Нов борд поема ДКК преди преструктурирането на холдинга

Изпълнителен директор на държавната компания става Константин Стойчев

След серия от промени в ръководството през последните години ДКК вече ще има постоянен борд с 5-годишен мандат
След серия от промени в ръководството през последните години ДКК вече ще има постоянен борд с 5-годишен мандат
След серия от промени в ръководството през последните години ДКК вече ще има постоянен борд с 5-годишен мандат    ©  Цветелина Белутова
След серия от промени в ръководството през последните години ДКК вече ще има постоянен борд с 5-годишен мандат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нов съвет на директорите поема управлението на Държавната консолидационна компания (ДКК), под чиято шапка са повечето дружества към Министерството на икономиката. През следващите пет години начело на холдинга ще бъдат Константин Стойчев, Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев. Петимата са избрани след проведен конкурс, а назначението им е вписано в Търговския регистър в петък, 9 февруари.

В опит за промяна

Конкурсът за постоянни членове на борда на ДКК беше обявен в началото на тази година. Трима от тях се избират като представители на държавата, а двама - като независими. Новите попълнения заменят временно назначените през август 2023 г. директори, които по закон могат да са на позицията до шест месеца. Двама от временните членове - Болтаджиева и Чалъмова, са избрани и след конкурса и остават в управлението на холдинга. С решение на новия съвет на директорите за председател на борда е определена Елена Болтаджиева, а Константин Стойчев става изпълнителен директор.

В началото на тази година министърът на икономиката Богдан Богданов обяви, че холдингът ще бъде преструктуриран, като не изключи възможността той да бъде закрит като структура. Идеята обаче тепърва ще бъде обсъждана с експерти и депутати. Решението дойде след като ревизия установи серия от нарушения в холдинга - от неподадени финансови отчети за 2021 г. и 2022 г., до липсващи бизнес програми на дъщерните дружества.

Миналата есен пък Богданов намали броя на директорите в подопечните си дружества, както и техните възнаграждения. Ограничени бяха и представителните им разходи - до 5 хил. лв. годишно и само за изпълнителните директори.

Новите назначения

Справка на икономическото министерство сочи, че Константин Стойчев има опит в сферата на финансите, бизнес стратегиите и анализите и управленското консултиране. Завършил е "Бизнес администрация" в Масачузетския технологичен институт в САЩ и "Международни икономически отношения" в УНСС.

Теодора Стоянова е учила "Право" в Софийския университет и е била консултант и юридически съветник на едни от най-големите чуждестранни инвеститори в България. Има опит в областта на инвестиционните режими, търговското законодателство, проектното финансиране и смесените дружества.

Асен Ненчев е магистър по "Мениджмънт" от Имперския колеж в Лондон и има опит в областта на финансите, одитирането и стратегическото планиране. Бил е изпълнителен директор на "София тех парк", както и в борда на АПИ.

Останалите двама членове вече са познати от временното си назначение. Елена Болтаджиева е магистър по право от УНСС и е заемала ръководни позиции в институции като Сметната палата, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, министерствата на правосъдието, здравеопазването и иновациите, както и в институцията на омбудсмана.

Десислава Чалъмова е машинен инженер от Технически университет и инженер по околна среда и устойчиво развитие от Химико-технологичния и металургичен университет. Има опит в сфери като предприемачество, търговия и инвестиции, индустрия, енергетика и околна среда.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар