Още кадри на Пеевски в "Нова" на Домусчиев

Васил Иванов от "Канал 3" ще замени разследващите журналистки Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Ден след като прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, "Нова тв" обяви нов проект за журналистически разследвания. Плановете са той да започне от есента, а основното лице в него да е Васил Иванов. В момента той работи в Канал 3, след като си тръгна от "Нова" при доста съмнителни обстоятелства.

Как Васил Иванов си тръгна от "Нова"

Той напусна телевизията през лятото на 2017 година след скандал, на който той се опита да сложи етикет "цензура". Тогава той обвини директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска в спиране на негови разследвания.

От обясненията на Иванов тогава и последвалите отговори на "Нова" и лично на Сарелска, публиката по-скоро остава с впечатление, че е свидетел на личен конфликт между колеги, макар и с претенцията за принципен спор за журналистически стандарти. На практика обаче по тази тема се каза твърде малко и усещането беше, че Васил Иванов се опитва да даде аргументи за отстраняването на Дарина Сарелска. Това в крайна сметка се случи няколко месеца по-късно след силна кампания срещу нея в медиите около Пеевски. Преди нейното отстраняване по телевизията беше излъчено интервю с американския адвокат на Цветан Василев, който придвижва жалбата му в САЩ по закона "Магнитски".

Махайки се от "Нова", Иванов отиде в близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия Канал 3, където работи досега. Този трансфер засили подозренията, че напускането му всъщност е било е част от кампанията срещу Дарина Сарелска, тъй като тя отказва да се съобразява с линията на властта в "Нова".

Васил Иванов не е единственият кадър на Канал 3, който отива в "Нова". Броени дни след като телевизията стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, те извършиха първото назначение на важна ръководна позиция. На позицията директор на "Новини и актуални предавания" застъпи Миляна Велева, която е работила на две места, свързвани със силното влияние на Делян Пеевски (ТВ7 и Канал 3).

Какво включва новия проект за разследващо предаване

В прессъобщението от днес на "Нова тв" до медиите се съобщава, че новият проект ще се реализира от Иванов, който се връща в медията и един вид е реабилитиран от новия собственик. "От септември зрителите отново ще имат възможност да проследят как журналистът Васил Иванов разобличава престъпни схеми за корупция, кражби и измами. Той се завръща в медията с подписан авторски договор след личната покана на собственика на "Адванс медия груп" Кирил Домусчиев", гласи официалното съобщение.

Очевидно връщането на Васил Иванов е стратегическо преди предстоящите местни избори. В официалното съобщение на "Нова" изрично се обръща внимание, че "в неговите репортажи са уличени редица висши държавни и общински чиновници в корупция и други злоупотреби с власт. Както те, така и десетки кметове и директори на агенции, разследвани от Васил Иванов, губят постовете си", пише в прессъобщението.

Към екипа на новия проект се присъединява и репортерът на "Нова" и TrafficNews.bg Тина Ивайлова.

Подмяната в "Нова"

В началото на месеца се разбра, че "Нова тв" е предложила на трима разследващи журналисти от медията - Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов, промяна на трудовите взаимоотношения, като им се предлага да произвеждат продукция, която после да предлагат на телевизията. Вчера двете журналистки бяха освободени, което означава, че не са приели новата форма на договаряне, която им е предложена. Каква е тя, те не коментират. Засега все още не се знае какво ще е бъдещето на Николов, който в момента е в отпуска.

Днес във facebook профилите си Бенатова и Шикерова са отбелязали, че напускат "Нова", а отдолу с малки букви се чете "и честит празник на @Boyko Borissov!".

По повод промяната на договорите на разследващите журналисти от "Нова" коментираха пред "Kапитал" още миналата седмица, че "поканата за ново договаряне е част от цялостния процес на преструктуриране в групата. В нюзрумите на медийните компании по цял свят също се преценява формата на договаряне - трудови взаимоотношения или авторски договори с гарантирано възнаграждение и допълнителна финансова и техническа обезпеченост за производството на материалите. Предвид амбициозната бизнес стратегия на НБГ това би довело до създаване на повече качествена продукция при оптимизиране на разходите", казаха от мениджмънта на медията.

Един от малкото хора, които имаха смелостта да заявят силна позиция и да кажат, че има опит за безпрецедентна намеса в редакционната политика на онлайн изданията от групата на "Нет Инфо" - част от "Нова броудкастинг груп" (НБГ), бе изпълнителният директор Христо Христов. Това предизвика освобождаването му от поста, а от компанията казаха, че се "противопоставят на опита за дискредитация на медията с цел обслужване на интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    blah avatar :-|
    blah
    • + 6

    Ами как, Василчо нали трябва да прави още поръчкови, платени разследвания срещу неудобните за управляващата мафия. Само гледайте как ще се развихри сега преди кметските избори - предвиждам дузина "отстреляни" медийно непослушни кметове за отскок.

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 4

    Капитал и Дневник, Вие тогава взехте страната на "разследващия" уж журналист В. Иванов, който отдавна е познат в медийните среди, че не е разследваж журналист, а човек със сериозни мании и зависимости/ не само алкохолни...../. Вие тогава се присъединихте към критиците на Сарелска/ която била гербаджийка- ... то и Плевнелиев беше де,май.../. Тогава Сарелска бе защитена от всичките си колеги, които знаеха , че е почтен човек. Сега поне малко се коригирайте.... Всеки знае, че Иванов е на пеевски, както са на пеевски прословутите "Иван и Андрей", които по негово нареждане атакуваха тогава семейство Паси, с разни преследвания от мутри, понеже ги беше страх от евентуално избиране на един пост на един от тях. Защо тогава никой не защити семейство Паси от медийните мутрички маскирани като "шоумени" и " левскари". Така промотирахте и Йончева/ дясната ръка на руското ченге Гарелов/ на последната кампания, а се изля помия върху Габриел....Къде е сега толерираната от Вас Йончева, защо не и поискахте оставката и като кандидат, защо сега се е скрила. Защото постигна целта си- сега ще се дистанцира.

    Нередност?
  • 3
    mapmot avatar :-|
    Димитър Хаджиев
    • - 5
    • + 1

    Колко страшно! Миролюба Бенатова няма да се лензи от екрана! Какво правим?!? Как ще живеем?!?

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 5

    Сега ще потекат едни реки от фондове за "медийно отразяване", "разяснителна кампания", "запознаване на населението"....

    Нередност?
  • 5
    wfe47469874 avatar :-(
    TVV
    • + 3

    Ами какво мога да кажа - ако зрителите не одобряват промените в дадена телевизия - да не я гледат и да я бойкотират.

    Сега хората продължават да си купуват неща от Лафката на пеевски, може би цигарките на Булгартабак - т..е на пеевски, продължават да си купуват вестници на пеевски и да гледат телевизии, които са собственост на близки на пеевски.

    Кой би имал уважение към общество, което не реагира по никакъв начин на промените - дори и като консуматор?

    Нередност?
  • 6
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • + 1

    Егати как се обърна плачинката! Преди 2 години Капитал и Дневник ми обясняваха, че Васил Иванов е жертва на ГЕРБерката Сарелска. Сега ми обясняват обратното. Че даже малко нещо дисидент излиза тази Сарелска. Защо не си прочетете статиите от 2017 и какво внушават? Тъжна работа...

    Нередност?
Нов коментар