🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще се промени вестник "Сега"

Медията ще се развива онлайн, а от Нова година на хартия ще излиза само в събота

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

От 1 януари вестник "Сега" ще се развива като сайт, а на хартия ще излиза само едни път седмично - в събота. Досега всекидневникът излизаше от понеделник до събота и на хартия.

Промяната

Собственикът Сашо Дончев продължава да инвестира в изданието, а усилията на екипа ще са насочени основно към развитие на онлайн медията. За седмичното хартиено издание също се предвижда да има нова концепция, която ще стане ясна в началото на следващата година.

Новината за спирането на "Сега" като всекидневно хартиено издание се потвърждава и от каталога на "Доби прес" и "Български пощи" за абонамент на периодичните издания през 2020 г. За следващата година вестникът ще има само 52 броя.

"Капитал" потърси за коментар главната редакторка на вестника - Теодора Пеева, която коментира, че през последните години не само в България, но и в световен мащаб се наблюдава пренасочване на читателите от печатните към дигиталните версии на медиите. "Затова, въпреки че аудиторията на печатното издание на "Сега" е стабилна, според нас е необходимо да се вложат повече усилия в развитието на сайта на "Сега", който е сред най-старите и популярни медийни сайтове у нас", каза Пеева. Тя уточни, че след дълги дискусии с екипа са решили, че за да се запази качеството на поднасяната информация и да продължи "Сега" да се развива като модерна дигитална медия и след Нова година, вестникът ще стане седмичник.

"Искам да подчертая, че това е един от малкото случаи, при които промяната е предложена от екипа на медията с идеята за по-ефективно използване на ресурсите за бъдещо развитие, а не е наложена от финансови причини", уточни Теодора Пеева. Тя каза за "Капитал", че по този повод се разработва нова концепция, която ще съчетае най-доброто от всекидневния и съботния брой, като приоритет ще се даде на задълбочените анализи, коментари и разследвания, с които вестник "Сега" е известен. "Това не е лесна задача при непрекъснато влошаващата се медийна среда у нас, но сме оптимисти, че ще се справим. Както правим вече 22 години", коментира Пеева.

По информация на "Капитал" издателят ще инвестира в малко тв студио с монтажен комплекс. Вече са назначени оператор и видеорежисьор. Планът е в бъдеще да бъде развит 24-часов онлайн видеоканал. "От Нова година ще добавим видео- и аудиосъдържание, като амбицията ни е да използваме най-добрите практики в журналистиката, за да отговорим на високите очаквания на нашата аудитория", каза главният редактор на "Сега" Теодора Пеева.

"Новите задачи, които стоят пред "Сега", изискват преструктуриране на редакционния екип и наемане на журналисти, специализирани в друг вид комуникация. Амбицията ни е да създаваме собствено видео- и аудиосъдържание, с което да допълним и доразвием информацията, която поднасяме на нашите читатели. Както и да даваме платформа за изява на авторитетни журналисти, които бяха лишени от възможността да работят свободно", коментира Пеева.

За вестника

Вестник "Сега" е седмият по популярност национален всекидневник и деветият най-четен вестник (заедно със седмичниците) според проучването на агенция "Маркет Линкс", направено през март 2018 година. Той е и единственият опозиционен всекидневник, който инвестира усилия в качествена журналистика.

Едноличен собственик на акциите на "Сега" ЕАД е създадената през 2003 г. във Великобритания фондация "Дончев". Нейни учредители са адвокат Явор Маноилов и Сашо Дончев.

През компанията "Ди Ди Мениджмънт" Сашо Дончев контролира "Овергаз Холдинг" АД, който е мажоритарен собственик на 16 компании. Дейността на по-голямата част от тях е свързана с проектирането и изграждането на газопреносни мрежи и доставка на природен газ. Част от компаниите извършват дейности по стопанисването и изграждането на недвижими имоти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 6

    Не съм фенка на СЕГА, нито като съдържание, нито като визия и дизайн на сайта им. Уж са "опозиционна" медиа, уж се опитват да кажат нещо срещу властта, но някакси никога не им стига смелост да го кажат докрай, и винаги се получава нещо половинчато (за разлика от Капитал, които са много по-директни). А визията на сайта им все едно е правена преди 20 години - няма ли кой да им направи функционален, мултимедиен сайт с модерен дизайн (като на Капитал например)?!? Това за студиото с монтажен комплекс обаче е добра идеа - вие в Икономедиа трябваше да сте го направили отдавна!

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Всичко зависи от грантовете... най-малкото за хубавата визия и функционалност на капитал ;)

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 2

    До коментар [#2] от "mickmick":

    По-добре е българския данъкоплатец да плаща за всичко, нали.

    Качеството идва от това как е направено, а не за колко пари.

    Друго си е днешните управляващи да кажат, колко десетки и стотици милиони са дали.
    Не е ли по-добре да се каже как с малко пари може да се направи много и качествено. Това не е ли по-важно и по-добре.

    Нередност?
Нов коментар