🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Стандарт" може да смени собственика си

Притежателят на мажоритарния пакет от акции Тодор Батков обещава да прехвърли дела си на журналистите в медията

Тодор Батков реши да се раздели с вестник "Стандарт"
Тодор Батков реши да се раздели с вестник "Стандарт"
Тодор Батков реши да се раздели с вестник "Стандарт"    ©  Георги Кожухаров
Тодор Батков реши да се раздели с вестник "Стандарт"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Мажоритарен собственик на вестник "Стандарт" вече са журналистите. Това съобщава в броя си от вторник заглавната статия на хартиеното издание. Всъщност собствеността все още не е променена и засега става дума за обещание на мажоритарния собственик на медията Тодор Батков. Бизнесменът и адвокат е решил да подари акциите си на журналистическия екип по повод 25-ия юбилей на вестника, твърди всекидневникът. Това е станало в понеделник, 8 януари 2018 г., на среща в кантората му на ул. "Алабин" с целия екип на "Стандарт".

"Свободата на словото е гарантирана, когато журналистите сами носят пълната отговорност за изданието, което правят", казва пред собственото си издание адвокат Батков. Така "Стандарт" става първият вестник в последните години, чието управление и бъдеще е в ръцете на журналистическия екип, твърди изданието.

От публикацията излиза, че журналистите в медията ще получат дела на Батков от 65.5% в компанията "Стандарт нюз", а миноритарната част от собствеността - 34.5%, остава в "Пресгрупа Утро", притежание на австрийската "БГ приватинвест". Собствеността в последното се поделя между българина Христо Грозев и Карл Лотринген-Хабсбург.

Дотук само твърдения и малки, но друг тип промени

Технически прехвърлянето още не се е случило. Има предварително споразумение, казаха за "Капитал" запознати с промените. Желанието на Тодор Батков било акциите на изданието да бъдат наистина разпределени между журналистите, без нито един от тях да придобива по-голям дял. Според източника ни акциите няма да отидат само в ръцете на главния редактор и изпълнителен директор на "Стандарт нюз" Славка Бозукова. С книжата журналистите реално ще поемат и активите, и пасивите на дружеството, а към септември 2017 краткосрочните задължения са 5.7 млн. лв., а дългосрочните - 5.1 млн. лв., се вижда от отчета в Търговския регистър. Само данъчните задължения са за 2.8 млн. лв.

От публикувания през декември 2017 г. в Търговския регистър план за преобразуване на дружеството "Стандарт нюз" става ясно, че Тодор Батков създава нова компания - "Стандарт хънт" ЕАД, в която отделя ловния си бизнес, който до момента очевидно е бил част от общата фирма. Общото събрание на акционерите, на което е станало преобразуването на дружеството, е било в началото на декември. В "Стандарт хънт" Батков е прехвърлил и част от задълженията (под 1 млн. лв.), които не са на вестника, а на ловното стопанство, както и инвестиционен имот за 1.7 млн. лв.

В края на 2017 г. в редакцията е бил представен "инвеститор" (без детайли как се казва и с какво се занимава), който заявил, че е готов да поеме дължимите части от заплатите на журналистите, като за целта с всеки от тях се сключи индивидуален договор, твърди източник на "Капитал". Условието било обаче да се изчисти проблемът със собствеността.

Какво означава това за медийната среда

През последните години "Стандарт" изпитваше сериозни финансови затруднения. Журналистите не получаваха редовно заплатите си, а отделно се натрупваха дългове към доставчици и държавата. Досега обаче адвокат Батков винаги е настоявал, че вестникът не се продава. "Вестникът не е бизнес проект. Това е едно начинание, което аз придобих в памет на моя покоен баща, който беше известен журналист и за мен беше изключителна, голяма личност. Взех "Стандарт", за да продължа делото на баща ми, и в този смисъл последното нещо, с което бих се разделил, е "Стандарт"," категоричен бе през годините той. Времената за печата се промениха, вероятно с това и намеренията на издателя.

През 2011 г. Тодор Батков частично се раздели със собствеността си в компанията зад вестника. Той запази 65.5%, защото под натиска на кризата продаде останалите 34.5% от нея на "ГМ прес" с намерението да съживи бизнеса си.

Постепенно "ГМ прес" придоби изцяло два от най-влиятелните регионални вестника - "Струма" и "Марица", а през ноември 2011 г взе 50% в "Интермедия", което стои зад сайта blitz.bg и издава вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор".

След фалитa на КТБ през 2014 г. стана ясно, че "ГМ прес" е била една от компаниите, получавали през куха фирма - "Булит 2007", финансиране от банката за притежаваните медии. По-късно "ГМ прес" бе обявена в несъстоятелност. За да се спаси част от собствеността й, в края на 2015 г. сайтът и делът от 34.5% в "Стандарт" беше прехвърлен на "Пресгрупа Утро", която е собственост на австрийското дружество "БГ приватинвест". Според Търговския регистър това не се е променило с днешна дата. В "БГ приватинвест" съдружник с 50% е Христо Грозев. Той беше един от купувачите на Вестникарска група "България" ("Труд", "24 часа", "168 часа" и пр.) от германската компания WAZ заедно с Огнян Донев и Любомир Павлов. Впоследствие отношенията между тях рязко се развалиха и Грозев подаде сигнал срещу двамата си съдружници в прокуратурата. Той беше използван за повод върху Донев и Павлов да се стовари цялата магистратска мощ, която групата около Делян Пеевски беше способна да мобилизира.

Иначе през последните години Батков вече дари едни свои акции - тези на футболния "Левски". Основната част от тях бяха взети от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 8

    Изданието минало на загуба и бива щедро подарено на журналистите..

    Демек каквото са си надробили - да сърбат..

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 6

    Интересно, какъв е размерът на основния капитал на "Стандарт нюз", има ли дружеството съизмерими със задълженията вземания. Или да очакваме "намесата" на адвокат Ал. Ангелов.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Подарява на журналистите задълженията си.

    Нередност?
  • 4
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 1
    • + 2

    чао

    Нередност?
  • 5
    atu44545877 avatar :-|
    atu44545877
    • + 3

    По начина на списване предполагах, че "Стандарт" е поредният парцал на "Кой", е оказа се, че шеф е Батков!? В България това нищо не значи. Батков е пългав и гъвкав "бизнесмен" и нищо не му коства да е поредното "пиколо" на "Кой". Все пак има и нещо хубаво - "Стандарт" очевидно си отива...

    Нередност?
  • 6
    mitko558 avatar :-|
    mitko558

    Статията не коментира най-важното - какъв е продаденият тираж на Стандарт.

    Нередност?
  • 7
    mitko558 avatar :-|
    mitko558

    До коментар [#5] от "atu44545877":

    Стандарт никога не е бил на "Кой". "Кой" да не е глупав да притежава губещи медии.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#7] от "mitko558":

    Всичките печатни медии на Пеевски в близко бъдеще ще бъдат на загуба (директно). Ползите са косвени. Печатни медии се четат предимно от застаряващото, манипулируемо поколение. Лесно се превръщат в гласове. Или пък пререпречват пътя на алтернативни политически партии към властта.

    Нередност?
Нов коментар