🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търсят се директори на ДКК за следващите до 5 години

Сегашните членове на борда бяха назначени временно, срокът им изтича през февруари

В структурата на холдинга влизат почти всички дружества към Министерството на икономиката
В структурата на холдинга влизат почти всички дружества към Министерството на икономиката
В структурата на холдинга влизат почти всички дружества към Министерството на икономиката    ©  Цветелина Белутова
В структурата на холдинга влизат почти всички дружества към Министерството на икономиката    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на икономиката и индустрията търси да назначи директори на Държавната консолидационна компания (ДКК), чийто принципал е. Обява за това е публикувана на сайта на ведомството в деня, в който министър Богдан Богданов обяви, че предстои мащабно преструктуриране на холдинга, а вероятно и закриването му. Независимо от това конкурсът трябва да бъде проведен, тъй като сегашното управление беше назначено временно миналия август и мандатът му изтичан през февруари. Стимул управляващите да се разбързат с това мениджмънтът на държавните компании да се приведе в ред е, че това е сред условията за влизането на България в ОИСР, а оценката за напредъка там е и сред ангажиментите за еврозоната.

Управление

Според актуалния устав на ДКК, който е подписан още от Корнелия Нинова като министър, съветът на директорите може да има до 9-има членове. Реално обаче бордът се състои от 5-има души, трима от които са представители на държавата, а двама са независими. Заявката на Богданов като цяло е да бъде намален броят на директорите на държавните дружества към министерството.

В момента в борда на ДКК влизат председателят Елена Болтаджиева, Иван Зангочев, който е и изпълнителен директор, Венелин Шъков, Десислава Чалъмова и Николина Гюрова-Маджева. Последната замести наскоро Николай Желязков, който стана районен кмет на Варна. Всички директори са назначени временно за най-много 6 месеца, като дотогава трябва да бъде проведен конкурс за постоянни членове. Те могат да заемат поста за срок до 5 години.

Конкурс

Обявата на министерството е за избор на 3-ма представители на държавата в борда. Публикувана е на 8 януари, като срокът за подаване на документи е до 15 януари. Кандидатите трябва да имат висше образование и поне 5 години стаж в публични предприятия. Тези, които отговарят на условията, ще бъдат допуснати до оценка, която включва две части - писмена и устна (с тежест съответно 40:60). Цялата процедура отнема около месец.

В началото на ноември пък министерството обяви конкурс за избор на двама независими членове на съвета на директорите на ДКК при подобни изисквания. Разликата е, че тяхната номинация се прави от комисия към Агенцията за публичните предприятия и контрол. Засега няма обявени резултати от процедурата.