🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Аурубис България" понижава печалбата си с 36%

Най-голямата компания по приходи в страната отчита 290 млн. лв. резултат за финансовата година до края на септември

През 2026 г. заводът край Пирдоп и Златица ще има 50% по-голям капацитет за производство на чиста мед
През 2026 г. заводът край Пирдоп и Златица ще има 50% по-голям капацитет за производство на чиста мед
През 2026 г. заводът край Пирдоп и Златица ще има 50% по-голям капацитет за производство на чиста мед    ©  Надежда Чипева
През 2026 г. заводът край Пирдоп и Златица ще има 50% по-голям капацитет за производство на чиста мед    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Медодобивната компания е с по-слаб резултат за финансовата година до края на септември в отчета на групата Aurubis.
  • Заводът в Средногорието е имал прекъсване на работата за планов ремонт, което е намалило обема на продукцията.
  • По-ниските цени на медта и сярната киселина са се отразили на приходите на целия сегмент за преработка на концентрати.

Медодобивната "Аурубис България", която е най-голямата компания в страната по оборот вече три поредни години, понижава печалбата си с 36% за последните 12 месеца. Резултатът към края на септември е 148.3 млн. евро (290 млн. лв.) спрямо 232 млн. евро за предходния период, показва отчетът на германската група Aurubis за финансовата 2022-2023 година. Намалението не е изненада, тъй като през пролетта заводът до Пирдоп и Златица имаше прекъсване на работата за планов ремонт. Данните са по международните счетоводни стандарти и не съвпадат напълно с финансовата година в страната, но дават представа какво може да се очаква и в българския отчет на компанията.

Финансово представяне

Дали "Аурубис България" ще запази лидерството си като най-голяма компания в страната засега не може да се каже, тъй като групата не публикува данни за оборотите на отделните дружества. Общите приходи на звеното за производство на метали от концентрати и на медни продукти на Aurubis, към което принадлежи българското предприятие, намаляват леко (със 7%) до 17.3 млрд. евро, което от групата обясняват с по-ниските цени на металите, най-вече на индустриалните метали като медта. По-евтина е била и сярната киселина, която заводите на Aurubis продават като страничен продукт. Причината за това е намаленото търсене от химическите и торовите заводи в Европа заради нарасналите им разходи за енергия и производство, което е било съпроводено и с по-високо предлагане на пазара.

Сегментът отчита понижение и на ключов за акционерите показател - оперативната печалба преди данъци (EBT), която достига 253 млн. евро спрямо 390 млн. евро година по-рано. Това е резултат главно от инцидента с кражбата на материали, съдържащи благородни метали, която беше засечена преди няколко месеца в завода в Хамбург. Оценките показаха, че щетите са за 169 млн. евро (малко под първоначално обявените 185 млн. евро), което накара Aurubis да ревизира прогнозата си за печалба тази година. Окончателните данни сега показват, че EBT на групата е 349 млн. евро спрямо 532 млн. евро за предходната финансова година, която беше най-добрата в историята й.

Производство и проекти

През последните 12 месеца производството на катоди (чиста мед) в Средногорието е останало почти без промяна - 229 хил. тона спрямо 225 хил. тона година по-рано. Това обаче не дава представа за цялата дейност на завода, тъй като голяма част от продукцията са т.нар. аноди, които не се включват в отчета на групата.

Количеството на преработените концентрати намалява с около 5% до 2.3 млн. тона общо за сегмента, което се дължи на временното спиране на завода край Пирдоп и Златица за планов ремонт през пролетта. Тогава бяха направени и серия от подобрения за общо 60 млн. лв. Понижената преработка на концентрати е довела и до производството на по-малко сярна киселина (с около 6%) в звеното на "Аурубис".

В момента анодите на българското предприятие се изнасят за допълнителна преработка в заводите на Aurubis в Белгия и Германия. Наскоро обаче "Аурубис България" започна инвестиция за 120 млн. евро в разширяване на капацитета за рафиниране с около 50% до 340 хил. тона годишно, така че цялото количество аноди ще се преработва тук. Проектът трябва да приключи през 2026 г.

Още догодина пък трябва да заработят двете разширения на соларния парк на "Аурубис". Преди две години компанията изгради най-големият фотоволтаичен парк в страната за собствено ползване с капацитет 10 мВт. С новите два проекта общият капацитет ще достигне 24 мВт.

Все още няма коментари
Нов коментар