Aurubis освобождава топ директори заради кражбите в завода в Хамбург*

Поетапно се прекратяват договорите на главния изпълнителен, финансовия и производствения директор на германската група

Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс се очаква да се раздели с поста си в края на септември.
Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс се очаква да се раздели с поста си в края на септември.
Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс се очаква да се раздели с поста си в края на септември.    ©  Надежда Чипева
Главният изпълнителен директор на Aurubis Роланд Харингс се очаква да се раздели с поста си в края на септември.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Трима от четиримата директори в изпълнителния съвет на германската група Aurubis, която е собственик на медодобивното предприятие край Пирдоп и Златица, ще бъдат освободени предсрочно по взаимно съгласие заради кражбите на благородни метали, които бяха установени в завода в Хамбург миналата година. Това включва главния изпълнителен директор Роланд Харингс, финансовия директор Райнер Верховен и производствения директор Хайко Арнолд. Последният е член и на съвета на директорите на "Аурубис България".

График

След като в понеделник германската група обяви в съобщение на сайта си, че обсъжданията за прекратяването на договорите на тримата напредват, във вторник беше взето окончателното решение от надзорния съвет. Предвижда се Харингс да се оттегли на 30 септември, Верховен - на 30 юни, а Арнолд - на 29 февруари. "Тези членове на борда ще продължат да изпълняват задълженията си до освобождаването им", казват от Aurubis.

В съвета остава четвъртият член - Инге Хофкенс, която отговаря за звеното по рециклиране, включително за дейността в САЩ, където в момента групата строи голям завод за рециклиране. Решено е било още от 1 март Маркус Крамер да бъде прехвърлен временно от надзорния в изпълнителния съвет, за да го попълни след оттеглянето на Арнолд. Той ще поеме също ролята на главен директор по трансформацията, ще отговаря за човешките ресурси и за връзките с индустрията. "Той ще наложи въведените вече мерки за подобряване на сигурността и безопасността на работното място в компания", казаха от Aurubis. Надзорният съвет вече търси нови изпълнителни директори с помощта на консултанти, така че бордът да бъде попълнен навреме.

Криминални случаи

В съобщението на групата се посочва, че с оттеглянето си тримата членове на борда поемат отговорност за предизвикателствата пред Aurubis през миналата година, по-специално за "сериозните случаи на измами и кражби" в завода в Хамбург, както и за инцидентите с безопасността, след като при авария загинаха трима души. През септември Aurubis съобщи, че престъпна група е изнесла големи обеми благородни метали от площадката. Липсите са установени при преглед на запасите, след като по-рано през годината местните власти започнаха разследване на евентуална група за кражба на междинни продукти, съдържащи благородни метали, които се генерират при производствените процеси на Aurubis. В момента в съда в Хамбург вървят дела срещу шестима души.

Впоследствие от компанията обявиха, че затягат мерките за сигурност, така че да изключат подобни кражби в бъдеще. Само преди дни обаче германските медии съобщиха, цитирайки говорител на полицията, че по вътрешен сигнал е арестуван мъж, който се е опитал да напусне площадката на завода с метал, скрит в раницата. Предполага се, че той е имал и двама съучастници.

Финансови измерения

Щетите за Aurubis от криминалните случаи бяха оценени на 169 млн. евро в отчета за финансовата 2022/2023 г. Това доведе и до понижаване на оперативната печалба преди данъци (EBT) - най-важният измерител за акционерите, с около една трета до 349 млн. евро.

Във връзка с кражбите надзорният съвет възложи на външна юридическа фирма - Hengeler Mueller, да направи разследване каква отговорност носят директорите. Резултатите не се съобщават, но от Aurubis казаха, че на тяхна база надзорният съвет е решил да не завежда иск за щети срещу тримата директори в момента.

*Текстът е актуализиран в 16:13 часа след решението на надзорния съвет на Aurubis.

Все още няма коментари
Нов коментар