🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В очакване на "зелените човечета"

Министерството на отбраната вече и официално призна, че трябва да се готвим за т.нар. хибридни войни

Специалните част са един от инструментите за неутрализиране на асиметрични и хибридни заплахи от типа на ИДИЛ или руската инвазия в Източна Украйна. Въпреки това обаче българският генералитет периодично повдига въпроса за редуциране на 68-ма бригада "Специални сили" до полк или дори до батальон.<br>
Специалните част са един от инструментите за неутрализиране на асиметрични и хибридни заплахи от типа на ИДИЛ или руската инвазия в Източна Украйна. Въпреки това обаче българският генералитет периодично повдига въпроса за редуциране на 68-ма бригада "Специални сили" до полк или дори до батальон.<br>
Специалните част са един от инструментите за неутрализиране на асиметрични и хибридни заплахи от типа на ИДИЛ или руската инвазия в Източна Украйна. Въпреки това обаче българският генералитет периодично повдига въпроса за редуциране на 68-ма бригада "Специални сили" до полк или дори до батальон.<br>    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Специалните част са един от инструментите за неутрализиране на асиметрични и хибридни заплахи от типа на ИДИЛ или руската инвазия в Източна Украйна. Въпреки това обаче българският генералитет периодично повдига въпроса за редуциране на 68-ма бригада "Специални сили" до полк или дори до батальон.<br>    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По традиция в края на месец март всяка година българското правителство произвежда оптимистичен документ, озаглавен "Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България". По принцип неговата задача е да бъде максимално обтекаем, да представи проблемите на армията в колкото се може по-розова светлина и да убеди обществото и политиците, че сигурността на страната все пак е гарантирана въпреки продължаващата вече четвърт век системна деградация на военните способности. За разлика от своите предшественици обаче тазгодишният доклад не звучи като опус за героичната българска армия. За първи път от години насам той назовава част от проблемите директно и с истинските им имена. И най-вече за първи път официално определя външнополитическото поведение на Русия като заплаха за националната ни сигурност. Другият важен акцент е ескалацията напрежението в Сирия и Ирак. "Не бих искал да прозвуча заплашително, но винаги има реална опасност от военен конфликт, имайки предвид всичко онова, което се случва с "Ислямска държава", с подготовката на радикалните ислямски елементи", коментира през седмицата военният министър Николай Ненчев по повод промяната на военностратегическата обстановка през последните месеци.

"Средата на сигурност през 2014 г. се характеризираше с динамични и противоречиви изменения, които пораждаха трудно предвидими рискове и заплахи за международната и националната сигурност на Република България. Кризата в Украйна има дестабилизиращ ефект по отношение на регионалната сигурност. Динамиката в развитието на "хибридната война" поставя нови предизвикателства пред системата за национална сигурност", се казва още в увода на доклада. Малко по-нататък анализът прави и съвсем детайлно уточнение какъв точно е генезисът на конфликта в бившата съветска република и чия точно е вината за ескалацията му: "Незаконното анексиране на Крим от Русия и систематичните дестабилизиращи действия на Москва в източните части на Украйна, включително проникването на хиляди руски военнослужещи на украинска територия, оказваната подкрепа за сепаратистите в Донбас и провеждането на информационни кампании и кибератаки са нагледен пример за същността и проявленията на тази нова форма на водене на война."

"Войната е мир"

Така за първи път в официален български държавен документ се твърди абсолютно недвусмислено, че на територията на Украйна оперира руска редовна армия без опознавателни знаци – нещо, което Кремъл и до момента категорично отрича. Това съвсем конкретно заявление е рязка еволюция в българското външнополитическо поведение и в абсолютен противовес с обтекаемата позиция по време на служебното правителство, което в края на миналото лято преработи т.нар. "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана" по начин, че да не се конфронтира с Москва и да не дразни администрацията на президента Путин.

Важният детайл тук е, че докладът за състоянието на въоръжените сили е маркиран като проект и тепърва трябва да мине за одобрение през Народното събрание. А парламентът със свое нарочно решение би могло да се дистанцира от твърдението на военните за необявена руска инвазия в Източна Украйна – нещо, което поне националистическият лидер Волен Сидеров (а може би и някои други формации с проруски уклон) със сигурност ще поиска. Може би тук е мястото да се отбележи, че в документа като потенциална заплаха са отбелязани и евентуални "екстремистки действия на организации и лица с крайнодясна и крайнолява идеология" в България.

Въпреки че като основна заплаха за страната ни е посочен международният тероризъм, кризата в Украйна заема централно място в доклада, когато се анализира средата за сигурност, в която България се намира през последната една година. Според документа тя "е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели". По-нататък се описва какво точно трябва да се разбира под термина "хибридна война" и как точно би могла да засегне страната ни.

"Тя съчетава конвенционални и неконвенционални методи, военни и невоенни средства, с особен акцент върху воденето на информационна война и осъществяването на кибератаки. В този контекст целенасочено за постигане на политически цели могат да се използват също и икономически и търговски инструменти, особено енергийната зависимост", разясняват авторите на доклада. И уточняват: "В тази връзка безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити на популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др." Това на практика индиректно възпроизвежда твърдението, отпаднало от "Визия 2020" миналото лято, според което Русия провежда целенасочена информационна война срещу България, като завоалирано посочва кой точно е източникът на дезинформационната кампания.

Загуба на суверенитет до 5 години?

Другата фундаментална заплаха за националната сигурност, която минава като тънка червена линия през целия доклад на военното министерство, всъщност е нещо, което страната ни всъщност си причинява сама – липсата на адекватно финансиране за нуждите на отбраната. Парите за въоръжени сили намаляват от 1.49% от БВП през 2013 г. до около 1.1% в бюджета за тази година. Всичко това се случва въпреки ангажимента на натовските държави на срещата в Уелс миналата година, според който трябва да достигнат до 2% от БВП за отбрана до 2020 г. В доклада се отбелязва, че в момента страната ни отделя за въоръжени сили около 500 млн. евро, а съседна Гърция, която е във финансова криза – около 5 млрд. евро, тоест 10 пъти повече. "Тази тенденция може да доведе до частична загуба на суверенитет на страната до 2020 г.", е най-драстичният извод, който авторите на документа правят. Те все пак уточняват, че въпреки финансовия недостиг и критичното състояние на въоръжението и бойната техника армията може да изпълнява своите мисии и задачи, но "с известни ограничения" и "с цената на допълнително натоварване и рискове за живота и здравето на личния състав".

Въпреки че в документа това не е уточнено, под "частична загуба на суверенитет" вероятно се има предвид все по-наболелия проблем с българските военновъздушни сили и по-специално с изтичащия ресурс на изтребителите ни МиГ-29. През последната една година въпросът със закупуването на нова ескадрила западни бойни самолети нееднократно беше повдиган от командването на бойната авиация, но неминуемо беше посичан с аргумента, че в момента държавата не може да си позволи подобни разходи в размер от порядъка на 700-800 млн. лв. В съвсем обозримо бъдеще обаче това отлагане може да означава, че използваните в момента МиГ-ове трябва да бъдат приземени перманентно поради липса на средства за адекватна поддръжка. При това положение контролът над въздушното пространство на България трябва да бъде извършван при нужда от изтребители на съюзнически държави. Което е де факто частично преотстъпване на национален суверенитет.

В подобно положение в момента са трите прибалтийски републики, които се охраняват на ротационен принцип от натовски пилоти, както и Албания. За целта въпросните държави заплащат годишна такса. В централата на НАТО в Брюксел обаче гледат с известно подозрение на тази практика, тъй като тя провокира все повече малки държави да бъдат в твърде голяма степен консуматор на сигурност, без самите те да допринасят сериозно за нея. Което в крайна сметка постепенно подрива устоите на Северноатлантическия алианс.

Първите стъпки за нещо подобно всъщност вече са направени и докладът за състоянието на въоръжените сили ясно описва това. "В отговор на променената среда на сигурност се сключиха и се прилагат споразумения за презгранични операции за "Air Policing" със съседните страни - членки на НАТО. През 2014 г. провеждането на презгранични операции между Република България и Република Румъния се превърна в рутинна практика. Представители на българските и на гръцките военновъздушни сили проведоха работни срещи относно провеждане на презгранични операции за "Air Policing". Беше подписан съвместен документ по мерките за безопасност при обслужване на авиационна техника при кацане на чуждо летище", уточнява документът.

Yankee – go home...?*

Друг важен детайл в тазгодишния доклад за отбраната е свързан с ролята на българско-американските военни съоръжения и провежданите благодарение на тях международни учения у нас. През изминалата година в страната ни са проведени 71 подобни интернационални военни мероприятия, което е 54% увеличение спрямо предходната 2013 г. Авторите на документа обаче изрично уточняват, че "този ръст се дължи преди всичко на българско-американските учения и подготовки, финансовата тежест на които се поема почти изцяло от САЩ." Или казано по-просто - без финансовата помощ на Вашингтон по линията на споразумението за сътрудничество между България и САЩ по-голямата част от най-мащабните учения с участието на българските въоръжени сили просто нямаше да се състоят в условията на перманентен финансов недостиг. Тоест натренираността на българските военни в момента до голяма степен е функция от щатските учения на българска земя.

По линия на въпросния договор български военнослужещи от години минават интензивни курсове във военните центрове на американската армия в Хоенфелс и Графенвьор в Германия. Само за изминалата една година са извършени шест подобни ротации на военни части от състава на 61-а бригада, 2-а бригада и 3-и механизиран батальон. Също така по линия на програмата на САЩ за подпомагане в областта на сигурността (NSIP) страната ни е получила помощ на стойност около 88 млн. лв., разпределени по линия на седем проекта. Въпросните пари са отишли за осъвременяване на авиобазите Граф Игнатиево и Безмер, за радарното поделение в Горна Малина, за брегова система за контрол на корабоплаването и др.

Между другото през изминалата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров се опита да прокара през парламентарната комисия по отбрана прекратяване точно на това българско-американско споразумение, което, ако беше станало факт, щеше да е тежък удар по и без това недостатъчната подготовка на армията ни. И ако по някакъв начин политическата машинация на националиста русофил успее, това би било христоматиен пример за добре проведена "хибридна" операция.

---

*Янки, вървете си вкъщи

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inspektorstrezov avatar :-|
    Инспектор Стрезов
    • - 20
    • + 121

    Смело и право в очите. Браво на военното министерство.

    Нередност?
  • 3
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 143
    • + 51

    Момчета и момичета, погледнете биографията на министърчето Даниел Митов! Чували ли сте за него, преди да стане министър? Не? Ами как ще чуете, той е чист вашингтонски парашутист! Спуснаха го "отгоре", както Колето Младенов навремето. Та нашето военно министерство е вече филиал на ЦРУ. Митов преписва директно американските пропагандни тези.
    Суверинитета отдавна сме го загубили. Чудя се колко ум трябва да има човек, за да напише че няколко стари самолета били повод за загуба на суверинитет, но тренировките на армията ни изцяло финансирани от САЩ не са загуба на суверинитет. Явно нашите военни вече не са наши.

    Нередност?
  • 4
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 136
    • + 49

    И между другото именно Русия е жертва на американската "хибридна война". Превратът в Украйна е част от нея. Бълващите антирусизъм НПО финансирани от САЩ също са част от нея. Но САЩ винаги са правили така - приписват собствените си гнусни дела на набелязаната жертва. Така беше и с оръжията на Саддам, така правят поне от ВСВ насам.

    Нередност?
  • 6
    poptcheva avatar :-|
    Free person
    • - 19
    • + 71

    Така и трябва да се реагира,защото зелените човечета така и не са напускали България.
    И сега вой до небесата ,особено от страна на Сидеров и сие,да не говорим за комунистите ,да не говорим за Фондация Евразия,за хамелеоните ,като ЛИС33....

    Нередност?
  • 7
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 7
    • + 57

    - Красные разбили Петлюру! ... через полчаса будут уже здесь.
    - А почему стрельбы нет?
    -Тихо, ВЕЖЛИВО идут ...

    М. Булгаков - "Белая гвардия"

    Нередност?
  • 8
    plamenhristov5 avatar :-|
    plamenhristov5
    • - 18
    • + 86

    Поздравления за политическата смелост на военното ни ръководство!

    Нередност?
  • 9
    bajhuj avatar :-@
    Николай Колев
    • - 4
    • + 58

    А контраразузнаването/ДАНС имат ли отношение по въпроса? Това не е ли точно тяхна задача?

    Нередност?
  • 10
    VladimirYosifov avatar :-?
    Vladimir Yosifov
    • - 72
    • + 21

    Ние нямаме отбрана , а Чуждестранен легион.
    Нашите войници защитават само чужди граници, летища, гари, заводи, села и градове .
    Защо наричаме Легиона АРМИЯ ?

    Нередност?
Нов коментар