Shell променя климатичните си цели, за да развива бизнеса си с газ

Петата най-голяма енергийна компания в света ще увеличи продажбите си на LNG с 20-30% до 2030 г.

Ангажиментът на компанията от 2021 г. да намали абсолютните емисии от дейността си с 50% до 2030 г. остава непроменен, като емисиите от дейността вече са спаднали с 31%
Ангажиментът на компанията от 2021 г. да намали абсолютните емисии от дейността си с 50% до 2030 г. остава непроменен, като емисиите от дейността вече са спаднали с 31%
Ангажиментът на компанията от 2021 г. да намали абсолютните емисии от дейността си с 50% до 2030 г. остава непроменен, като емисиите от дейността вече са спаднали с 31%    ©  Reuters
Ангажиментът на компанията от 2021 г. да намали абсолютните емисии от дейността си с 50% до 2030 г. остава непроменен, като емисиите от дейността вече са спаднали с 31%    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Shell понижи някои от целите си в областта на климата, за да изпълни плана си за разрастване на големия си газов бизнес. Промяната идва на фона на стремежа на компанията да намали емисиите до нула до 2050 г. В първия тригодишен преглед на своя план за енергиен преход, започнал през 2021 г., енергийният концерн заяви, че нетният въглероден интензитет на неговите продукти ще намалява по-бавно от предварително планираното.

Вместо ангажимент за намаляване на абсолютните емисии, генерирани от изгарянето на изкопаеми горива, въглеродният интензитет е счетоводна процедура, която позволява на Shell да компенсира въглеродните емисии, генерирани от нейния бизнес с нефт и газ, с нарастващите продажби на продукти с по-ниски въглеродни емисии.

Преди това Shell беше заявила, че нетният въглероден интензитет на нейните енергийни продукти ще намалее с 20% спрямо нивата от 2016 г. до 2030 г., след това с 45% до 2035 г. и ще достигне нулева нетна стойност до 2050 г.

Промяна

През миналата седмица компанията заяви, че сега се стреми към намаляване на емисиите с 15 до 20% до 2030 г. и ще се откаже от междинната цел за 2035 г. В същото време Shell ще се стреми да намали абсолютните емисии от своите петролни продукти с 15 до 20% от нивата през 2021 г. до 2030 г. Според компанията това би означавало 40-процентно намаление в сравнение с 2016 г.

Промяната в целите отразява плановете на главния изпълнителен директор Ваел Саван Shell да се превърне в по-икономичен и дисциплиниран бизнес, като запази производството на петрол на същото ниво, увеличи продажбите на втечнен природен газ и бъде по-селективна по отношение на видовете нисковъглеродни енергийни продукти, които продава.

"Смятаме, че този фокус увеличава, а не намалява вероятността да постигнем целите си в областта на климата", казва той.

Ангажиментът на компанията от 2021 г. да намали абсолютните емисии от дейността си с 50% до 2030 г. остава непроменен, като емисиите от дейността вече са спаднали с 31%.

Въпреки ангажимента за намаляване на свързаните с петрола емисии промените в целите на Shell за въглероден интензитет вероятно ще предизвикат критики, особено от страна на групи, които вече смятат, че компанията не прави достатъчно, за да намали въздействието си върху околната среда. Сега Shell няма междинни цели за намаляване на емисиите между 2030 и 2050 г.

"Това отстъпление премахва всяко съмнение относно намеренията на Shell: компанията иска да остане в сферата на изкопаемите горива колкото се може по-дълго", каза Марк ван Баал, основател на активистката група Follow This, която редовно подава молби до акционерите на Shell, призовавайки компанията да намали емисиите по-бързо.

Още преди промените нидерландски съд постанови, че първоначалните цели на Shell не са достатъчно амбициозни, като нареди на компанията да намали всички свои емисии с 45% в абсолютна стойност до 2030 г. Shell обжалва това решение и то ще бъде разгледано следващия месец. Компанията заяви, че планира "постепенно" да намали продажбите на петролни продукти като бензин, дизел и гориво за реактивни двигатели, но ще продължи да увеличава продажбите си на втечнен природен газ, който определи като "изключително важно гориво в енергийния преход". Shell вече е най-големият доставчик на този газ след държавната компания Qatar Energy и заяви, че иска да увеличи обема на продажбите си с 20-30% до 2030 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар