Защо мениджърите харесват офиса

Можем да виним комбинация от фактори: климатизация, килими и конкретни притеснения

Виртуалната работа рискува да укрепи разделянето на групи: хората са по-склонни да прекарват време с колеги, които вече познават.
Виртуалната работа рискува да укрепи разделянето на групи: хората са по-склонни да прекарват време с колеги, които вече познават.
Виртуалната работа рискува да укрепи разделянето на групи: хората са по-склонни да прекарват време с колеги, които вече познават.    ©  Надежда Чипева
Виртуалната работа рискува да укрепи разделянето на групи: хората са по-склонни да прекарват време с колеги, които вече познават.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Офисът е предназначен да обединява хората. Вместо това се превърна в източник на разделение. За някои завръщането на работното място след пандемията е възможност да се възстановят границите между дома и работата и да се срещнат колегите на живо. За други това не представлява нищо друго освен безсмислено пътуване и повишени рискове за здравето. Много съставки определят тези предпочитания. Но едно се откроява: старшинството.

Компанията за бизнес комуникация Slack провежда редовни проучвания сред работещите в световен мащаб за бъдещето на работата. Последното ѝ проучване, публикувано през октомври, установи, че ръководителите са много по-склонни да се върнат в офиса, отколкото другите служители. От тези мениджъри, които са работили дистанционно, 75% искат да бъдат в офиса три дни в седмицата или повече; само 34% от обикновените служители се чувстват по същия начин.

Разделението се случва и публично в някои компании. По-рано тази година персоналът на Apple написа отворено писмо до главния изпълнителен директор Тим Кук, възразявайки срещу предположението, че жадуват да се върнат на бюрата си: "Изглежда, има разминаване между това, което изпълнителният екип мисли за работата от разстояние или с гъвкаво местоположение и преживяванията на много от служителите на Apple."

Защо големите клечки са толкова запалени по офиса?

Наум идват три обяснения: циничното, сърдечното и подсъзнателното. Циничното е, че ръководителите харесват статута, който офисът дава. Те седят в по-хубави стаи на по-високите етажи с плюшени килими. Достъпът до тях е охраняван учтиво, но свирепо. Когато ходят по етажите, това е събитие. Когато стоят в заседателните зали, те получават най-добрите столове. През Zoom сигналите за по-висок статут са по-слаби. Никой не получава по-голямо пространство за образа си. Тяхната най-голяма привилегия е да не се заглушават, което не е съвсем същият прилив на енергия като използването на трапезарията за ръководството.

Сърдечното обяснение е, че ръководителите вярват, че личните взаимодействия са по-добри за институциите, които ръководят. Работата от вкъщи "не работи за хора, които искат да бързат, не работи за култура, не работи за генериране на идеи", беше присъдата на Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, по-рано тази година. Кен Грифин, шефът на хедж фонда Citadel, предупреди младите хора да не работят от вкъщи: "Невероятно трудно е да имаш необходимия управленски и междуличностен опит, за да продължиш кариерата си напред в среда на работа от разстояние."

Тези опасения имат смисъл. Виртуалната работа рискува да укрепи разделянето на групи: хората са по-склонни да прекарват време с колеги, които вече познават. Корпоративната култура може да бъде по-лесна за усвояване в 3D. Дълбоките взаимоотношения се създават по-трудно при прекъсваща интернет връзка. Проучване от 2010 г. установи, че физическата близост между съавторите на научни статии е добър индикатор за въздействието им: колкото по-голямо е разстоянието между тях, толкова по-малко вероятно е те да бъдат цитирани. Дори най-големите защитници на отдалечена работа отделят време за физически събирания. "Първо, дигитално не означава никога лично", казва Брайън Елиът, който ръководи изследванията на Slack за бъдещето на работата.

Но предимствата на офиса също могат да бъдат преувеличени. Кривата на Алън, която показва как честотата на комуникацията намалява, когато колегите седят далече един от друг, е формулирана през 70-те години на миналия век, но все още е актуална и днес. Всяко работно място има ъгли, които хората никога не посещават; нито една пропаст не е по-голяма от тази между етажите. А недостатъците на дистанционната работа могат да бъдат преодолени с малко мисъл. Проучване на трима професори в Harvard Business School установи, че стажантите от ерата на локдауните, които са прекарвали време с висши мениджъри във виртуална среда, е много по-вероятно да получат предложения за работа на пълен работен ден, отколкото тези, които не са го правили. Ако физическите работни пространства имат недостатъци и отдалечената работа може да бъде подобрена, защо ръководителите са категорични в предпочитанията си?

Подсъзнанието дава трето обяснение. Както отбелязва Джанпиеро Петрилиери от френското бизнес училище Insead, "хората, които съветват младежите да влязат в офиса, са тези, които са си проправили път в тази среда". Ръководителите, които са постигнали успех, докато работят в офис, е най-малко вероятно да поставят под въпрос неговата ефективност.

Това е проблем, особено след като мнозинството от ръководителите твърди, че са разработили политики за връщане на работа с оскъдна информация от служителите. Хибридно бъдеще, в което работниците разделят времето си между дома и офиса, изглежда примамливо. Мениджърите трябва да подобрят и двете среди, а не да приемат, че едната очевидно превъзхожда другата.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alabalko avatar :-|
    alabalko
    • + 2

    Защото си мислят, че докато служителите са в офиса работят...а те могат да не работят. Удома може и да работят, може и да не работят. А как да разберат, че работят? Ами да се гледа продукцията. Ежедневни оперативки и скръм/канбан дъски, на които нагледно може да се види кой какво прави и лесно да се изчисли производителността. Истинските мениджъри оставят колегите си да си вършат работата, независимо откъде, и се грижат да върви процеса, а не да им се взират в екраните (с очите си или със софтуер за скрийншоти). Трябва да се поразровят да видят как се организират фирмите, където служителите работят отдалечено от 5-10-15 години.

    Нередност?
  • 2
    ddoobbaa avatar :-|
    dobadoba

    https://i.ibb.co/SRmDxvf/remote-work.gif
    Малко разсъждения по снимката: по-добре ли работи пича от снимката или по-зле?..

    Нередност?
Нов коментар