Ден първи от състезанието за БНТ

Съветът за електронни медии започна изслушването на кандидатите за генерален директор на обществената телевизия

Радомир Чолаков първи представи концепцията си за развитието на БНТ пред СЕМ.
Радомир Чолаков първи представи концепцията си за развитието на БНТ пред СЕМ.
Радомир Чолаков първи представи концепцията си за развитието на БНТ пред СЕМ.    ©  Анелия Николова
Радомир Чолаков първи представи концепцията си за развитието на БНТ пред СЕМ.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Законът за радиото и телевизията забранява на кандидатите за генерален директор да публикуват концепциите си за развитие на БНТ преди да са приключили дебатът и изслушването за поста. Веднага след като стратегиите станат публични, ще ги публикуваме и в медийния блог на "Капитал".

Кой ще управлява БНТ през следващите три години? Името на бъдещия генерален директор ще стане ясно в четвъртък,  когато пред Съвета за електронни медии (СЕМ) ще са представили концепциите си всичките шестима кандидати, допуснати до участие в конкурса за високия пост.

Днес СЕМ започна изслушването на първите двама кандидати за генерален директор на БНТ.

Презентациите и дискусията с участниците в конкурса са по реда на подаване на документите. Пръв идеите си за развитието на БНТ представи юристът на ВАЦ и бивш изпълнителен директор на БНТ Радомир Чолаков.

По принцип всеки от кандидатите за генерален директор трябва да представи концепцията си за медиата в десет страници и в нея да отговори  на няколко основни въпроса: Развитие на БНТ като обществена медиа; Организация и управление на БНТ; Програмни намерения и приоритети; Технологично и програмно развитие на БНТ в контекста на цифровизацията; Антикризисна програма; Финансиране на БНТ. Форми и механизми на контрол

Радомир Чолаков: Задължения към НУРТС за пренос са екзистенциална заплаха за БНТ

Задължението на всеки служител на отговорна държавна служба е: Да пази закона. Задача на административния ръководител на БНТ е да изисква спазването на закона.

Чолаков припомни, че Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) задължава всяка телевизия, кандидатстваща за програмен лиценз, "да представи на регулаторния орган програмен проект, програмна концепция, програмен профил, програмна схема, списък на допълнителните ... телевизионни услуги." По думите му ръководството на БНТ е длъжно и ще публикува в интернет лицензиите на БНТ; програмните проекти, програмни концепции, програмни профили и др. документи на БНТ, така, както са депозирани в СЕМ. Радомир Чолаков предложи широка обществена дискусия за евентуални промени в тези документи.

Според него ръководството на телевизията трябва до края на 2010 г. да депозира в СЕМ заявления за изменение и допълнение индивидуалните лицензии/регистрации на базата на нови програмни документи, да изменени с оглед резултатите от общественото обсъждане и публикува в интернет-сайта на БНТ новите програмни проекти, концепции, схеми  и пр. и да не ги сваля от там. Според него чрез осветляването на тези документи ще има максимално висока степен на легитимност и предсказуемост на програмното поведение и оттам на доверие в медията. "Необходимо е  минимизиране на зависимостта на програмната политика на обществената медия от административното й ръководство", каза още Чолаков. Според него е необходимо да бъде сключен "обществен договор между БНТ и българските граждани – "Харта на БНТ".

Според Чолаков антикризисната програма ще се реализира по следните приоритети: срочно погасяване на висящи задължения, разкриване на допълнителни източници на финансиране, икономии. Според него задължението на БНТ към НУРТС е от "екзистенциална заплаха за медиата". "Ще ви кажа само, че с един съдия изпълнител това задължение лесно може да се трансформира в собственост. Ето ти стъпка към приватизацията на БНТ", каза Чолаков. Той допълни "надявам се това да са основните пера на задлъжнялост на БНТ, а размерите да са тези, за които се говори - около 18 млн. лв., но аз нямам официални данни и няма как да се провери във финансовия отчет на БНТ, защото такъв публикуван няма".

В полза на прозрачността на обществена медиа, каквато БНТ се стреми да бъде, Чолаков предложи следния текст: "Във всеки търговски договор, сключван между БНТ и други лица, в раздел

"Заключителни разпоредби", ще бъде включен следният задължителен текст:

"Чл. ... Контрагентът на БНТ е уведомен и приема, че поради обществения характер на дейността на БНТ и обстоятелството, че нейното финансиране става за сметка на публични фондове и ресурси, съдържанието на сключваните от нея договори не може да бъде обект на

търговска тайна. Достъп до информация за съдържанието на този договор може да бъде предоставян на трети лица по посочения в законите на страната ред."

Радомир Чолаков е бил в ръководството на БНТ през 1996-1997 г. "През 1997 г. беше най-тежката икономическа криза в историята на България. С всички колеги и генерални директори, които управляваха по онова време, измъкнахме БНТ. Така че кризисния мениджмънт го владея от опит", аргументира той кандидатурата си за генерален директор на БНТ.

Радостслав Главчев: БНТ трябва да излъчва кадри с животни и растения. Да показва природата.

Радостслав Главчев доби популярност като вечния кандидат за генерален директор на БНТ заради постоянното си кандидатстване за поста. Той започна нестандартното си и политематично изказване за бъдещето на БНТ с думите. "Това е осмото ми явяване на конкурс за генерален директор на БНТ и този път съм убеден, че ще успея".

Главчев винаги се е откроявал на конкурсите с авангардни и нестандартни идеи. Според него БНТ трябва да показва животни, растения и природата, защото хората "малко я познават". Той раздаде на членовете на СЕМ плакати с животни и природни изгледи.

Ето няколко щрихи от изказването му:

- БНТ облъчва обществото. Била е синя, зелена, червена....

- По БНТ трябва да има повече предавания, които да казват на хората как да станат приятели и да обясняват как може да се обедини нацията

- Всички тук имате по 2-3 висши образования, но сте манипулирани

Радостслав Главчев се обърна към аудиторията с въпроса "Какъв е вашият личен свят идеал и какъв трябва да е идеалът на БНТ?" Според него БНТ като обществена медиа трябва да изгражда идеала.

В заключение Главчев каза, че когато стане генерален директор на БНТ ще сложи във всяка стая по един часовник с обратно броене, който да показва оставащото време до 31-ви декември 2012 г, когато България окончателно трябва да изключи аналоговия сигнал и да премине към цифрово излъчване на телевизията.

Кандидатите за генерален директор на БНТ са седем. Юристът на ВАЦ Радомир Чолаков, инженер Радостслав Главчев, кинокритикът и публицист Люба Кулезич, бившият член на медийния регулаторен орган и преподавател във факултета по журналистика на Софийския университет - Светлана Божилова, бившият изпълнителен директор на телевизията Александър Бежков, преподавателката по английски език Емилия Стоева и  директорът на новинарската дирекция в БНТ Вяра Анкова. От всички кандидати до конкурса не бе допусната Емилия Стоева, защото не отговаря на изискванията на конкурса.

Мандатът на сегашния генерален директор Уляна Пръмова изтича и затова в момента СЕМ провежда конкурс за избор на нов генерален директор на БНТ. Пръмова обеща да се оттегли и по-рано, след като бъде обявен нейният приемник. Тя изкара два мандата начело на държавната медиа и нямаше право на нов мандат.

Утре продължават събеседванията на СЕМ със Светлана Божилова и Люба Кулезич. Очаквайте акценти и от техните концепции на сайта на "Капитал".

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ryan_callahan avatar :-|
    ryan_callahan
    • + 14

    Снощи БНТ стигнаха дъното, като орязаха 2/3 от награждаването на финалистите от СП за сметка на Кедъра и компания. Не само в спортната редакция, но и в цялата телевизия цари шуробаджанащина и некадърност.

    Нередност?
  • 2
    girl avatar :-|
    Irina
    • + 5

    Хм, има интересно звучене тоя Главчев...И е прав ,че БНТ трябва да обединява хората, надяваме се в името на добри каузи...

    Нередност?
  • 3
    wizard avatar :-(
    Wizard
    • - 1
    • + 12

    Допълнение към 1. Петя Дикова е черешката на тортата! Момичето няма представа къде се намира, всички в студиото, гости, Манченко я ебават нон-стоп, щерката на Диков си седи и така. Нямам думи! Ама 100% е сладко, седиш си, ставаш известен, нищо не правиш, накрая и заплатка получаваш. Барем да ставаше за нещо. БНТ е отвратителна телевизия, Митко Цоневци, щерки разни и така. ЦЯЛОТО ТОВА НЕЩО СЕ ФИНАНСИРА ОТ НАШИТЕ ПАРИ!

    Нередност?
  • 4
    anguel_terziyski avatar :-P
    Anguel Terziyski USA
    • - 2
    • + 1

    Да бе - закони и растения - тия хора нещо май не са оттука и са за малко.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 2

    Като не ви харесва БНТ превключете канала, това поне става лесно....

    Нередност?
  • 7
    kireto avatar :-P
    Кирето
    • + 3

    "Радостслав Главчев: БНТ трябва да излъчва кадри с животни и растения. Да показва природата.."
    Това е ме накара да се смея в 8.30 сутринта.....

    Нередност?
  • 8
    andie avatar :-P
    andie
    • + 2

    Така и така всичко е ясно предварително, както винаги с този конкурс... нека поне е забавно ;)

    Това с животните и природата ми хареса, нещо като родно Discovery или National Geographic, надявам се! :))) Знам, че е невъзможно, но надеждата умирала последна... ;)

    Нередност?
  • 9
    unsworth avatar :-P
    unsworth
    • + 2

    Главчев е огромен :) Понякога лудите изговарят неща, които трезвомислещите също им се е искало да кажат, но не са успявали заради задръжки.

    За радост или съжаление в управлението (в случая на БНТ) няма място за мътно съзнание, а само за здрав практицизъм.

    Нередност?
  • 10
    marriela avatar :-|
    Marriela
    • - 1
    • + 2

    Четох някъде, че Уляна Пръмова е заявила, че в момента, в който бъде избран новият генерален директор на БНТ, тя и останалите в момента двама членове на УС на телевизията - Валери Яков и Милко Лазаров, ще подадат оставка. Много ми се иска това наистина да се случи, а ако се случи, да не бъдат избрани отново в УС - особено Милко Лазаров, след избора на новия директор. След констатациите в становището на Етичната комисия, а и предвид поведението на Милко Лазаров по време на кампанията "Голямото четене", от което имам лични впечатления, не мисля, че е етично този човек, на чиято креативна група "Студио 42" иначе много симпатизирах, а и продължавам да симпатизирам донякъде, да бъде в УС на БНТ. По време на ГЧ бяха допуснати грешки, на които му обръщахме внимание във форума, в който и той участваше, но грешките така и не бяха коригирани; на задаваните въпроси не се отговаряше, въпреки че беше обещавано това да бъде направено. Не мисля, че беше и коректно отношението му към форума, един форум, който той и колегите му не пропускаха да похвалят. Заради него и модератора в момента в този така прехвален от тях форум пишат едва четирима-пет човека, не малко от нас бяха принудени да напуснат, защото не уйдисваха на акъла на тези, които в момента го владеят. Трябва ли БНТ да продължава да поддържа този личен форум на един "файтон хора" (както те самите се изразяват) с парите на нас, данъкоплатците, колкото и символична да е сумата за това?
    Това, което споделих е само един отделен случай, много неща трябва да се променят в БНТ. БНТ се нуждае от ясни правила, за да не се допуска вече, както се изрази един от кандидатите за шеф, Радомир Чолаков мисля, "вземане на много субективни решения в полза на този или онзи приятел, без оглед на обществения интерес".
    Вярно е, че Вяра Анкова - един от фаворитите за нов директор - е много добър професионалист и направи много за новините на БНТ - според мен от трите национални телевизии в момента тези на БНТ са най-добри, но се притеснявам, че ако тя бъде избрана за шеф, то статуквото в телевизията ще се запази!

    Нередност?
Нов коментар