🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

International Financial Corporation инвестира в AG Capital 150 млн. евро за устойчиво развитие

Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния

Добрин Стайков - директор "Капиталови пазари" в AG Capital и CFO на Lion's Head
Добрин Стайков - директор "Капиталови пазари" в AG Capital и CFO на Lion's Head
Добрин Стайков - директор "Капиталови пазари" в AG Capital и CFO на Lion's Head
Добрин Стайков - директор "Капиталови пазари" в AG Capital и CFO на Lion's Head
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

International Financial Corporation (част от Световната банка) инвестира в AG Capital 150 млн. евро за устойчиво развитие. Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния. Сделката беше представена от AG Capital по-рано тази седмица. Групата, ръководена от Христо Илиев, е водеща в сферата на недвижимите имоти в България и региона, като развива и управлява проекти в България, Румъния и Полша.

В портфолиото й са успешни дивелъпмънт компании като Park Lane в бизнес имотите, BLD и Ultima при жилищата. Подкрепата на IFC е за проектите на Lion's Head Investment - джойнт венчър между AG Capital и Old Mutual Property (част от водещата южноафриканска финансова група Old Mutual). Lion's Head притежава и управлява пет офис сгради, разположени на първокласни локации: две в София - "Полиграфия офис център" и "Мегапарк", и три в Букурещ - Oregon Park A, B & C. Към края на 2023 г. заетостта на площите в офис сградите надвишава 95%. Сред наемателите са глобалните компании Oracle, Deloitte, EY, Thermo Fisher, Bosch, Groupama. Всички сгради притежават зелени сертификати (BREEAM и LEED) и високи показатели за устойчивост.

Lion's Head работи върху създаването на нова платформа за логистични активи в България и Румъния, която ще бъде допълнително подкрепена от инвестицията на IFC. Сделката включва ангажимент новите активи на компанията да бъдат сертифицирани с EDGE - сертификата за зелени и устойчиви сгради на IFC.

"Развитието на логистичната и транспортната инфраструктура в помощ на регионалните и глобалните вериги за производство и доставки са важни цели за България и Румъния в настоящия контекст", заяви Ари Найм, мениджър на IFC за Централна и Южна Европа. "От ключово значение за всяка нова инфраструктура в региона е тя да бъде изградена в съответствие с най-високите стандарти за енергийна ефективност. Радваме се, че можем финансово да подкрепим Lion's Head в реализирането на поставените цели."

"В Lion's Head вече над пет години работим изключително успешно с Old Mutual. Присъединяването на IFC като нов партньор е сериозно признание - както за нашия бизнес модел, така и за качествата на екипа ни в отделните държави. Инвестицията ще ни позволи да изпълним стратегия си, като подкрепи разширяването на дейността ни в региона", коментира Христо Илиев, основател на AG Capital.

За своите 30 години история AG Capital има натрупан опит в създаването и поддържането на дългосрочни партньорства с международни институционални инвеститори, както и с големи инвестиционни фондове като Apollo Global Management, Mitiska REIM. Основният партньор на AG Capital в Lion's Head - Old Mutual, е публична компания, която се търгува на фондовата борса в Йоханесбург вече 179 години. Тя е една от най-старите корпорации в Южна Африка с присъствие в 14 държави, пазарна капитализация в размер на 3 млрд. евро и активи под управление на обща стойност 65 млрд. евро.

Инвестицията 150 млн. евро, с която IFC подкрепя проектите на AG Capital, e положителен знак не само за групата, но и за региона. IFC e част от групата на Световната банка и оперира в повече от 100 държави, като през 2023 г. инвестира рекордните 43.7 млрд. долара за подпомагане дейността на частни компании и финансови институции в бързо развиващите се страни. Традиционно институцията избира проекти и партньори, с които вече има изградени отношения.

Блиц

Визитка

Добрин Стайков е директор "Капиталови пазари" в AG Capital и CFO на Lion's Head. Завършил е Американския университет в България и има MBA в INSEAD. Започва кариерата си в PwC. Над 15 години прекарва в Лондонското сити, където работи за Deutsche Bank и Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD). От 2016 оглавява офиса на AG Capital в Лондон и отговаря за стратегическите проекти на групата.

Г-н Стайков, как успяхте да привлечете инвестицията на International Financial Corporation и какви са плановете ви в краткосрочен и дългосрочен план с този партньор?

С IFC (част от групата на Световната банка) започнахме работа по този проект в края на 2022 г. Най-ключово бе решението ни да включим 2 финансови инструмента, както и участие на партньори на IFC - големи институционални инвеститори от Китай и Хонконг. Така увеличихме инвестицията до общ размер 150 млн. евро. Сделката е висока оценка за екипа на AG Capital и Lion's Head, както и за качеството на нашия офисен портфейл в София и Букурещ. Всъщност това е второто партньорство на AG Capital с IFC. Преди 6 години реализирахме съвместен проект с тях и една от най-големите прайвит екуити компании в света - Apollo Global Management, като закупихме портфейли от проблемни кредити и недвижими имоти. Този първи съвместен успех беше решаващ при преговорите ни сега. Инвестицията на IFC е логично продължение на много добрите ни взаимоотношения с тях. Очакванията ни са, че ще продължим да работим заедно в дългосрочен план както в България и Румъния, така и в нашия трети пазар - Полша.

Вие сте банкер с над 20 години опит, какви са личните ви експертни очаквания за лихвите и пазарите в Европа?

Това е въпрос, чийто отговор се изменя ежеседмично, основно поради факта, че инфлацията не изглежда да е напълно овладяна от Европейската централна банка и другите основни централни банки в Европа с монетарна политика. Има консенсус, че лихвите са достигнали максимума, освен ако през тази година няма големи изненади, родени от геополитическите конфликти в Европа и по света. Ефектът на лихвите върху недвижимите имоти е огромен. Има пазари, особено в Западна Европа, където цената на заемите беше и продължава да е над доходността на активите. Това доведе до корекции, в някои случаи големи, в цената на активите, за да се достигне до по-атрактивна доходност при тези нива на лихви. Позитивният момент е, че очакваното сваляне на лихвите ще доведе до по-атрактивна възвръщаемост и ще възстанови интереса на инвеститорите. Струва си да се отбележи, че България и Румъния запазиха добра доходност с добър позитивен марж над цената на дълга, докато в пазар като Полша например настъпиха по-сериозни корекции в доходност и цени на активи.

Какви според вас са очакванията на Световната банка за региона?

Като цяло Световната банка е много позитивно настроена към нашия район и конкретно към България и Румъния. Агресията на Русия в Украйна продиктува по-голяма и по-силна подкрепа на Световната банка и в частност на IFC за компании и проекти в тези държави, което, разбира се, е възможност за качествени и структурно важни бизнеси и индустрии. Световната банка е много фокусирана върху устойчиво развитие, намаляване на ефектите от глобалното затопляне и вредните емисии. Тя подкрепя приоритетно бизнеси, които работят в тази насока. В нашия случай - ние инвестирахме и продължаваме да инвестираме в това нашите сгради да са енергийно ефективни и с добро взаимодействие с околната среда и общност. Заложено е логистичните ни проекти да бъдат сертифицирани с EDGE, сертификата за устойчивост на IFC.

Доходността в България и Румъния - наистина ли са атрактивни тези дестинации и кои в момента са конкурентните им предимства?

Както споменах вече, недвижимите имоти в България и Румъния останаха със сравнително висока доходност. Това, разбира се, отразява по-ниска ликвидност и брой сделки. Но в същото време ги прави атрактивни за по-дългосрочни инвеститори. Качествени бизнес имоти в тези два пазара са на около 7 до 8% доходност, а лихвите са чувствително под тези нива, и това означава добра позитивна нетна доходност от инвеститорска гледна точка. Разбира се, дискусията е винаги много по-детайлна - за какъв тип активи става дума, къде се намират, как се управляват, колко се инвестира в тях, каква е структурата на финансирането - тези фактори разграничават сериозно добрите и лошите активи, особено в момента.