🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С усещане за Пеевски: шефовете на новините на "Нова" и bTV сменени в синхрон

Бившият изпълнителен продуцент на фалиралата ТВ7 заема мястото на Веселина Петракиева

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само два дни след като ръководството на "Нова телевизия" беше внезапно сменено, другата частна национална телевизия - bTV, също се оказа с нов главен редактор на новините. В петък ръководството на медията съобщи, че Веселина Петракиева е напуснала по свое желание, а на поста незабавно встъпва в длъжност Асен Иванов. Той е досегашен неин заместник и бивш изпълнителен продуцент фалиралата ТВ7. По информация от източници на "Капитал" още от четвъртък вечерта сред репортерите на медията се е знаело за смяната.

По-рано през седмицата конкурентната на bTV "Нова телевизия" също обяви внезапна смяна в ръководството си, след като директорът на телевизията Стефана Здравкова и шефът на новините Илия Дафов са били изведени с охрана от офисите на медията. Според източници на "Капитал" охраната е била от чужденци от звеното по сигурността на United Group, дружеството - собственикът на "Нова" и "Виваком".

Изненадващите и очевидно координирани смени в ръководствата на новинарското съдържание на двете големи частни медии се случват на фона на два паралелни и взаимно свързани процеса. Първият е скандалът с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, който се превърна в залог кой и как ще влияе и управлява прокуратурата. А вторият е напрежението в управлението на страната, което настана, след като ПП-ДБ опитаха да принудят Бойко Борисов и ГЕРБ да изолират санкционирания от две държави за корупция Делян Пеевски от властта.

Събитията в двете големи частни телевизии не са изолирани от тези, свързани с управлението на държавата, най-малкото защото и в двете медии смените се правят именно в дирекциите, които управляват новинарското съдържание. В bTV историята на новия главен редактор на новините има пряка връзка с финансираната от КТБ, близка до Делян Пеевски и Цветан Василев, а впоследствие фалирала телевизия ТВ7.

Какво се случи хронологично в "Нова телевизия"

По информация на "Капитал" в сряда Стефана Здравкова и Илия Дафов внезапно са били "помолени" да напуснат сградата на "Нова" от сръбски служители на сигурността на компанията майка United Media. Здравкова и Дафов не отговарят на телефоните си. (Бел. ред. в предишна версия на текста пишеше, че има и остранени служители от "Виваком". Редакцията проверява допълнително случая и ще предоставим още информация)

Здравкова е на поста от 2021 г., когато наследи Дирк Геркенс, който преди две години беше главен изпълнителен директор на телевизията. Преди това тя беше начело и на "Нетинфо", също част от групата. Малко по-късно през деня United Media пусна официално съобщение, че Геркенс е новият главен изпълнителен директор. Пред "Капитал" от групата потвърдиха и уволнението на Дафов, но не пожелаха да коментират причините за двете смени. "Не коментираме слухове и спекулации", отговориха от компанията майка и на въпроса за отвеждането на двамата от служители по сигурността.

В изявление Александра Суботич, главен изпълнителен директор на United Group, благодари на Здравкова за нейната работа.

В първия ден след смяната в новините "Нова телевизия" излъчи в най-гледаното време (след централните новини) интервю с изпълнителния директор на Виваком Николай Андреев, в което той даваше аргументи за придобиването на "Булсатком". За да защити сделката, той коментира, че конкурентите на компанията от А1 разпространяват "фалшива новина". "A1 например разпространяват информация, че когато придобием определен оператор, ние драстично увеличаваме цените. Това е една фалшива новина", каза той

Какво се случи в bTV

Също толкова светкавични са и промените в бТВ. От петък Веселина Петракиева вече не е на позицията си. Тя е журналист със солиден опит и добра репутация. В телевизията е от 14 години, а от 2021 г. е главен редактор на "bTV Новините". Не можахме да я открием за коментар, тъй като не отговори на телефона си.

Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Ралф Бартолайт остава и директор на отдел "Новини, актуални предавания и спорт", какъвто стана по спешност през есента заради внезапната политическа кариера на предишния директор Антон Хекимян.

Асен Иванов беше заместник на Петракиева и е работил в телевизията над 12 години като репортер, автор и продуцент на новини. Към телевизионната журналистика преминава, след като е работил във в. "Монитор" по времето, когато изданието е собственост на Петьо Блъсков. В официалната биография на сайта на медията е пропуснат периодът, в който за известно време излиза от бТВ, за да работи (включително като изпълнителен продуцент) в ТВ7 - телевизията, финансирана от фалиралата по-късно Корпоративна търговска банка. ТВ7 получи ефирните си лицензи през 2009 г. след лобистки поправки в медийния закон. Изпълнителен директор на телевизията беше майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Телевизията обслужваше интересите на сегашния депутат и тогавашния му партньор шефът на КТБ Цветан Василев.

Най-яркият пример е т.нар. aфера "Костинброд", разиграла се преди парламентарните избори през 2013 г. Тогава лично водещият в медията Николай Бареков (а впоследствие и лидер на партия, свързана с Цветан Василев) обяви в ефир, че ДАНС и прокуратурата са пресекли опит за фалшифициране на вота от страна на ГЕРБ. Такава обаче не беше доказана. В аферата роли имаха различни фигури от онзи политически период - от Мая Манолова до главния прокурор тогава Сотир Цацаров. В качеството си на журналист от ТВ7 Асен Иванов се превърна в поемно лице на прокуратурата по случая, за което свидетелства репортаж на БНТ.

През 2014 г., когато Николай Бареков поведе и партийна кампания на кратко просъществувалата си партия "България без цензура", Асен Иванов беше неотлъчно до него. Това се вижда и от снимки от предизборно събитие с кебапчета на Бареков в Челопечене.

След фалита на КТБ и публичното влошаване на отношенията между Цветан Василев и Делян Пеевски телевизията последва съдбата на банката. Журналистите в нея започнаха да се разграничават публично от собствениците, а Асен Иванов се върна в bTV.

Сделките за "Булсатком" и Yettel

Смените в двете телевизии се случват скоро след решението на КЗК, с което собственикът на "Виваком" United Group получи разрешение да придобие "Булсатком". Това дава на телекома огромно влияние върху телевизионния пазар и отделните канали, защото ще може да контролира тяхната дистрибуция. След придобиването "Виваком" по данни на Комисията за регулиране на съобщенията ще контролира над 60% от телевизионната дистрибуция. По аналогичен начин част от влиянието на Делян Пеевски върху вестникарския пазар навремето минаваше през контрола върху разпространението на периодични издания.

Междувременно през седмицата КЗК разреши безусловно и незабавно придобиване на едноличен контрол над собственика на "Yettel" от регистрираната в Обединените арабски емирства Emirates Telecommunications Group Company PJSC или е&. Така арабската компания ще придобие 50 процента плюс една акция от регистрираното в Нидерландия дружество PPF Telecom Group B.V., което е част от PPF Group на съпругата и децата на покойния чешки милиардер Петер Келнер.

Дружеството PPF е собственик на компанията Central European Media Enterprises, която притежава bTV. Медийната компания не е обект на сделката с е&.

От взетото на 15 февруари решение за одобрение на сделката от КЗК става явно, че против нея е бил конкурентът на "Йеттел" - "Виваком", срещу чиято сделка за купуването на "Булсатком" пък бяха "Йеттел" и "А1".

Едновременното обявяване на смените в новините на "Нова" и bTV може да е случайност, но по-вероятно не е. Дори да приемем официалната версия на собственика на bTV, че сегашният управляващ новините е искал да си тръгне сам, съобщаването на следващия ден създава впечатление, че двете събития са свързани. Така това струпване има две възможни обяснения: мениджърско решение, което не отчита по никакъв начин обстановката на пазара и политическите процеси, или брутална демонстрация на медийно превземане, която разчита да бъде разбрана и огласена именно със своята безпардонност.

От политическа гледна точка това идва в много особен момент. В събота предстои Делян Пеевски да бъде избран за съпредседател на ДПС, но в същото време два от основните стълбове на неговото влияние изглеждат разклатени. ПП-ДБ опитват рязко да го изолират от властта и предлагат на Борисов директно да работи само с тях. В същото време промените в Конституцията и възможността за последващи законови и персонални смени през следващите месеци разклащат позициите на Пеевски и в съдебната система, която очаква ясни знаци, че той има силни политически позиции.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 21

    Toва намагнитено момче с 10% електорат нямаше да е никой, ако не ползваше ГЕРБ за лост. На практика, ГЕРБ е българското етническо крило на ДПС още от самото си създаване от ДС-кукловодите

    Нередност?
  • 3
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 1
    • + 9

    ГЕРБ и Пеевски бяха тези, с чиято благословия сръбско-гръцката United Grouр придоби най-голямата медийна група (NOVA) и телекоми (Vivacom заедно с Bulsatcom) в България. Ненапразно вече посрещаме Нова Година с концерти на Лепа Брена по телевизията, а по половината радиостанции в България денонощно се леят гръцки и сръбски маанета. За bTV обаче нямам обяснение, след като ГЕРБ и Пеевски активно пречеха на Келнер да развива бизнес у нас. Очевидно вече не му пречат, а "келнерите" си плащат (на който трябва и както е необходимо) за това удоволствие.

    Нередност?
  • 4
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld
    • + 7

    Браво на Паунова, че пусна снимката с кебапчетата, напук на наведения опит на Паола Хюсеин да изчисти имиджа на Асен. Само ще напомня, че той бе И учредител на ББЦ, за което обаче следите из интернет упорито са трият във времето…

    Нередност?
Нов коментар