🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Драмата "България без TV7"

Изземането на имущество на медиата е логично следствие от случващото се в нея пред последните години

Преди повече от година и половина, когато представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7, Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор
Преди повече от година и половина, когато представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7, Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор
Преди повече от година и половина, когато представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7, Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор    ©  Капитал
Преди повече от година и половина, когато представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7, Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор    ©  Капитал
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Мъже мълчаливо изнасят компютри, сървърна техника и камери. Юрист и помощник съдебен изпълнител им раздават нареждания. Журналисти се опитват да им пречат с жива верига. Полицаи се множат измежду хората. Телевизионните зрители гледат.

Началото на изземването на имуществото на TV7 в сряда изглеждаше като телевизионно риалити, в което лошият герой - синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), побеждава добрия - свободата на словото. В действителност обаче сюжетът съвсем не е толкова прост. Случилото се тази седмица е поредният епизод от един отдавна започнал сериал, който премина през безпрепятствена завръзка, тържествена кулминация и предизвестен финал. С главни действащи лица един влиятелен политик, неговият доскоро приближен бизнес партньор и техните удобни (до определен момент) сателити.

Какво се случи в TV7

На 29 април съдебен изпълнител и полиция влязоха в сградата на TV7 на бул. "Цар Борис III" с цел опис и изземване на имуществото на телевизията. Това е процедура по Закона за особените залози и е започната от синдиците на останалата без лиценз КТБ, към която медиата има необслужен дълг през трета компания. Като обезпечение по кредит към фалиралата банка е заложена именно техниката на TV7. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев дълго време се представяше като консултант на собственика на телевизията. Впоследствие стана ясно, че едноличният собственик на TV7 - кипърската офшорка "Краун медиа" ЕАД, е взимала заеми от свързаната с Василев ТЦ-ИМЕ. Проблемите на медиата видимо се задълбочиха след раздялата на банкера с бизнес партньора му и депутат от ДПС Делян Пеевски. Тогава телевизията очевидно остана без подкрепа и се превърна в мишена на противниците на Василев.

Усилията на КТБ чрез нейните квестори и синдици да събере вземанията си по отпуснатите кредити на ТV7 всъщност имат повече от 10-месечна история. Първите стъпки са от август, а от 13 януари заемът е обявен за предсрочно изискуем. Влизането на съдебен изпълнител в редакцията е било предшествано от последната възможна мярка за отлагане, а именно даването на 14-дневен срок за доброволно изпълнение на ангажиментите. Ето защо случилото се в сряда не е показна акция срещу избран длъжник, а закономерно действие на кредитора в опита му да си събере вземанията, каза на брифинг в сряда председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Вътрешният министър Румяна Бъчварова също коментира пред журналисти, че от 15 дни има уведомление, че предстои описване на собствеността и изземване заради дълг на собственика на медиата.

Като институция, която има да взема най-много от КТБ и която разполага с правомощия да контролира синдиците във фалиралата банка, фондът предприема активни действия за събиране на вземанията по кредити, отпуснати от банката. В случая с ТV7 е пристъпено към изземване на обезпечението, тъй като са погасени едва 0.013% от отпуснатия заем. От фонда не назовават точния размер на задължението, тъй като отношенията между кредитор и длъжник са поверителни, но по думите на Радослав Миленков става дума за сума под 10 млн. евро. Надеждите на фонда са то да бъде погасено чрез разпродажба на иззетото имущество на телевизията.

По време на живото излъчване на акцията журналистите на TV7 и NEWS7 твърдяха, че се прави опит за спирането на двете телевизии. Изпълнителният директор на TV7 Кирил Благоев заяви в ефира на медиата, че е имало опис за 130 позиции за изземване, подготвен от синдиците на КТБ, според който изземването е трябвало да започне от камерите на телевизията. Вместо това обаче то е започнало със сървърите, без които телевизията спира излъчване. Благоев допълни, че представителите на частния съдебен изпълнител са казали, че действат "по разпореждане". Но беше категоричен, че телевизията ще продължи излъчването си.

"Няма ред на номерата в един опис. Нормално е да се започне от най-стойностните вещи. Такава е практиката. Ако има вещи по 2 лв. и вещи за 200 хил. лв., вие като кредитор ще искате от мен първо да прибера вещта за 200 хил. лв.", обясни съдебният изпълнител Неделчо Митев, чиято кантора е била ангажирана с принудителното изпълнение. Митев не пожела да коментира темата със силното полицейско присъствие, но изказа благодарност към органите на реда, които са подсигурили работата на служителите му. На терена са били изпратени помощници на кантората, в която работят близо 90 души. Тя една от най-големите и по думите на специалисти в тази област й се възлагат едни от най-сложните казуси. Пред "Капитал" Неделчо Митев каза, че случаят на ТВ7 не се отличава от обичайната практика и че единственото специфично е, че този път има излъчване на живо в ефир. След събитията от сряда принудителното изпълнение е временно спряно, като не се казва дали има иззети вещи. "Не е честа практика, но се е случвало да се даде отсрочка. Всичко зависи от разговорите, които водят кредитори и длъжници. Но през периода на дадената отсрочка винаги има риск длъжникът да се разпореди с вещите", посочи Митев. Той каза още, че кантората му работи и по други казуси, свързани с КТБ.

На извънредния брифинг, на който участваха и журналисти от медиата, Радослав Миленков не можа да отговори на въпроса защо съдебният изпълнител не е започнал с първите вещи, включени в списъка, а е пристъпил най-напред към изземането на сървърите, които са били записани почти в края му. Председателят на фонда обясни, че обикновено изземването на имущество е силен мотив за длъжника да намери начин да погаси поне част от задължението си. Той пое ангажимент да провери какви са възможностите да се постигне вариант, при който ТV7 да продължи работа, а кредитът на телевизията да се погасява по нов план. В крайна сметка финансовият министър Владислав Горанов обяви късно в сряда, че на телевизията е дадена отсрочка от една седмица да изплати задълженията си към КТБ. "Едноседмичният срок, който е даден по изключение, за да няма спекулации, че има атака срещу медии - надявам се, е достатъчен на собствениците, с които по моя информация, отдавна се водят разговори да намерят техника да продължат своята дейност като медия или да заплатят дължимото на КТБ", каза Горанов.

"Разбирам обществения интерес. Аз също гледам ТV7, но съм отговорен за едни 3.6 млрд. лв.", обясни Радослав Миленков и добави: "Фондът е получил кредит от държавата и ви гарантирам, че правим всичко възможно, за да бъдат в максимална степен събрани тези средства и върнати на държавата." Миленков настоя, че всичко, което се предприема срещу телевизията, е законосъобразно, че случващото се е ежедневие в банковия бизнес и че със същата строгост се процедира и с другите длъжници на КТБ. Случаят с телевизията е показателен за събиране на вземания от длъжник с обезпечение, които са най-лесните казуси. По-трудните са с дружествата, които са получавали пари от КТБ, без да притежават активи за залагане. Работи се и за отмяна на сделки, довели до намаляване на активите на банката, като има заведен един такъв иск за разваляне на прихващане след цесия, осчетоводено след 6 ноември.

От изказването на Радослав Миленков не стана ясно към кои други длъжници на КТБ са предприети подобни действия. Справка на "Капитал" в Информационната система за производство по несъстоятелност към правосъдното министерство през март показа силна активност на квесторите на КТБ. За един месец те бяха поискали несъстоятелност на 24 дружества кредитополучатели с общо задължения към институцията за над 860 млн. лв. Сред тях бяха основно дружества, свързани с Цветан Василев и използвани за финансиране на придобиване на активи или кредитиране на трети компании, например дъщерното дружество на ТЦ-ИМЕ "Родина пропъртис". Те обаче не разполагат с ефир и камери, за да видим как и дали в тях е влязъл частният съдебен изпълнител.

Заплашени от несъстоятелност са и "БГ корпорейшън" (финансирало издателя на "Преса" и "Тема" "Обединени български вестници" с 2.5 млн. евро) и "Сайга консулт" (финансирало издателя на "Труд" и "24 часа" "Про нюз България" с 6.5 млн. евро), чийто случай ще се гледа на 5 май.

...и защо

Това, което се случи в сряда в TV7, беше предизвестено. Повече от година каналът е във финансова и управленска криза. Освен от Фонда за гарантиране на влоговете в банките ТV7 е атакувана по законовия ред и от Националната агенция за приходите. В Търговския регистър е вписан запор върху акциите, които едноличният й собственик - кипърската офшорка "Краун медиа", притежава в телевизията, заради предполагаемо публично вземане за 9.7 млн. лв. Предварителната обезпечителна мярка на данъчните е наложена на 31 март, а от есента на миналата година в Софийския градски съд (СГС) има внесено искане за откриване на производство по несъстоятелност и е назначен временен синдик, който да опазва имуществото на телевизията. Журналистите не получават редовно заплатите си, а информацията за нов собственик на телевизията отново дойде с повече въпроси, отколкото отговори. Наскоро беше обявено, че телевизията ще бъде купена от гръцкия бизнесмен с руски връзки Янис Карагиоргис. Междувременно членът на Националния съвет на БСП и председател на националното движение "Русофили" Николай Малинов се включи в управлението на телевизията. Пред "Капитал" той коментира, че "това, което се случва в TV7, е атака срещу медиата с цел да се откажат бъдещите нови собственици да продължат преговорите за придобиване на канала". Той е убеден, че се цели дестабилизация на медиата, а неговата задача в момента е да стабилизира нещата в TV7. Малинов допълни, че нищо от това, което е казал в началото на април, не се е променило. Тогава той потвърди, че предстои да влезе в управлението на ТV7, но с изрична уговорка. "Ако тази сделка приключи с този инвеститор, най-вероятно ще приема да съм председател на съвета на директорите", коментира той. И потвърди информацията, че Янис Карагиоргис е евентуалният бъдещ собственик. Вчера служителите на канала казаха, че не знаят нищо за нов собственик.

Влизането на частния съдебен изпълнител в TV7 не е първият случай, при който екипът на медиата е поставен в драматична ситуация. През юли миналата година отново имаше показна акция в сградата на телевизията, основанието за която беше обезпечителната заповед, издадена от съдията от Софийския градски съд Ивайло Родопски (срещу когото има внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство). Тогава тя указваше на временния синдик - по това време Панайот Велков (впоследствие изключен от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон), "да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника ("Тв Седем" ЕАД)". Велков на практика замрази дейността на телевизията, защото без негово съгласие не можеше да стане нито едно плащане. Малко по-късно ТV7 сама поиска да бъде обявена в несъстоятелност. Същата стъпка предприе и другата телевизия в групата - News 7, чрез дружеството собственик - "Балкан българска телевизия". В молбата си тогава TV7 казаха, че са "налице непогасени задължения на дружеството, за погасяването на които не достигат средства от реализация на имуществото", както и че наред с това освен спирането на плащанията са налице и огромни загуби, които дружеството отчита. До редакционното приключване на "Капитал" изпълнителният директор Кирил Благоев не отговори на въпросите ни какво се случва в медиата и докъде е стигнало делото по несъстоятелност.

По-голямата предистория

В сряда журналистите на TV7 определиха изземването на имуществото на медиата като пречка на свободата на словото. Предаваната на живо акция наистина изглеждаше стряскаща, но ако се върнем назад в историята, ще си припомним някои ключови за случващото се сега факти. През 2009 г., по времето на тройната коалиция, каналът получи ефирните си лицензи благодарение на лобистки и безпринципни поправки в медийния закон. Тогава изпълнителен директор на медиата беше майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева. За TV7 имаше специални конкурси за ефирни честоти и разчистване на терена така, че при дигитализацията да бъде по право качена на мултиплекса. Бурният ръст на телевизията през следващите години се дължеше на наливането на пари от Цветан Василев. А поведението й доказваше силната й политическа обвързаност. Медиата беше използвана например от бившия си изпълнителен директор Николай Бареков, който в деня на размисъл преди парламентарните избори през 2013 г. произведе скандала с фалшивите бюлетини в печатницата в Костинброд. Малко след това TV7 реши да финансира кампанията на Бареков преди европейския вот. Самият Цветан Василев призна след това, че е било финансирано "риалити шоуто", с което новият политик на практика стартира "България без цензура". След края на тандема Пеевски - Василев Бареков избра отбора на депутата от ДПС и дори подаде молба с искане за откриване на производство по несъстоятелност срещу TV7. А с кризата около КТБ и отнемането на лиценза й започна и развръзката за телевизията - която може и да е безвкусна и грозна, но не е неочаквана.

29 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    robr avatar :-|
    lynyrdS
    • - 8
    • + 53

    Сега различни хора ( честни и нечестни) се мъчат да спасят в името на свободата на словото една нечестна , лъжлива и манипулативна медия...
    .. обица на ухото на ония журналисти дето се продадоха то на такива като Барека и ДПС..

    Нередност?
  • 2
    baba_vuna avatar :-|
    Мамата
    • - 22
    • + 25

    Капитал 29 април 2015 г.

    "Ето защо случилото се в сряда не е показна акция срещу избран длъжник, а закономерно действие на кредитора в опита му да си събере вземанията, каза на брифинг в сряда председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. "

    Дневник 29 ноември 2012 г., по повод опит на Алфа банк да изпълни обезпечение по просрочен кредит на "Икономедиа"

    "Ако се окаже обаче, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства."

    Малко да ви е срам от двойния ви стандарт? Едва ли. Много се надявам Прокопиев и Цветелина да се скарат за останките от КТБ до такава степен, че Цветелина да си поиска парите, дадени за покриване на кредита към Алфа банк. Да ви видя ще роните ли крокодилски сълзи тогава.

    Нередност?
  • 3
    z.123.c.976.9 avatar :-|
    z.123.c.976.9
    • - 8
    • + 49

    Смешен е плачът за свободното слово по такъв морално изтърбушен повод, ТВ7 "живя" недостойно, и ще се оттече в канала на мръсни струйки, месец след това никой няма да я помни, а работилите там ще прикриват този факт от сиви-тата си, тайно въздишайки за голямата заплата, давана за нечистоплътни упражнения на гърба на посочени от мустакопеевската клика опоненти.

    Нередност?
  • 4
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 30
    • + 13

    До коментар [#2] от "baba_vuna":

    Това не е двоен стандарт,
    а е американски демократичен стандарт!

    Нередност?
  • 5
    wood123 avatar :-|
    Арон
    • - 11
    • + 19

    Мутрите взеха властта. Едни мафиотски фамилии разчистват пътя на други, използувайки лостовете на държавата.

    Нередност?
  • 6
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 16
    • + 10

    Съдебното изпълнителче слуга на Мазния лъже нагло.
    ..........."Няма ред на номерата в един опис. Нормално е да се започне от най-стойностните вещи. Такава е практиката. Ако има вещи по 2 лв. и вещи за 200 хил. лв., вие като кредитор ще искате от мен първо да прибера вещта за 200 хил. лв.", обясни съдебният изпълнител Неделчо Митев,..........

    В нета може да се провери лесно колко струват 50 камери от въпрсните.
    А дори да не лъжеше що сървърите, жизнено важни за излъчването на програмата Кристина-та ги искаше първи? Дори не знаеше какво е това сървър. Това си е повтарям директна заповед на Мазния, съответно на соПола...доган за който не е информиран.

    Нередност?
  • 7
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#5] от "Сиянието на Мрака":

    Не позна.
    соПола си има план и действа чрез Мазната си маша.
    Просто е.

    Нередност?
  • 8
    wood123 avatar :-?
    Арон
    • - 12
    • + 10

    До коментар [#6] от "Росен (путлер капут)":

    Бат Росене, ти си умен човек. Можеш ли да си помислиш изобщо, че без знанието на Баце ще се предприемат подобни действия с около сто полицая? После как по Андрешкофски тарикатски изигра ролята на "доброто" ченге. Аре, стига со тес селсци номера, де:)

    Нередност?
  • 9
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "shinjuku":

    Порочен е начина на ликвидацията и.
    Никой не е забравил как лобираха от ТВ7 ЗА Мазния.

    Нередност?
  • 10
    ruslan avatar :-|
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#8] от "Сиянието на Мрака":

    Тоя път полицаите НЕ могат да бъдат обвинявани. И хиляда да бяха все тая.
    Впрочем бат Бойко реагира напълно неадекватно за количеството полицаи там, така че не, не вярвам да е знаел, но и няма значение това въобще.

    Нередност?
Нов коментар