МАЕ: Моментът на истината настъпва за петролната и газовата индустрия

На енергийната конференция СОР28 в Дубай ще се обсъжда преструктурирането на сектора

Производителите на нефт и газ осъществяват едва 1% от световните инвестиции в зелена енергия.
Производителите на нефт и газ осъществяват едва 1% от световните инвестиции в зелена енергия.
Производителите на нефт и газ осъществяват едва 1% от световните инвестиции в зелена енергия.    ©  Reuters
Производителите на нефт и газ осъществяват едва 1% от световните инвестиции в зелена енергия.    ©  Reuters

Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че до 2030 г. производителите на нефт и газ трябва да изразходват около половината от годишните си инвестиции за проекти в областта на чистата енергия, за да се съобразят с глобалните цели в областта на климата. МАЕ също така предупреди петролните и газовите компании, които инвестират в нови проекти за улавяне на въглерод, че технологията няма да замени намаляването на емисиите и "не може да се използва за запазване на статуквото".

Производителите на нефт и газ осъществяват едва 1% от световните инвестиции в зелена енергия и миналата година са заделили 2.5% от общите си вложения, или 20 млрд. долара, за сектора, заявиха от организацията. Това означава, че до 2030 г. те ще трябва да извършат мащабна стратегическа промяна.

"Петролната и газовата индустрия е изправена пред момента на истината на COP28 в Дубай", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, визирайки международната конференция за климата, която започва на 30 ноември. Световните лидери ще обсъдят досегашните мерки, предприети след Парижкото споразумение от 2015 г., на което държавите се съгласиха да започнат общи действия за ограничаване на глобалните температури до 1.5 Сº над прединдустриалните нива.

"Тъй като светът страда от последиците на задълбочаващата се климатична криза, продължаването на обичайната дейност не е нито социално, нито екологично отговорно."

Последната намеса на МАЕ е най-сериозната, откакто през 2021 г. агенцията шокира индустрията за изкопаеми горива, като заяви, че няма да има място за нови проекти за проучване на нефт и газ, ако трябва да се постигнат целите за климата.

Международната агенция по енергетика е автономна организация, създадена след световната енергийна криза след 1974 г., породена от арабското петролно ембарго. Целта й е да консултира световните лидери относно енергийна сигурност, опазване на околната среда, икономическо развитие, както и да изготвя доклади относно състоянието на сектора и препоръки за подобряването му.

BP е сред лидерите на петролните компании, които взимат мерки да прекратят въглеродните емисии, и обяви, че до 2030 г. около 50% от капитала на групата ще бъде инвестиран в бизнеси за "прехода", включително и в електромобилния сектор.

Групата за изкопаеми горива отложи въвеждането на плановете си за намаляване на емисиите и намали отдръпването си от петрола и газа в момент, в който петролът поскъпва.

Какво обещават гигантите в сектора?

Американските гиганти в индустрията Chevron и ExxonMobil не инвестират във възобновяема енергия и се фокусираха в нисковъглеродни технологии като водород, улавяне и съхранение на въглерод и биогорива. Chevron планира да вложи 2 млрд. долара от своя 14 млрд. долара бюджет за инвестиции в нисковъглеродни технологии. Exxon каза миналия декември, че ще вложи 17 млрд. долара за намаляване на емисии до края на 2027 г.

Shell обяви, че планира да инвестира около 5 млрд. долара годишно между 2023 и 2025 г. за нисковъглеродна технология, което е малка част от планираната инвестиционна програма от 22 млрд. до 25 млрд. долара годишно. Френската компания TotalEnergies обяви, че възнамерява да отдели 33% от своите годишни инвестиции между 2023 и 2028 г. - около 5 млрд. долара годишно, за нисковъглеродни технологии.

В последните две години няколко производителя в индустрията се отдръпнаха от поетите ангажименти за зелена енергия на фона на скока на цените на петрола и газа и тревогите за енергийната сигурност, катализирани от войната на Русия в Украйна.

Притесненията на производителите

Бирол каза, че петролните компании не желаят да инвестират в зелената енергия, защото "не виждат как ще изкарат пари" от това, но той твърди, че възвръщаемостта на изкопаемите горива не е толкова стабилна и само малко по-висока от тази на чистата енергия. Според Бирол, компаниите трябва да се "откажат от илюзията, че изключително голямо количество улавен въглерод е решението". МАЕ предупреди, че сегашните политики ще изискват "невъобразимите" 32 млрд. тона въглерод да се улавят годишно до 2050 г., което е невъзможно.

"Индустрията трябва да се ангажира наистина да помогне на света да постигне своите енергийни нужди и климатични цели", категоричен е Бирол.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    "Международните" институции реално са западно доминирани.

    Нередност?
Нов коментар