🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разчистването в "Нова" продължава

Христо Христов вече не е изпълнителен директор на "Нет инфо", има нов прокурист - Стефана Здравкова, а телевизията има нов финансов директор - Станка Крушарска

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Христо Христов е освободен от позицията изпълнителен директор на интернет компанията "Нет инфо" с решение на съвета на директорите, беше обявено в официално съобщение на "Нова броудкастинг груп" (НБГ). В дружеството е назначен прокурист - Стефана Здравкова, която за последно беше директор за България на eMAG. "Нова" държи 70% от акциите на "Нет инфо" (самият Христов държи 3%, а останалите 27% са собственост на Радосвет Радев).

Преди новото й назначение до края на 2018 г. Здравкова е била директор за България на eMAG, а между 2008 и 2015 г. последователно е била директор "Продажби" на Logitech Europe и Toshiba Europe в България. Професионалната й биография включва още мениджърски позиции в Siemens Mobile и XEROX Bulgaria, се казва в съобщението на "Нова". От медийната група обявиха, че "ще разчитат на нейната експертиза и висок професионализъм за запазване на лидерската позиция на "Нет инфо" на пазара в България и за постигане на бизнес целите на компанията".

Малко след бурята

Решението идва малко над седмица след като Христов обяви в профила си във "Фейсбук", че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". Коментарът му бе провокиран от факта, че преди това дългогодишният журналист от спортния сайт gong.bg и негов главен редактор от създаването му Николай Александров напусна. Според официалната версия това е станало по "взаимно съгласие", но неофициално - след натиск от страна на новите собственици на "Нова броудкастинг груп" – братята Домусчиеви, които притежават и футболния клуб "Лудогорец", докато Александров е привърженик на ЦСКА. Сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз" са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги купи "Нова броудкастинг груп".

В интервю за "Капитал" през миналата седмица Христо Христов коментира, че в така създалата се суматоха на полунапуснал главен редактор в екипа на "Гонг" е имало известно объркване какво се случва и точно тогава на него са се появили някои странни новини. "Как точно тези новини се оказваха на сайта няма да кажа по две причини: от една страна, има опасност да навредя на колеги, които все още работят в "Нетинфо", от друга страна, не искам да бъде обвинен в клевета, защото не съм присъствал лично на случките, а са ми разказвани от трето лице. Но мога да кажа, че това са новини, които не попадат в новинарския поток по преценка на редакторите от екипа на спортния ни сайт", коментира Христов.

И "Нова" с нов финансов директор

Освен смяната на Христов със Здравкова в медийната група има и друго назначение. Станка Крушарска ще заеме позицията "Финансов директор" на "Нова". Тя е представена като човек с 14 години опит във финансовата област, като последните пет е заемала длъжността директор "Корпоративно банкиране" в "Банка Пиреос България", а преди това е работила в Банка ДСК и Хеброс банк.

След като "Нова броудкастинг груп" смени собственика си, от компанията си тръгна Силва Зурлева - дългогодишен член на борда на директорите на "Нова". След нея напусна и Виктория Бехар, която близо два месеца бе ръководител "Стратегическо развитие" на новините и актуалните предавания на телевизията. Новото ръководство на телевизията е предложило на трима разследващи журналисти от медията промяна на трудовите взаимоотношения. Трудовите договори на Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов ще бъдат прекратени, като им се предлага да произвеждат продукция, която после да предлагат на телевизията.

"Поканата за ново договаряне е част от цялостния процес на преструктуриране в групата. В нюзрумите на медийните компании по цял свят също се преценява формата на договаряне - трудови взаимоотношения или авторски договори с гарантирано възнаграждение и допълнителна финансова и техническа обезпеченост за производството на материалите. Предвид амбициозната бизнес стратегия на НБГ това би довело до създаване на повече качествена продукция при оптимизиране на разходите", коментираха от мениджмънта на "Нова тв" пред "Капитал". Те са категорични, че на всички нива се извършва оптимизация на бюджета и повишаване ефективността на процесите.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • - 1
    • + 5

    Много мръсно и гнъсно. Не гледайте.

    Нередност?
  • 2
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 7
    • + 2

    Нова е частна телевизия. Могат да гонят и назначават когото си искат. Както вие пишете само неща удобни за Прокопиев (често пълни лъжи), така и те могат да говорят каквото си искат.

    Нередност?
  • 3
    access_limited avatar :-|

    Нормално е.
    Трагедия е само за "заинтересованите".

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 1

    "7 милиона изпърделки чекат ъ ги кендзиме у модзъко яко! Циъни, джендъри, беджанци, негри, алелелелеле баттт-коууууу, ънпрауч' препълниме гърнето!"

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ами те спряха капките и господарите, добре че сте вие да кажете че е инмало някакви промени, щото не съм пускал Нова от финала.

    Нередност?
Нов коментар