ДКК ще бъде преструктурирана, а вероятно и закрита

Държавата ще си върне още поне 13 млн. лв. от правителствения комплекс, но милионите за язовирите изглеждат изгубени

Икономическият министър Богдан Богданов планира компаниите на ДКК да се фокусират върху 4 индустрии
Икономическият министър Богдан Богданов планира компаниите на ДКК да се фокусират върху 4 индустрии
Икономическият министър Богдан Богданов планира компаниите на ДКК да се фокусират върху 4 индустрии    ©  Надежда Чипева
Икономическият министър Богдан Богданов планира компаниите на ДКК да се фокусират върху 4 индустрии    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предприятията под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК) ще бъдат преструктурирани, а самият холдинг може да бъде закрит. Това стана ясно на пресконференция на Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството. В момента се прави анализ на възможностите, като по думите на министър Богдан Богданов всичко засега сочи, че от консолидационна структура няма смисъл. Заради практиката предприятията на холдинга да се използват за черни каси и през тях да се възлагат договори на частни фирми без търг досега са натрупани щети за над 700 млн. лв., уточни той.

Държавната структура беше създадена през 2010 г. като тъмен чувал, който обедини напълно несвързани фирми - от оръжейния сектор до киселото мляко.

Парите за правителствения комплекс

Един от емблематичните примери за подхода на даване на милиони без състезание на частни компании беше проектът за изграждане на огромен правителствен комплекс в София по времето на министър Емил Караниколов, който впоследствие беше прекратен. Договорът беше възложен от ДКК на дъщерното "Монтажи", което от своя страна го превъзложи без търг на обединението "Планекс - ГЕС". Консорциумът получи и огромна сума като аванс - по последни данни на Богданов става дума за малко над 79 млн. лв. с ДДС.

Добрата новина е, че министерството вече успя да си възстанови 45 млн. лв., а други 13 млн. лв. ще бъдат преведени до края на март. В момента се водят разговори с компанията за останалите около 20 млн. лв., като се очаква този месец да бъде постигнато споразумение. "По наши изчисления по-голямата част ще бъде възстановена, което също трябва да стане до края на март, но по договор държавата ще заплати това, което е свършено", каза Богданов.

Нов фокус на дъщерните дружества

Събирането на средствата от неизпълнени договори ще позволи на ДКК да намали заемите си от държавната Българска банка за развитие, по които досега са платени над 22 млн. лв. лихви. Отделно от това ще бъдат вдигнати всички възбрани и залози, които са направени върху някои от дъщерните предприятия като "Кинтекс", "Ел Би булгарикум" и НИТИ. Предвижда се и намаляване на бордовете на компаниите в холдинга. В момента в тях има около 70 души, а целта е те да станат 20 или 30, уточни министърът.

Преструктурирането на холдинга цели дружествата в него да се фокусират върху четири основни направления: чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии и критични минерали, метали и суровини. "Това ще гарантира, че държавните предприятия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип, а няма да разчитат на държавни поръчки", коментира Богданов. Министерството планира и да заложи на публично-частни партньорства с водещи компании в отделните индустрии.

Почти нулев шанс за язовирите

Почти няма шанс обаче държавата да си върне платените преди 5-6 години 630 млн. лв. за ремонт на 416 язовира по познатата схема с инхаус поръчките между ДКК и "Монтажи", които бяха превъзложени на частни компании без търг. До момента не е приет нито един от обектите. По думите на Богданов за всички от 10-те предадени язовира са установени съществени проблеми, които не са отразени. По-голямата част от останалите непредадени не са ремонтирани по правилния начин, а над 70 изобщо не са ремонтирани, но парите са преведени.

Според прокуратурата обаче нарушения няма. С такова решение е излязла тя през декември, след като случаите й бяха предадени още през 2021 г. Министерството е предприело единственият възможен ход - да сезира съда. "Надяваме се, ако съдът открие нарушения, да може да се търси отговорност. Това е единственият начин да бъдат възстановени тези суми", каза Богданов.