🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбата на "Нова тв" е финализирана

Братът на Кирил Домусчиев - Георги, става председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп"

"Нова" вече е собственост на Георги и Кирил Домусчиеви. Георги е новият председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп"
"Нова" вече е собственост на Георги и Кирил Домусчиеви. Георги е новият председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп"
"Нова" вече е собственост на Георги и Кирил Домусчиеви. Георги е новият председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп"    ©  Юлия Лазарова
"Нова" вече е собственост на Георги и Кирил Домусчиеви. Георги е новият председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

При втория си опит за продажба скандинавската Modern Times Group (MTG) успя бързо да финализира продажбата на 95% от дела си в Nova Broadcasting Group в България. Новият собственик на медийната компания е дружеството на братя Домусчиеви - "Адванс медиа груп", като новината е поднесена лаконично в официално съобщение на сайта на MTG.

Президентът и главен изпълнителен директор на MTG Йорген Мадсен Линдеман коментира: "Много сме доволни, че завършихме продажбата на "Нова". Постъпленията ще бъдат използвани за ускоряване растежа на платформите ни за съдържание, включително чрез придобиване."

Кой ще управлява телевизията

В Търговския регистър промените все още не са отразени, но на сайта на "Нова" вече пише, че като изпълнителни директори на "Нова броудкастинг груп" са назначени досегашните прокуристи - Вяра Анкова - "професионалист с голям опит в телевизионното управление", и Николай Андреев - дългогодишен финансов директор. Силва Зурлева остава съветник на борда

Братът на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев - Георги Домусчиев, е новият председател на съвета на директорите на "Нова броудкастинг груп". В борда влизат още Тонка Генова - финансист, и Николай Василчев - юрист. "Нашето желание е да поддържаме досегашната политика на "Нова броудкастинг груп" на свободна и обективна медия, с високо качество на телевизионното и дигитално съдържание, лоялна към зрителите и коректна към партньорите. Ще инвестираме в ускорена модернизация на телевизията, в човешкия капитал и в създаването на все повече български продукции. "Нова телевизия" ще бъде българска телевизия, подкрепяща българските сериали, филми и развлекателни програми", гласи официалният коментар на Георги Домусчиев.

"Нова броудкастинг груп" е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала: "Кино Нова", Diema, Diema Sport, Diema Sport 2, Diema Family и Diema Extra. В портфолиото и влиза и най-влиятелната онлайн компания "Нетинфо". Част от нея са имейл платформата abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.

Домусчиев придобива "Нова" за 185 млн. евро, след като държавата в лицето на КЗК блокира купуването ѝ от компания на чеха Петр Келнер, вече собственик на българския бизнес на "Теленор". Според източници на "Капитал" властта е предлагала на Келнер да включи за партньор в сделката за медията Кирил Домусчиев, но чехът е отказал. Веднага след това сделката е спряна.

Откъде са парите

По-голямата част от цената за "Нова тв" идва от синдикиран заем. Той е за 100 млн. евро, които са отпуснати от четири банки, които и досега финансират бизнеси на купувачите - братята Кирил и Георги Домусчиеви. Става въпрос за топ три на банките в България по активи - Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ, както и белгийското поделение на френската банкова група - BNP Paribas Fortis.

Това става ясно от документи, подадени към Търговския регистър по партидата на дружеството купувач "Адванс медиа груп" в деня на оповестяване на сделката. Така въпросът с над половината от финансирането има ясен отговор, като остава неясен произходът на останалите 85 млн. евро. Според документите те ще бъдат осигурени от "Адванс медиа груп" чрез заем от прекия му акционер "Адванс медиа партнърс", без обаче да е ясно дали те са собствени средства на групата на Домусчиеви, или идват от друг заем.

Първата възможност е те да са собствени средства на групата на Домусчиеви. Сумата звучи внушително, но само за 2017 г. "Адванс пропъртис" получава почти 120 млн. лв. дивиденти от дъщерни компании - основно от "Хювефарма" и "БМФ порт Бургас". Така че теоретично сумата не е непосилна.

Други варианти са и тези пари да са осигурени поне частично със заеми от банки или пък с капитал от неназован или желаещ да остане скрит партньор. Засега обаче няма официални документи в тази посока.

Собственикът

"Адванс медиа груп" е дъщерна компания на инвестиционния холдинг "Адванс пропъртис", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, който консолидира огромната част от бизнесите им - 1.2 млрд. лв. активи по данни за 2017 г. По данни от компанията в него влизат 117 дружества в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е мултинационалната фармацевтична група "Хювефарма". Инвестиционното дружество притежава и "Параходство Български морски флот", както и пристанищния оператор "БМФ Порт Бургас".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 4

    Каква е тази мутренска държава-бутафория-султанат, след като скорострелно се сключва сделка между частни компании (определени лично от министър-председателя), преди съда да се е произнесъл относно забраната за първия (чешки) кандидат да купи телевизията?!? Има ли в тази държава закони и институции, или всичко се решава еднолично от султана?

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 4

    Тия тръгват да богатеят с парите от червените куфарчета дадени на родителите им и продължават с разбойническата приватизация на държавни предприятия взети за жълти стотинки.

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 5

    Продажбата била финализирана?
    И аз финализирах с гледането на тази телевизия!
    Не че преди това я гледах много.

    Нередност?
  • 4
    awb1555584705607153 avatar :-|
    Матей Чифчиев

    Поне да закупят камери и най-после да тръгнат в Hd формат! А дано, ама надали скоро! Остана най-мъглявата телевизия!

    Нередност?
Нов коментар