🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бареков поиска несъстоятелност за създателите си

Тв7 и News7 вероятно ще бъдат обявени в несъстоятелност

Отляво надясно - Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумение със CNN, когато Бареков и Василев имаха големи планове за медията
Отляво надясно - Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумение със CNN, когато Бареков и Василев имаха големи планове за медията
Отляво надясно - Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумение със CNN, когато Бареков и Василев имаха големи планове за медията    ©  Капитал
Отляво надясно - Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумение със CNN, когато Бареков и Василев имаха големи планове за медията    ©  Капитал
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Една от големите въпросителни във войната между Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски беше в кой лагер ще остане един от най-шумните им активи - Николай Бареков. От медийните изяви след публичното обявяване на конфликта трудно може да стане ясно къде е отишъл новият консерватор. Загадката намери отговор тази седмица, когато стана ясно, че доскорошният телевизионен водещ е обърнал гръб на своя меценат Василев и заема страната на сина на Ирена Кръстева. "Цветан Василев направи абсолютно непочтени внушения, че е собственик на ТВ7. Вероятно го е правил под някакъв натиск. По този начин той убива ТВ7", каза бившият водещ пред БНТ и после уточни, че отказва да участва в бившата си месторабота, защото го цензурирали.

Но не публичното говорене е истинското доказателство за "обръщането на палачинката" на Бареков. Тази седмица той предприе ход, с който иска да ликвидира това, което го създаде и финансира в политиката - поиска несъстоятелността на телевизията ТВ7, както и на по-малката News7. 

Две молби, един съдия

В понеделник, на 23 юни, "Ноу фрейм медиа" ЕАД, на която Бареков е едноличен собственик (официално от средата на април, а неофициално от поне година), внася в деловодството на Софийския градски съд (СГС) две молби с искане за откриване на производство по несъстоятелност. Едната е срещу "ТВ Седем" ЕАД, а другата срещу "Балкан българска телевизия" ЕАД. Една скоба - делата се разпределят в търговското отделение на съда, където от две седмици се разгръщат бизнес споровете между Пеевски и Василев, които софтуерът за случайно разпределение изпрати при скандалната съдия Румяна Ченалова. И тук една поразяваща прилика - двете дела, образувани по искане на фирмата на Бареков, също попадат при един и същ съдия, който подобно на Ченалова има спорна репутация - това е командированият от съда в Костинброд Ивайло Родопски, който преди години беше наказан именно заради нарушаване на принципа за случайно разпределение на делата. До този момент съдия Родопски не се е произнесъл. Между другото при него има и трето дело за несъстоятелност на строителна форма, но по искане на КТБ.

"Ноу фрейм медиа България" беше създадена през юли миналата година, като в борда на директорите й влизат Емил Кошлуков, Антон Гугов и Татяна Стоянова. Месец по-късно, през август 2013, Кошлуков прехвърля акциите си – 90% от дружеството, на Антон Гугов. В сряда в Търговския регистър e представено за вписване решение на едноличния собственик на капитала Николай Бареков от април 2014 г. за промяна в съвета на директорите, с което освобождава от ръководството доскорошните акционери Любен Дилов-син и Антон Гугов и на тяхно място назначава 30-годишната Татяна Стоянова, която става изп. директор, и Кирил Милков.

Още през ноември миналата година Бареков заяви, че е придобил 90-те процента от акциите на Антон Гугов. За останалите 10% тогава обяви: "Може да са собственост на известен журналист. Може да съм аз." Емил Кошлуков твърди, че след като си е продал акциите, е напуснал дружеството. Според Търговския регистър през април тази година Дилов прехвърлил на Николай Бареков останалите 10%. И двете страни в собствеността още през миналата година казаха, че дружеството "Ноу фрейм медиа  България" АД е придобило правата на продуцентската компания на Кошлуков, която носеше същото име и правеше повечето външни продукции на TВ7 и в други телевизии. В края на миналата година Антон Гугов  (тогава все още изп. директор на "Ноу фрейм медиа България" - бел. ред.) коментира пред "Капитал", че собственост на продуцентската компания са около 10 предавания, между които "Музикална академия", "Следващият, моля", "Усещане за жена", "Пред банята", "Баркод", "Комисията "Павлов", предаването на Иван Гарелов "Оригиналът". Някои от предаванията вече са свалени от ефир и не се  излъчват. Вчера екипът на "Оригиналът" също е бил уведомен, че предаването пада от ефир. Компанията е копродуцент и на Иван и Андрей. Извън TВ7 дружеството е имало договори за предавания с bTV за "Големите загадки", но той вече е изтекъл, и с БНТ за предаването "Срещу новините".

С днешна дата Гугов не коментира новината за искането на "Ноу фрейм медиа България" да бъде обявена в несъстоятелност. Аз нямам нищо общо и не съм подавал никакви документи. Изобщо не знам за какво става дума", каза пред "Капитал" Гугов. От мениджмънта на ТВ7, която е посочена като ответник по делото в съда, казаха: "До този момент в TВ7 няма постъпила информация за такова действие. В тази връзка няма как да коментираме." До редакционното приключване на броя Николай Бареков не пожела да коментира. В крайна сметка не става ясно дали "Ноу фрейм медиа България" все още стои зад голяма част от външните продукции на телевизията и каква ще е съдбата на студийния комплекс на "Ноу фрейм медиа" в Герман. Очевидно това са обстоятелства, които тепърва ще се уточняват.

Жълтите атакуват

От няколко дни жълтият сайт pik.bg, в който обичат да се изказват Делян Пеевски и Николай Бареков, води открита война с ТВ7 и съвсем директно намеква, че медиата е пред закриване.

В телевизията очевидно има напрежение, защото през седмицата журналисти в открито писмо написаха: "Отстоявайки ценностите на етичната журналистика, не рядко сме обект на недостойни нападки и необективна критика. Въпреки случващото се, продължаваме в името на ангажираността си към обществото." "Капитал" потърси коментар от мениджмънта на медиата какво се случва и защо се стига до подобна реакция. "Позицията, която публикувахме на нашата интернет страница, беше продиктувана от постоянните коментари и цитирането на TV7 и News7 като част от напрегнатата ситуация в страната през последните две седмици", бе лаконичния коментар.

На въпроса очаква ли се реорганизация на бизнеса на ТВ7 и прилежащите към медиата дружества отговорът бе: "TV7 не притежава прилежащи дружества. Относно реорганизацията на бизнеса можем единствено да кажем, че в България това е въпрос, който касае всички компании, които работят и искат да се развиват на пазара при съществуващата икономическа ситуация." От няколко дни на пазара се коментира, че в телевизията предстои оптимизиране на екипа. Допълнително напрежение предизвика изключването  на КТБ от финансовата система на страната. КТБ е основната обслужваща банка и на ТВ7.

Според финансовия отчет на телевизията за 2013 г. загубата й е нараснала с 45 милиона лева - до 75 милиона, като предходните години тя се движеше около 30. Тези данни контрастират с твърденията на Бареков, че е бил успешен мениджър. Ироничното в случая е, че ако поисканата от фирмата му несъстоятелност за "ТВ Седем" се случи, а впоследствие някой от кредиторите остане неудовлетворен, това ще означава, че Николай Бареков няма да може да влиза в управлението на търговски дружества, защото съществува забрана по Търговския закон.

Едноличен собственик на капитала в медийната компания TV7 е "Краун медиа" ЕАД, която пък е собственост на регистрираната в Никозия "Краун медиа лимитид". До 2012 г. основният акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев бе консултант на фирмата. Тя пък участваше в обявена пред медиите сделка с лондонската консултантска компания Alegro Capital през 2012 г. Така на практика от година и половина телевизията трябва да е британско притежание, макар това да не е отразено в индивидуалния финансов отчет на Alegro Capital за същата година. Връзката обаче минава през (поне една) кипърска офшорна компания, за която няма публична информация. Единствената официална връзка между TV7 и Alegro Capital е немецът Патрик Виктор Йозеф Мартин, който е в борда на директорите на "Краун медиа" ЕАД и партньор в лондонската компания.

Самият Бареков влезе в телевизията, докато още течеше любовният му период с Бойко Борисов, и това беше ясен сигнал от ТВ7 за поддръжа на кабинета на ГЕРБ. Това беше стандартно поведение на телевизията, която винаги е била силно политически обвързана. ТВ7 получи ефирните си лицензи по времето на тройната коалиция, докато изпълнителен директор на медиата беше майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева. Телевизията стана фактор на пазара заради лобистки промени в медиа закон, които ДПС постигна. Въпреки че бурният й ръст в последните години се дължи на наливането на пари от Цветан Василев, сега става ясно, че в България те не са толкова важни. Важни са политическите връзки. Василев ги губи, Бареков се бори да ги прехвърли на друг господар.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chokichi avatar :-|
    Сабака Баскервіляў
    • - 98
    • + 3

    Ми то стана ясно че са нищо без него.

    Нередност?
  • 2
    anthony68 avatar :-|
    anthony68
    • - 53
    • + 7

    Кой би наливал сили и средства в губеща компания?

    Нередност?
  • 3
    mathilda avatar :-|
    mathilda
    • - 26
    • + 34

    Тя ТВ7 върви към разпад май.

    Нередност?
  • 4
    georgimoya avatar :-|
    georgimoya
    • - 5
    • + 71

    Ясно се вижда, че Бреков никога не е бил крайно на страната на Василев, винаги се е разграничавал от спекулациите, че той му е бил покровител и т.н. а сега явно се гушка с Пеевски и определено няма да гласувам за него ! : )

    Нередност?
  • 5
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 3
    • + 97

    Три барековчета са се изказали под статията. Що си мислите, че не сте ясни на хората които четат редовно тук???

    Нередност?
  • 6
    crna_macka avatar :-|
    Църна Мачка
    • - 1
    • + 65

    Бареков малко ми прилича на Пеевски в тоя сценарий - против офшорките е, ама по принцип, иначе работи за телевизия скрита зад офшорна собственост и не е знаел кой му дърпа конците?! Сега се прави на жертва! Определено има качества за политик с такава повратлива позиция и замазване след всяка ситуация.

    Нередност?
  • 7
    juliano95 avatar :-P
    Julian Mall
    • + 61

    [quote#0:"статия"] каква ще е съдбата на студийния комплекс на "Ноу фрейм медиа" в Германия. [/quote]
    Ей, много вдигнахте акциите на Барека от Герман го пратихте в Германия?!

    Нередност?
  • 8
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 78

    още не полетя и се устреми към залеза,подобно на Яне.

    Нередност?
  • 9
    ovorchen avatar :-|
    Огорчен
    • + 45

    Той ще поиска утре същото и от България след като иска да я управлява. Докъде стигна резила ни пред света?? И продължава най-нагло да ни залива с обещания взети от бъдещето.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    izabell avatar :-|
    izabell
    • + 40

    Бареков се "изхвърля".Дали така щеше да постъпи ако не беше избран за евродепутат?-със сигурност щеше да е по-тих от водата и по-нисък от тревата.

    Нередност?
Нов коментар