🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовият дебют на германската козметична компания Douglas разочарова

Цената на акциите паднаха с 12% в първия ден на предлагането

Настроението в края на деня беше в ярък контраст със сутринта, когато служители на компанията звъняха със звънчета на борсата във Франкфурт
Настроението в края на деня беше в ярък контраст със сутринта, когато служители на компанията звъняха със звънчета на борсата във Франкфурт
Настроението в края на деня беше в ярък контраст със сутринта, когато служители на компанията звъняха със звънчета на борсата във Франкфурт    ©  Reuters
Настроението в края на деня беше в ярък контраст със сутринта, когато служители на компанията звъняха със звънчета на борсата във Франкфурт    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Борсовият дебют на германската козметична компания Douglas премина разочароващо, като в края на първия ден акциите се търгуваха с 12% по-евтино. Първата пазарна цена беше 25.5 евро, което е с 50 цента под минималния заложен праг, като до затварянето на борсата във Франкфурт в четвъртък котировката им се понижи до 22.7 евро. В петък акциите се понижиха с още 3.6%.

Един от банкерите, който е работил по IPO-то, заяви пред Financial Times, че е "лично разочарован" от развитието, тъй като търсенето е било "стабилно". Това показва и фактът, че акциите бяха презаписани няколко пъти. Douglas пласира 32.7 млн. ценни книжа, като общата набрана сума е 850 млн. евро, а средствата ще бъдат използвани за погасяване на дългове. Задълженията възлизат на 3 млрд. евро, което надхвърля и пазарната капитализация от 2.8 млрд.

IPO-то е завръщане на фондовия пазар за търговеца на дребно. Компанията беше делистната през 2013 г. след съвместно поглъщане от финансовия инвеститор Advent и семейство Креке - основателите на Douglas. През 2015 г. по-голямата част от контрола премина в CVC за почти 3 млрд. евро.

"Douglas беше слабо IPO - не виждате много често дадена акция да се търгува под цената на IPO при отварянето", каза пред FT Кристиан Рейндл, фонд мениджър в Union Investment, който купи акции при първичното публично предлагане. Той каза, че Douglas е стабилна компания, работеща на "интересен пазар" с добри темпове на растеж и стабилни маржове. "Ние сме уверени, че Douglas ще изпълни обещанията си и че цената на акциите ще отразява това с течение на времето", допълва Рейндл.

Защо началото на търговията е на червено

Според анализатори сериозно влияние на представянето е оказало представянето на френския луксозен гигант Kering. Акциите на компанията, която е собственик на Gucci, паднаха с 11.9%. Това се случи след предупреждение, че продажбите й за първото тримесечие вероятно ще намалеят с около 10%, главно заради по-слабо от очакваното представяне на Gucci в Азия. Според източник на FT това е довело до "широко разпространено избягване на риска".

Рейндл критикува и структурата на самото листване, твърдейки, че решението на съществуващите инвеститори да инжектират 300 млн. евро не е било добре и това е натежало на цената на акциите. "От техническа гледна точка IPO-то беше лошо направено", смята той.

IPO-то беше символично от гледна точка на това, че много анализатори го виждаха като първото от потенциалното съживяване на европейските фондови пазари. Последните две години се наблюдава сериозен спад на публичните предлагания, което се дължи предимно на по-високите лихвени проценти. Акциите на производителя на оборудване за танкове Renk, първото IPO в Германия тази година, почти се удвоиха от емисионната си цена. Швейцарската група за грижа за кожата Galderma излезе на борсата в Цюрих в петък. Според анализатори IPO-то може да оцени бизнеса на около 17 млрд. долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар