🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"БТВ медиа груп" е увеличила печалбата си през 2019 г. с над 24%

Очаква се в средата на тази година сделката за придобиване на СМЕ от PPF да приключи

''БТВ медиа груп''    ©  ''БТВ медиа груп''
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"БТВ медиа груп" е увеличила приходите си през последното тримесечие и за цялата минала година. Печалбата на групата също расте, показва отчетът на Central European Media Enterprises (CME) - компанията, майка на българската медийна група. Най-голям акционер в СМЕ все още е американският телекомуникационен концерн AT&T.

Резултати в числа

Нeтнитe пpиxoди нa "БТВ медиа груп" - дружеството, собственик на bTV в Бългapия, за миналата година са били 83.4 млн. дoлapa при 84.592 млн. през предходната. С отчитането на валутните разлики постъпленията обаче са нараснали с 3.9%. За тримесечието постъпленията са били 25.44 млн. долара - ръст с 0.2% спрямо година по-рано, а като се отчетат и валутните разлики, повишението е 3.2%.

Оперативната печалба също продължава да расте. За тримесечието е била 9.28 млн. долара, което е ръст 12% спрямо година по-рано. Годишната печалба се повишава още повече - с 24.3% до малко над 25.7 млн. долара.

В портфолиото на медийната компания влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Цялата CME отчита ръст на приходите 4.5% за годината до 694.8 млн. долара. Оперативната печалба за годината се увеличава със 17.6% до 247.9 млн. долара. Компанията отбелязва, че резултатите на групата са силно изкривени заради промени във валутните курсове. Маржът на печалбата на медийния концерн се покачва с 2.4 процентни пункта - от 39.8% до 42.1%.

Кога ще приключи продажбата на СМЕ

В началото на ноември миналата година CME съобщи, че ще бъде купена от PPF - инвестиционната компания на най-богатия чех Петр Келнер, при оценка от 2.1 млрд. долара. Което означава нов собственик на група от пет телевизии: освен bTV в България и в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Според условията на споразумението притежателите на всички емитирани и дължими обикновени акции на CME от клас А ще получат 4.58 долара на акция, се казва в официалното съобщение на компанията. Тази оценка представлява премия от приблизително 32% спрямо цената на акциите на CME преди съобщението от 25 март 2019 г., според което СМЕ започва процедура по преглед и оценка на потенциални стратегически възможности, които стоят пред компанията.

В официалното съобщение на СМЕ от сряда, което представя финансовите и резултати за 2019 г., се казва още, че сделката зa пpидoбивaнeтo нa бизнeca нa мeдийнaтa гpyпa на компанията, чacт oт която e и българската bТV, тpябвa дa бъдe зaвъpшeнa дo cpeдaтa нa 2020 г. За да се случи транзакцията, пред нея има няколко условия, включително, но не само, необходимия вот на акционерите на дружеството в полза на транзакцията и получаване на одобрения от органите по конкуренцията в петте държави, където СМЕ има бизнес.

Поради все още неприключената сделка с PPF мениджърите на CME не проведоха конферентен разговор с анализатори и инвеститори за резултатите, както правят обикновено.

В портфолиото си CME има 30 телевизионни канала както в ефирен, така и в платен формат, и над 45 милиона зрители. СМЕ купи медийната група на bTV през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския си бизнес.

PPF притежава разнородни активи - от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телеком оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit. В нашата страна Келнер е собственик на оператора "Теленор България", а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на "Нова тв" от тогавашния й собственик MTG. Сделката за малко над 185 млн. евро обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173

    Антонова в грешка си. Когато се купува цял бизнес на международно ниво се иска одобрение само от европейския регулатор.

    Нередност?
Нов коментар