Тя или Той

Битката за поста генерален директор на БНТ започна

Вторият мандат на Уляна Пръмова като генерален директор на БНТ свърши. На 15-ти юли ще стане ясно кой ще я смени на поста.
Вторият мандат на Уляна Пръмова като генерален директор на БНТ свърши. На 15-ти юли ще стане ясно кой ще я смени на поста.
Вторият мандат на Уляна Пръмова като генерален директор на БНТ свърши. На 15-ти юли ще стане ясно кой ще я смени на поста.    ©  Надежда Чипева
Вторият мандат на Уляна Пръмова като генерален директор на БНТ свърши. На 15-ти юли ще стане ясно кой ще я смени на поста.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Всеки нов мандат на генералния директор на БНТ започва и завършва по един и същ начин.

Първо се нареждат една върволица хора, сякаш това е най-желаната работа в българския медиен свят. След това има избран победител, който обещава реформи. В края на мандата реформи няма, а победителят изгаря от желание да си тръгне, все едно се е налагало през изминалите три години да мете около казаните в ада.

Сега цикълът започва отначало. В четвъртък изтече крайният срок за подаване на документи за участие в конкурса за генерален директор на БНТ. Според публикувания на сайта на Съвета за електронни медии (СЕМ) списък седем души заявиха участие. По реда на подаване на документите кандидатите са Радомир Чолаков, Емилия Стоева, Радостслав Главчев, Светлана Божилова, Любица Кулезич, Александър Бешков и Вяра Анкова.

На 2 юли започва работа техническата комисия по проверка редовността на документите и допускане на кандидатите до участие. На 12, 13 и 14 юли СЕМ ще проведе събеседванията с кандидатите. На 15 юли 2010 г. съветът ще обяви името на победителя.

Кандидатите

Вяра Анкова подаде последна документите си, преди да изтече крайният срок. Тя отказа коментар кой е подкрепил кандидатурата й (каквото е едно от изискванията към кандидатите в състезанието) и не пожела да сподели мотивите си за участие в конкурса. Все пак "Капитал" научи, че кандидатурата й е подкрепена от неправителствената организация "Център за развитие на медиите". Организацията е подкрепила и нейния конкурент Радомир Чолаков. "Центърът е изразил подкрепата си към тези двама кандидати като към хора, които познава и с които е работил", коментира директорът на организацията Огнян Златев. Още преди да е започнал конкурсът, Анкова се смята за фаворит почти без конкуренция.

Вяра Анкова, която е била дълги години репортер в БНТ, водещ на новините и един от първите водещи на сутрешния блок с Александър Авджиев, се приема в средите като наследник на настоящия директор Уляна Пръмова. На публична дискусия за бъдещето на обществената БНТ преди две седмици Анкова бе подкрепена и от колегите си от "Новини и актуални предавания".

Най-сериозният опонент на Анкова е Радомир Чолаков - юрист във "Вестникарска група България" (българската компания на немската медийна група ВАЦ). На този пост е от 2001 г. Той е и юридически съветник на Съюза на издателите в България и председател на Комисията за журналистическа етика в печатните медии. Чолаков е бил общински съветник в София, избран с листата на ССД. Работил е в БНТ от 1995 г. до 2001 г., където попада по покана на тогавашния шеф на телевизията Хачо Бояджиев. Заема последователно позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на БНТ.

"Участвам в конкурса за генерален директор на БНТ, защото смятам, че отговарям на търсения профил и мога да помогна на медията. Едно от предимствата ми е, че съм доказано безпристрастен човек. Моята работа ще е да гарантирам спазването на закона", коментира пред "Капитал" Чолаков.

Люба Кулезич е кинокритик, журналист и публицист. Завършила е "Кинознание" във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (сега НАТФИЗ). Работила е в БНТ. Била е изпълнителен продуцент на предаването за кино по БНТ "24 квадрата". Преди да подаде документите си за участие в конкурса, Кулезич написа серия от критични статии за БНТ във вестници и сайтове, в които основен акцент беше информацията за корупция в медията.

Радостслав Главчев е популярен като вечния кандидат за генерален директор на БНТ, заради постоянното си кандидатстване за поста.

Светлана Божилова е доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е ръководител на университетската телевизия "Алма матер". Тя беше член на Националния съвет за радио и телевизия (предшественик на СЕМ).

Александър Бешков е бивш директор в БНТ.

Емилия Стоева е неизвестна в медийните среди. Първоначално се считаше, че това е доцентът от НАТФИЗ Емилия Стоева, оператор на над четиридесет документални, научно-популярни, рекламни и корпоративни филми. Автор е на "Английско-български речник за фото-, кино- и видеотермини и дефиниции" и "Визията в документалното кино". Пред "Капитал" Стоева отрече да е подавала документите си.

Конкурсът се провежда сега, въпреки че мандатът на сегашния генерален директор Уляна Пръмова изтича през септември. Пръмова заяви, че е готова да подаде оставка по-рано, за да може следващият директор да избере членовете на управителния съвет. Мандатите на двама от тях (от общо петима) вече са приключили. Пръмова е директор на БНТ от септември 2004 г., а през 2007 г. беше преизбрана с пълно единодушие на СЕМ. Тя обаче няма право да се кандидатира отново, след като е заемала поста два пъти поред.

Управление с препятствия

"Първото, по което ще се оценяват кандидатите за генерални директори, са идеите, защото те са много важни. И то са важни идеите в перспектива, защото сега средата се развива много бързо", коментира председателят на СЕМ Георги Лозанов. Той заяви, че според него в момента "няма политическо кадруване от политическата гарнитура по отношение на медиите... По-скоро има едно чувство за дефицит на достатъчно фигури в плана на реформаторското мислене по отношение на обществените медии. Но когато започне конкурсът, е възможно да бъда опроверган". (Още от Лозанов можете да прочетете на capital.bg.)

Изборът на генерален директор за БНТ винаги акумулира напрежение и обикновено реставрира стари грешки. Не са много хората, които вярват в обективността на този конкурс, и едва ли се чувстват комфортно, когато някой се опита да ги употреби. Може би затова и никой не припираше да коментира мотивите си да участва в конкурса. По принцип до последно се водят преговори и се обмислят политически кандидатури. Този път това суетене сякаш не се случи, но отново витаеше духът на предопределеност на конкурса и убеждение, че победителят е ясен. Ще разберем дали е вярно на 15 юли.

Сегашният избор на нов генерален директор на БНТ е изключително важен, защото предстои телевизията да се цифровизира и да бъдат направени важни промени в медийния закон, в които безспорно е добре и той да участва като гарант за обществения характер на телевизията. Който и да оглави медията, няма съмнение, че ще бъде изправен пред редица трудности, защото ще трябва да реформира и стабилизира БНТ, която е в окаяно финансово състояние. Истинското предизвикателство за БНТ тепърва предстои. И никак, ама никак няма да е лесно.

Критериите

(Целият набор от изисквания са в прикачения файл)

- Да са български граждани

- Да имат опит в електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика

- Да имат обществен авторитет и професионално признание

- Да имат петгодишен трудов стаж в телевизия

- Да не са еднолични търговци, собственици на капитал на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации

- Да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност

Темата за критериите за избор на генерален директор на БНТ е предложена от читател в рубрика Интерактив.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • + 5

    - Да не са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.
    Това добре. Трябва да е критерии за всички обществени позиции :)

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    "Да не са еднолични търговци, собственици на капитал на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации"
    ами като не са как ще управляват търговско дружество с 65 мбн. лева/година държавна субсидия???

    Нередност?
  • 3
    topsy avatar :-|
    ЙЪН РАЙТ
    • - 3
    • + 3

    ПУКА МИ НА ОНАЯ РАБОТА ЗА БНТ!!!И НАЙ МЕ Е ЯД,ЧЕ ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТАТА МИ ОТИВА ТАМ... :0(

    Нередност?
Нов коментар