"Свободна Европа" се завръща в България, но като мултимедийна платформа

Сайтът трябва да започне да функционира от началото на декември тази година

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Централата на радио "Свободна Европа" информира в официално съобщение, че медията се завръща в България. По информация на "Капитал" страната ни е част от по-обширен проект за завръщането на "Свободна Европа" в региона. Освен в България радиото ще разкрие и своя редакция в Румъния.

Целта на това завръщане е да се направи опит за засилване на медийната среда в двете съседни страни, става ясно от съобщението. Медията затвори българския си офис и прекрати предаванията на български през 2004 г. От Румъния радиото си тръгна през 2008 г. От 2004 до 2006 г. в България работи радио "Нова Европа" – наследник на "Свободна Европа". През годините в България радиото се наложи като символ на свободната и независима журналистика. По условие медиата открива офиси на пазари, за които се счита, че тези пазарни ценности са в криза, което е показателно за оценката на българската среда.

От началото на декември т.г. "Свободна Европа" ще предлага мултимедийна продукция - коментари и анализи - на български и румънски език и ще си партнира с местни медии, за да засили съществуващи проекти, които залагат на публична отчетност и разкриват "фалшиви новини", се разбира още от прессъобщението.

"Надяваме се, че нашето покритие, осъществено от местни журналисти, ще помогне за ръст на свободната преса, ще промотира демократичните ценности и институции, ще насърчи информираната дискусия и в двете страни за мястото им в НАТО, ЕС и други западни организации. Очакваме да си сътрудничим с местни независими медии и с гражданското общество", коментира Томас Кент, президент на "Свободна Европа". В съобщението се казва още, че и държавни представители, и хора от гражданския сектор, и журналисти в България и в Румъния са изразявали притесненията си, че дезинформацията, корупцията и социалното разделение рушат политическата система.

В момента "Свободна Европа" присъства на Балканите със свои бюра в Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Освен това има и програма на румънски език за Молдова.

На българския пазар от няколко дни се коментира завръщането на медията, както и това че организацията на работата в местното бюро на "Свободна Европа" ще се ръководи от журналиста Антони Георгиев. Пред "Капитал" той заяви, че не може да потвърди, че е свързан с проекта, и отказа коментар.

Кой е Антони Георгиев

Той е създател и главен редактор на англоезичното списание Vagabond, бивш главен редактор на Playboy в България. През 1989 г. се установява в Копенхаген, през 90-те живее в Лондон, където работи за Би Би Си, след което е редактор в радио "Свободна Европа" в Мюнхен и Прага. В периода 1996 - 2002 г. се завръща в Копенхаген като журналист, писател и фотограф на свободна практика. През 2005 г. основава разпространяваното на българското летище списание HighFlights. Автор е на романа "Виена", съавтор е с Димана Трънкова на книгите "На изток от Константинопол", "Пътеводител за еврейска България", "Пътеводител за османска България" и "Турците в България".

През 2013 г. комисията по досиетата го обявява за агент на Държавна сигурност с псевдоним Бойко. Той е бил вербуван в средата на 1988 г. от Шесто управление на ДС, а от 1990 г. има предложение за унищожение на материалите на Бойко.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 3

    10 години ГЕРБ - 30 години назад.
    НСега остава и да почнат да го блокират и да арестуват за слушането му, като по времето на любимеца на днешния несменяем Първи...

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 1

    Ще ми бъде интересна борбата на Пеевските парцали срещу новия враг.

    Нередност?
  • 3
    nxo44693674 avatar :-P
    nxo44693674
    • + 2

    Ще ги изгонят патриотарите и Буда с пълно мнозинство в парламента. Как така някакви вражески станции ще им се бъркат в работата, ама ха.

    Нередност?
  • 4
    sarunka avatar :-?
    sarunka
    • - 1

    абе този да не е бил двоен агент та сега го правят шеф

    Нередност?
  • 5
    objective avatar :-?
    objective
    • + 2

    Завръщането на радио "Свободна Европа" в България показва по най-красноречив начин, че сегашна България не е част от свободна Европа.

    Нередност?
  • 6
    objective avatar :-@
    objective
    • + 1

    Още едно потвърждение на факта, че в България има медийна цензура. Днес, на 23 юли 2018 г. по АЛКАТЕЛ IP емисията преедаването "Лице в лице" на БТВ, което анонсира и обоснова появата на радио "Свободна Европа", бе подменено с "Комиците" !

    Нередност?
  • 7
    sarunka avatar :-|
    sarunka
    • - 1

    До коментар [#6] от "objective":

    аз пак и теб да питам тоз шестак дето ще го оглави да не е бил двоен агент та с такова въодошевление приемша всичко за чиста монета. питам го сериозно, защото не мога да си представя че ще вярваш на всичко което чуеш по това радио и знаеш, че шеф му е шестак.

    Нередност?
Нов коментар