредени напълно изправени, напълно легнали или да бъдат окачени на куки. Така ще избегнете деформирането им.