🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой излъга, че има ислямисти в университета?

"Шокираща новина" от жълти сайтове отново произведе медийна истерия

Някои сайтове използваха паниката около атаките във Франция и страха от бежанците, за да спечелят малко трафик
Някои сайтове използваха паниката около атаките във Франция и страха от бежанците, за да спечелят малко трафик
Някои сайтове използваха паниката около атаките във Франция и страха от бежанците, за да спечелят малко трафик    ©  Надежда Чипева
Някои сайтове използваха паниката около атаките във Франция и страха от бежанците, за да спечелят малко трафик    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Ако до вас достига информация от жълти медии, вчера навярно сте чули как бежанци "щурмуват" Нов български университет, скандират "Аллах Акбар", плашат студентите и едва ли не превземат университета. Разбира се, в тази "новина" няма истина и всеки логично мислещ човек би стигнал до този извод. Това обаче не попречи на жълтата манипулация да предизвика медийна истерия, че дори и да стигне до парламента.

През последните дни редица онлайн медии публикуваха статии, в които се твърди, че бежанците, настанени в интеграционния център на Държавната агенция за бежанците в квартал "Овча купел" са влезли в намиращия се наблизо Нов български университет и са наплашили студентите с викове на арабски. Подобни публикации излязоха в сайтове като dunavmost.bg, novinitednes.net, bunt.bg, както и на сайта на "Канал 3", чийто материал беше озаглавен "Бежанци щурмували НБУ с викове "Аллах Акбар"? Оказа се слух!". Дори offnews.bg се поддадоха на истерията и качиха текста с двусмислено заглавие "Слух крещи "Аллах Акбар" в НБУ, университетът и МВР отрекоха." Въпросът дори достигна до вътрешната комисия в Народното събрание чрез депутата от БСП Красимир Янков, който цитирал циркулиращите в социалните мрежи статии. А на категоричното официално опровержение от НБУ като че ли никой не обърна внимание. Пред "Капитал" д-р Евелина Христова от отдел "Връзки с обществеността" на НБУ увери, че на записите на камерите на университет не се вижда нищо нередно и няма оплаквания, постъпили в администрацията на учебното заведение. "Взети са всички нужни мерки за сигурността", добави още тя.

Откъде започва щурмът

Историята всъщност тръгва в началото на седмицата, когато сайта big5.bg публикува новина със заглавие: "Само в BIG5: Араби щурмуват НБУ с "Аллах Акбар." Историята, поне според BIG5, започва по следния начин. Във вторник група от 15 "ислямисти" нахлуват в НБУ и, според свидетели студенти, започват "рейд" по коридорите, крещейки ислямистки призиви, след което си тръгват. Публикацията е копирана от редица сайтове.

Но това не е единствената статия, пусната от BIG5. Малко по-късно сайтът публикува нова, към която са прикачени снимки, за които се твърди че са направени с мобилен телефон от читател и изпратени на BIG5. Разбираме, че "девет патрула на МВР вчера са бранели студентите от Нов български университет от атаката на арабите, крещящи "Аллах Акбар", научи само BIG5.BG". На снимките от "читателите" обаче няма нито една полицейска кола. За сметка на това намираме същите снимки, публикувани ден по-рано на сайта Lentata.com, под статия със заглавие "Страх и омраза в "Овча купел". Деца, не излизайте на балкона!" (Lentata.com е сайт, с който толерира откровено националистически и расистки възгледи, в който "специални коментатори" са Ангел Джамбазки от ВМРО и Костадин Костадинов, преди от същата формация.)*

И двата сайта твърдят, че медиите и полицията прикриват случката.В своята статия BIG5 твърдят, че медиите и полицията прикриват случката. Същото твърдят и от Lentata.com относно историята на читателя, откъдето BIG5 копират снимките. От СДВР отричат при тях да са постъпвали сигнали. "Единствените сигнали постъпиха от хора от въпросните сайтове", казаха пред "Капитал" от пресцентъра на МВР и добавиха, че единствените патрулиращи коли, изпратени през деня в района на НБУ, са били заради протеста на привържениците на "Атака", които съпроводиха лидера си Волен Сидеров преди влизането му в столичното следствие.

Кои са BIG5?

Потърсен за коментар, редакторът на BIG5, който е отразявал случая, каза, че не знае защо полицията не е получила същите сигнали, каквито е получил сайтът. Редакторът, който не се представи, твърди, че статията е написана след сигнали на човек от администрацията на НБУ и студент, а снимките за втората статия са получени от друг читател, живеещ в района. "Не мога да съм сигурен къде другаде са излизали тези снимки", каза редакторът пред "Капитал".

Сайтът има версия на руски и английски, както и руска версия на своя фейсбук профил. Big5 е регистриран в края на януари от журналиста Васил Петев (син на покойния председател на Съюза на писателите Николай Петев). Той е автор в "Галерия" и съиздател на седмичника "Торнадо" заедно с Огнян Стефанов. През февруари уебстраницата стана първоизточник на информацията, че TV7 ще има нов собственик.

Къде е журналистиката

Подобни публикации с непотвърдена информация, обещаващи шокиращи разкрития, се появяват ежеденевно в интернет пространството, където медийна регулация няма. Информацията често се препредава в мрежата от подобни сайтове и създава усещането, че нещо се случва - особено когато се засегне деликатна тема като бежанците и ислямския терор. Евелина Христова споделя, че слухът е притеснил не само академичната общност, а и семействата им. "Неприятен факт беше, че никоя от медиите, публикували първите новини, не се обади при нас за коментар", каза още д-р Христова.

Ясно е, че подобни текстове нямат общо с журналистиката. Въпросът обаче е към тях да има по-голяма чувствителност не само в обществото като цяло, но и в професионалната общност.

*Забележка: Статията е актуализирана след като на редакционния имейл постъпи оплакване от редакцията на Lentata.com, подписано от Мартин Карбовски и Ева Истаткова, главен редактор. Те подчертават, че в Lentata.com не е излизал нито един материал по темата "за нахлуване на араби в НБУ", а тази информация е била публикувана в сайта front.bg. Front.bg няма официални контакти на страницата "За нас", но пък има директна препратка към lentata.com, а домейнът е регистриран от Ева Истаткова. От lentata.com се разграничават и от определението "расистки", използвано в статията, и питат "откога "националистически" се превърна в негативно определение?"

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 2
    • + 26

    Краси Гаджоков поддържа един много полезен списък на такива "медии":
    http://www.gadjokov.com/2013/11/30/p941
    Неговият критерий е анонимността. В отговор някои сайтове започнаха да предоставят информацията, което от една страна ги изключва от списъка, но от друга става малко по-лесно да се откриват зависимости между тях.

    Нередност?
  • 3
    nikruma avatar :-|
    Nikola Marin
    • - 14
    • + 11

    .... "Прост народ ,слаба държава"..

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 13
    • + 22

    руската хибридна война в действие.

    Нередност?
  • 5
    yaga avatar :-P
    yaga
    • - 3
    • + 11

    Един мустакат на държавна хранилка да вземе да нашляпа дъщеря си.

    "Най-добрият кулинар сред БГ журналистите - Деси Цонева, опроверга писанията, че ще гради кариера в политиката. „Факт е, че скачам във властта, но в четвъртата – медиите. С моя приятел Тодор Петев стартирахме сайта big5.bg и имаме амбицията да показваме нещата от живота такива, каквито са. Редактор съм там и в момента правя разработка за екотероризма в България”, обясни пред Нова тв Деси."

    Нередност?
  • 6
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 2
    • + 5

    Ситуацията с жълтите сайтове излиза извън контрол. Само простотии се тиражират...

    Нередност?
  • 7
    chivalry avatar :-|
    Chivalry
    • - 1
    • + 1

    Шегаджии...

    Нередност?
  • 8
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 5

    да. а бай булгар чете само жълто. и никога не верифицира. и журналистите не верифицират.

    Нередност?
  • 9
    emok avatar :-?
    Емо
    • - 13
    • + 7

    За сайта BIG5 не знам, но за Лентата не съм съгласен с написаното тук . Освен Джамбазки се изявават и много други автори с ненационалистически възгледи, имат интересни статии, коментират се наболели проблеми. А относно цитираната статия "Страх и омраза в "Овча купел". Деца, не излизайте на балкона!" мои приятели, живеещи в Овча купел, коментират, че е болезнено близо до истината.

    Нередност?
Нов коментар